achtergrondafbeelding

Autozoeker

Byd Dolphin

Sinds eind 2022 is het Chinese automerk BYD actief in Europa en ook in Nederland. Sindsdien wordt het modelaanbod in rap tempo uitgebreid. Na de Atto 3, Han en Tang was het in 2023 de beurt aan de Dolphin om de oversteek te maken. Om gelijk maar even de opmerkelijke typenamen te verklaren: BYD werkt met verschillende modelseries. Zo is er de Dynasty series, met modellen die zijn vernoemd naar de Chinese dynastieën. Daar komen de Han en Tang vandaan, maar ook de Atto 3. In thuisland China heet dat model namelijk Yuan (Plus). Daarnaast is er de Ocean Series, met modellen die zijn vernoemd naar zeedieren en die een meer organische vormgeving hebben. Daar komt de BYD Dolphin vandaan. Lees verder

Sinds eind 2022 is het Chinese automerk BYD actief in Europa en ook in Nederland. Sindsdien wordt het modelaanbod in rap tempo uitgebreid. Na de Atto 3, Han en Tang was het in 2023 de beurt aan de Dolphin om de oversteek te maken. Om gelijk maar even de opmerkelijke typenamen te verklaren: BYD werkt met verschillende modelseries. Zo is er de Dynasty series, met modellen die zijn vernoemd naar de Chinese dynastieën. Daar komen de Han en Tang vandaan, maar ook de Atto 3. In thuisland China heet dat model namelijk Yuan (Plus). Daarnaast is er de Ocean Series, met modellen die zijn vernoemd naar zeedieren en die een meer organische vormgeving hebben. Daar komt de BYD Dolphin vandaan.

BYD Dolphin aangepast voor Europa
Op de thuismarkt werd de BYD Dolphin al in 2021 geïntroduceerd. De BYD Dolphin is een hoog model hatchback, die zowel qua prijs als afmetingen een beetje tussen het B- en C-segment in zit. Interessant is dat de internationale versie, die in Europa wordt geleverd, net wat langer is dan de Chinese versie. Het verschil zitten hem in de overhang voor en achter. De veiligheidsstructuur is voor de internationale versie namelijk iets aangepast en vergroot, om de auto te laten voldoen aan de strenge veiligheidseisen die onder meer in Europa en Australië worden gesteld. Ook de aandrijflijn werd voor Europa iets aangepast. Het instapmodel levert een bescheiden 70 kW (95 pk) en komt 340 km ver (WLTP), het topmodel is met 150 kW (204 pk) aanzienlijk krachtiger en heeft dankzij een grotere batterij een actieradius van 427 km (WLTP).

BYD Dolphin: duurzaamheid en innovatie
De BYD Dolphin heeft een opvallende vormgeving, die nog wordt versterkt als de auto wordt besteld met two-tone carrosserielak. Vanbuiten, maar vooral ook vanbinnen vallen de organische vormen op die ook de andere Ocean Series-modellen kenmerken. Bij de ontwikkeling besteedde BYD veel aandacht aan duurzaamheid (onder meer met het materiaalgebruik) en innovatie. Zo biedt de BYD Dolphin ondanks zijn relatief lage prijs allerlei technologieën op gebied van geautomatiseerd rijden.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 46 kWh
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven/schijven
Draaicirkel 10,5 m
Actieradius 340 km
Laadtijd bij 220V 7:25 uur
Vermogensrange 70 tot 150 kW

Prestaties

Systeemvermogen 70 kW (95 pk)
Systeemkoppel 180 Nm
Acc. 0-100 km/u 12,5 s
Topsnelheid 150 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. hatchback
Euro NCAP 5 sterren
Marktintroductie juli 2023
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 6 jaar
Vanafprijs € 29.990

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 205/55 R16
L x B x H 4.290 x 1.770 x 1.570 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.405 kg
Max. aanh. gew. n.v.t. kg
Inh. bag. ruimte. 345 l

Verbruik

Energielabel A