achtergrondafbeelding

Autozoeker

Aiways

Het Chinese Aiyways is opgericht in 2017, door onder meer een voormalig verkoopleider van Volvo Cars in China. In 2019 werd het merk onderdeel van Jiangling Holdings, een vrij grote Chinese autofabrikant. Ook het Chinese merk Changan hoort bij deze holding. Aiways had hierin met 50% het grootste aandeel. Op deze manier kon Aiways goedkeuring krijgen van de Chinese overheid om elektrische voertuigen te produceren en ook gelijk gebruikmaken van de al bestaande productielijnen van Jiangling. In 2021 verkocht Aiways zijn aandeel in de holding, maar behield daarbij de productiefaciliteiten en -vergunning. Lees verderAlle Aiways modellen

Aiways U5
Aiways U5
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Aiways U6
Aiways U6
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Het Chinese Aiyways is opgericht in 2017, door onder meer een voormalig verkoopleider van Volvo Cars in China. In 2019 werd het merk onderdeel van Jiangling Holdings, een vrij grote Chinese autofabrikant. Ook het Chinese merk Changan hoort bij deze holding. Aiways had hierin met 50% het grootste aandeel. Op deze manier kon Aiways goedkeuring krijgen van de Chinese overheid om elektrische voertuigen te produceren en ook gelijk gebruikmaken van de al bestaande productielijnen van Jiangling. In 2021 verkocht Aiways zijn aandeel in de holding, maar behield daarbij de productiefaciliteiten en -vergunning.

De eerste: Gumpert Nathalie
De eerste auto die het merk Aiways ontwikkelde, verscheen echter niet onder eigen merknaam. Eveneens in 2017 werd een samenwerking gestart met Roland Gumpert, van het gelijknamige sportwagenmerk. Onder de naam RG werd weer een nieuw bedrijf opgericht en samen werkten ze aan een bijzondere sportwagen. Het eindresultaat werd in 2019 onthuld en draagt de naam Nathalie, naar de dochter van Roland. De RG Nathalie is een 540 pk sterke tweezits sportcoupé, met een opvallende aandrijflijn. In de basis is het ‘gewoon’ een volledig elektrische sportwagen, maar de aandrijflijn bestaat onder meer uit – heel opvallend – een methanol-brandstofcel. De acceleratie naar de 100 km/u duurt 2,5 seconden, terwijl de actieradius in de zuinigste rijmodus liefst 1.200 km bedraagt. De Nathalie wordt vanaf 2021 geproduceerd in een beperkte oplage van 500 stuks.

De eerste eigen: Aiways U5
Het eerste model van Aiways zelf is de U5, die in 2019 op de markt kwam. De Aiways U5 is een compacte SUV met een volledig elektrische aandrijving, waarvoor het merk serieuze verkoopplannen heeft in Europa. Sterker nog, in een aantal landen, waaronder Nederland, wordt het model (sinds 2020) al verkocht. Inmiddels heeft Aiways ook al een tweede model onthuld: de U6. Dat is een iets grotere coupé-SUV, met eveneens een volledig elektrische aandrijflijn. De productie werd in 2021 gestart en waarschijnlijk komt ook dit model naar Europa.

Geen dealers
Net als bijvoorbeeld Polestar wil ook Aiways breken met het traditionele concept van autodealers. De auto’s worden uitsluitend online verkocht, wel zijn er een aantal proefrit- en onderhoudslocaties. Na de bestelling wordt de auto zelfs bij je thuis afgeleverd. Wil je de auto voor de aanschaf eerst nog bekijken of er een proefrit mee maken, dan zullen daarvoor wel pop-upstores beschikbaar komen.