achtergrondafbeelding

Autozoeker

VinFast

VinFast is op het eerste gezicht de zoveelste Aziatische autofabrikant die wil doorbreken in Europa, maar er zijn wel een aantal zaken anders dan anders. Zo komt het merk eens niet uit China, maar uit Vietnam. VinFast is onderdeel van Vingroup, een grote organisatie die (in ieder geval in Vietnam) actief is in zo’n beetje iedere denkbare bedrijfstak. VinFast is binnen dat grote bedrijf de autotak, opgericht in 2017. Het is dus nog maar een jong automerk, maar toch heeft men al een uitgebreid modellenportfolio gepresenteerd, waarvan de meeste al volop in productie zijn. Na de eerste successen in eigen land vind men het tijd voor uitbreiding. Daarmee is VinFast het eerste Vietnamese automerk dat op de wereldwijde markt actief is. Lees verderAlle VinFast modellen

VinFast VF 8
VinFast VF 8
1 generatie,
4 uitvoeringen
Specificaties
VinFast VF 9
VinFast VF 9
1 generatie,
2 uitvoeringen
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

VinFast is op het eerste gezicht de zoveelste Aziatische autofabrikant die wil doorbreken in Europa, maar er zijn wel een aantal zaken anders dan anders. Zo komt het merk eens niet uit China, maar uit Vietnam. VinFast is onderdeel van Vingroup, een grote organisatie die (in ieder geval in Vietnam) actief is in zo’n beetje iedere denkbare bedrijfstak. VinFast is binnen dat grote bedrijf de autotak, opgericht in 2017. Het is dus nog maar een jong automerk, maar toch heeft men al een uitgebreid modellenportfolio gepresenteerd, waarvan de meeste al volop in productie zijn. Na de eerste successen in eigen land vind men het tijd voor uitbreiding. Daarmee is VinFast het eerste Vietnamese automerk dat op de wereldwijde markt actief is.

Focus op elektrificatie
Daarnaast is VinFast het eerste Vietnamese automerk dat geëlektrificeerde voertuigen produceert. Naast auto’s produceert het ook scooters en een stadsbus. VinFast debuteerde met modellen met brandstofmotor, maar leverde daarnaast ook al snel auto’s met volledig elektrische aandrijflijn. Een primeur voor Vietnam. Al eind 2022 wil VinFast uitsluitend nog volledig elektrische auto’s produceren.

VinFast werkt met grote namen
VinFast heeft alvast enkele grote namen aan zich verbonden. Zo zijn de auto’s ontworpen met hulp van het bekende designhuis Pininfarina. Ook BMW en Magna Steyr hielpen mee bij de ontwikkeling. De eerste VinFast-modellen waren zelfs sterk op BMW-modellen gebaseerd. Ook heeft VinFast een samenwerking met General Motors. Zo mag het in Vietnam enkele Chevrolet-modellen onder eigen naam leveren. Ook is VinFast nu eigenaar van de Chevrolet-fabriek in Hanoi, Zuid-Korea. Voor de busproductie werkt VinFast samen met Siemens Vietnam.

Snelle groei voor VinFast
VinFast heeft in Vietnam een eigen ontwikkelings- en productiecomplex in Hai Pong, Vietnam, dat in slechts 21 maanden uit de grond is gestampt. Met hulp van het grote moederbedrijf en de genoemde andere grote namen heeft VinFast een snelle groei doorgemaakt. Begin 2020 was VinFast bijvoorbeeld al het vijfde bestverkochte automerk in eigen land. Ook breidde het merk al snel uit naar andere landen. In Duitsland opende VinFast in 2018 al een vestiging, die uiteindelijk de Europese diensten en distributie van onderdelen moet verzorgen. Zoals wel vaker loopt de praktijk achter op de aankondigingen, maar eind 2022 waren dan toch de eerste auto’s in Nederland te bestellen.