achtergrondafbeelding

Autozoeker

Vinfast Vf 8

De VinFast VF 8, oorspronkelijk onthuld onder de naam VF e35, kwam in 2021 op de markt. Het is een van de twee modellen waarmee het jonge merk VinFast in 2022 debuteerde op de Nederlandse markt. De VF 8 is een SUV-model voor de middenklasse. Het andere ‘debuutmodel’ is de grotere VF 9, een SUV voor het hogere segment. Beide modellen behoren tot de eerste voor de wereldwijde uitbreiding van het merk, dat aanvankelijk alleen actief was in thuisland Vietnam en enkele andere Aziatische markten. Uiteindelijk staat ook uitbreiding naar de VS op het programma, maar nu is het eerst de beurt aan Europa. Lees verder

De VinFast VF 8, oorspronkelijk onthuld onder de naam VF e35, kwam in 2021 op de markt. Het is een van de twee modellen waarmee het jonge merk VinFast in 2022 debuteerde op de Nederlandse markt. De VF 8 is een SUV-model voor de middenklasse. Het andere ‘debuutmodel’ is de grotere VF 9, een SUV voor het hogere segment. Beide modellen behoren tot de eerste voor de wereldwijde uitbreiding van het merk, dat aanvankelijk alleen actief was in thuisland Vietnam en enkele andere Aziatische markten. Uiteindelijk staat ook uitbreiding naar de VS op het programma, maar nu is het eerst de beurt aan Europa.

VinFast VF 8 ontworpen door Pininfarina
VinFast werkte voor de ontwikkeling van de auto samen met grote namen. Zo is de auto ontworpen door het beroemde designhuis Pininfarina. In het interieur is de VinFast VF 8 helemaal bij de tijd, met een mooi materiaalgebruik en volop moderne technologieën. Zoals tegenwoordig gebruikelijk bestaat het dashboard voor een groot deel uit beeldscherm. Een opvallend designelement zijn de grote knoppen op de middenconsole voor de bediening van de transmissie.

VinFast VF 8 volledig elektrisch
De VinFast VF 8 heeft een volledig elektrische aandrijflijn. VinFast heeft dan ook als doel om al in 2022 alleen nog volledig elektrische modellen te produceren. In eigen land debuteerde het merk met brandstofauto’s, waarna al snel de omschakeling naar volledig elektrische aandrijving volgde. Voor de batterijen maakt VinFast gebruik van Samsung-batterijcellen, maar de batterijen worden vervolgens in een eigen fabriek verder in elkaar gemonteerd. Interessant is dat de batterij niet bij de auto is inbegrepen. Daar sluit je een afzonderlijk abonnement voor af. Overigens wordt het vanaf 2024 wel ook mogelijk om de auto inclusief batterij te kopen. Bij introductie bedroeg de actieradius van de VinFast VF 8 afhankelijk van de uitvoering 471 km (WLTP).

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 82 kWh
Aandrijving 4WD
Remmen v/a gev. schijven/schijven
Actieradius 420 km
Vermogensrange 260 tot 300 kW

Prestaties

Systeemvermogen 260 kW (353 pk)
Systeemkoppel 500 Nm
Acc. 0-100 km/u 5,9 s
Topsnelheid 200 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. SUV
Euro NCAP 4 sterren
Marktintroductie oktober 2022
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 10 jaar
Vanafprijs € 62.700

Afmetingen/gewichten

L x B x H 4.750 x 1.934 x 1.667 mm
Wielbasis 2.950 mm

Verbruik

Energielabel A