achtergrondafbeelding

Autozoeker

Alpine

Alpine is een Franse sportwagenfabrikant met een lange en tegelijkertijd ook jonge geschiedenis. De lange geschiedenis begint in 1955. Jean Rédélé, een garagehouder uit Dieppe, heeft naast het garagewerk ook succes in de naoorlogse racerij, met Renault 4CV’s. In een poging om een lichtere racewagen te bouwen experimenteert Rédélé met aluminium carrosserieën. Hieruit ontstaat in 1955 de Alpine A106, Rédélés eerste eigen sportwagen met Renault-techniek. De naam Alpine komt van de Coupe des Alpes, een rally waarin Rédélé vele successen boekte. Lees verderAlle Alpine modellen

Alpine A110
Alpine A110
1 generatie,
3 uitvoeringen
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Alpine is een Franse sportwagenfabrikant met een lange en tegelijkertijd ook jonge geschiedenis. De lange geschiedenis begint in 1955. Jean Rédélé, een garagehouder uit Dieppe, heeft naast het garagewerk ook succes in de naoorlogse racerij, met Renault 4CV’s. In een poging om een lichtere racewagen te bouwen experimenteert Rédélé met aluminium carrosserieën. Hieruit ontstaat in 1955 de Alpine A106, Rédélés eerste eigen sportwagen met Renault-techniek. De naam Alpine komt van de Coupe des Alpes, een rally waarin Rédélé vele successen boekte.

Alpine rallysport
Het merk weet zichzelf al snel neer te zetten als sportwagenfabrikant. In 1962 worden Alpines behalve in Dieppe ook in Brazilië geproduceerd. Ondertussen zijn we al toe aan het tweede model van het merk, de A108. Opvolger A110 weet een legendarische status te bereiken, mede dankzij veel successen in de rallysport.

Samenwerking Alpine en Renault
In de oliecrisis van 1973 krijgt Alpine het zwaar, maar door overname door Renault weet het te overleven. De overname betekent uiteraard ook een meer innige samenwerking: zo bouwt Alpine een eigen sportversie van de Renault 5. In de loop der jaren komt de racerij meer op de achtergrond te liggen en verschuift de focus naar straatmodellen. Wat grotere modellen als de A310 en A610 volgen. In de vroege jaren ’90 produceert men voor Renault de Sport Spider. Ook de Clio Williams wordt door Alpine gebouwd. In contrast hiermee is de tot 1995 geproduceerde Alpine 610 de laatste eigen sportwagen van het merk…

De ‘Alpine-fabriek’ blijft bezig met de productie van Renault-sportmodellen. In 2007 maakt de pr-afdeling van Renault bekend dat het merk weer een echte sportwagen wil introduceren en daarvoor waarschijnlijk de naam Alpine weer wil gebruiken. Er waren plannen voor een sportwagen op het platform van de Nissan GT-R. Door de economische crisis wordt de wedergeboorte van de Alpine uitgesteld, maar in 2012 is daar dan de Renault Alpine A110-50 Concept. In 2017 is dan eindelijk de productie-Alpine klaar – de A110 – en Alpine wordt weer als ‘zelfstandig’ merk gepositioneerd.