achtergrondafbeelding

Autozoeker

Aston Martin

Bekijk alle Aston Martin modellen Bekijk al het Aston Martin nieuws

Aston Martin
Aston Martin is in 1913 in Londen opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. De merknaam is gebaseerd op het feit dat Martin met een zelfgebouwde auto deelnam aan de heuvelklim van Aston Hill en dat die associatie goed zou zijn voor het imago van hun merk.

Aston Martin kende talloze diepe dalen en grote hoogtepunten. Het merk ging talloze malen failliet. Pas vanaf 1947, toen industrieel en tractorfabrikant David Brown het merk overnam, ging het Aston Martin enige tijd voor de wind. De DB5 was in 1964 James Bonds auto in de film Goldfinger. In 1972 verkocht Brown Aston Martin en brak er weer een periode van vallen en opstaan, (bijna)faillissementen en overnames aan. Toch leverde Aston Martin in 1986 weer de auto voor James Bond in de film The Living Daylights.

In 1987 nam Ford Aston Martin over en in 2003 kondigde Aston Martin zijn terugkeer in de racerij aan, in samenwerking met het raceteam Prodrive van Dave Richards. Maar in 2006 verkocht Ford het merk voor het grootste deel aan een consortium onder leiding van diezelfde Richards. Inmiddels heeft Mercedes-Benz 5 procent van de aandelen in Aston Martin, levert het motoren en vanaf 2014 ook elektronica.