achtergrondafbeelding

Autozoeker

Aston Martin

Aston Martin is in 1913 in Londen opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. Het merk begon onder de naam Bamford & Martin en verkocht auto’s van Singer. Al snel besloten ze hun eigen auto’s te bouwen en werd de merknaam Aston Martin. Die naam is gebaseerd op het feit dat Martin met een zelfgebouwde auto deelnam aan de heuvelklim van Aston Hill en dat die associatie goed zou zijn voor het imago van hun merk. Uiteindelijk is het merk vooral bekend komen te staan om zijn luxe grand tourers met Britse stijl. Het merk is ook nog altijd in Engeland gevestigd, in Gaydon op een voormalige RAF-basis. Sinds 1982 mag Aston Martin zich hofleverancier voor de Prince of Wales noemen. In 2003 werd het merk door de Queen onderscheiden voor zijn bijdrage aan de internationale handel. Lees verderAlle Aston Martin modellen

Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
1 generatie,
2 uitvoeringen
Specificaties
Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
2 generaties,
4 uitvoeringen
Specificaties
Aston Martin DBS Superleggera
Aston Martin DBS Superleggera
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Aston Martin Vanquish
Aston Martin Vanquish
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Aston Martin Rapide
Aston Martin Rapide
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Aston Martin is in 1913 in Londen opgericht door Lionel Martin en Robert Bamford. Het merk begon onder de naam Bamford & Martin en verkocht auto’s van Singer. Al snel besloten ze hun eigen auto’s te bouwen en werd de merknaam Aston Martin. Die naam is gebaseerd op het feit dat Martin met een zelfgebouwde auto deelnam aan de heuvelklim van Aston Hill en dat die associatie goed zou zijn voor het imago van hun merk. Uiteindelijk is het merk vooral bekend komen te staan om zijn luxe grand tourers met Britse stijl. Het merk is ook nog altijd in Engeland gevestigd, in Gaydon op een voormalige RAF-basis. Sinds 1982 mag Aston Martin zich hofleverancier voor de Prince of Wales noemen. In 2003 werd het merk door de Queen onderscheiden voor zijn bijdrage aan de internationale handel.

Aston Martin van overname naar overname
Tegenover deze grote hoogtepunten staan echter ook diepe dalen. Het merk is in zijn rijke historie liefst zeven keer failliet gegaan. In 1924 en 1925 wisselde het merk van eigenaar en in 1932 moest het door een investeerder worden gered. Pas vanaf 1947, toen industrieel en tractorfabrikant David Brown het merk overnam, ging het Aston Martin enige tijd voor de wind. Naar deze nieuwe eigenaar zijn ook de latere DB-modellen vernoemd. In 1972 verkocht Brown het merk Aston Martin en brak er weer een periode aan van vallen en opstaan, (bijna)faillissementen en overnames. In 1975 wisselde het alweer van eigenaar en nog eens in 1981. In 1987 nam Ford het merk Aston Martin over en in 2003 kondigde Aston Martin zijn terugkeer in de racerij aan, in samenwerking met het raceteam Prodrive van Dave Richards. In 2007 verkocht Ford het merk voor het grootste deel aan een consortium onder leiding van diezelfde Richards. Sinds 2013 heeft Mercedes-Benz vijf procent van de aandelen in Aston Martin en levert het motoren elektronica. In 2020 werd het aandeel vergroot tot 20% en mag Aston Martin van meer Mercedes-Benz-technologieën gebruikmaken.

Aston Martin en James Bond
Aston Martin is in de loop der jaren ook onlosmakelijk verbonden geraakt met James Bond. In 1964 leverde Aston Martin in de film Goldfinger voor het eerst de auto van de beroemde geheim agent, de Aston Martin DB5. Het Britse merk zou nog jarenlang leverancier blijven voor James Bond. In 2015 werd voor Spectre zelfs speciaal een nieuw model ontwikkeld, de Aston Martin DB10, die niet in het reguliere productieaanbod van het merk werd opgenomen. De samenwerking met de films heeft Aston Martins imago als ‘typisch Brits’ alleen maar verder versterkt en misschien zelfs wel tot stand gebracht.

Wil je een Aston Martin Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!