achtergrondafbeelding

Autozoeker

Aston martin Dbs superleggera

De naam DBS is de afgelopen decennia gedragen door verschillende Aston Martin-modellen. De huidige DBS is de in 2018 onthulde DBS Superleggera. De auto volgt in zekere zin de V12-versie van de DB11 op en is in technisch opzicht ook eigenlijk een uitvoeringsvariant van de DB11. De DBS Superleggera wordt echter als een model op zich gepositioneerd, als vlaggenschip van de huidige sportwagenreeks. Lees verder

Aston martin Dbs superleggera uitvoeringen

De naam DBS is de afgelopen decennia gedragen door verschillende Aston Martin-modellen. De huidige DBS is de in 2018 onthulde DBS Superleggera. De auto volgt in zekere zin de V12-versie van de DB11 op en is in technisch opzicht ook eigenlijk een uitvoeringsvariant van de DB11. De DBS Superleggera wordt echter als een model op zich gepositioneerd, als vlaggenschip van de huidige sportwagenreeks.

Techniek en prestaties
Onder de lange motorkap is dus een V12 te vinden. Dat is dezelfde 5.2-liter als die in de DB11 lag, maar met een vermogen dat is opgeschroefd tot 724 pk. In de DBS Superleggera is de motor zo laag mogelijk en zo ver mogelijk naar achteren gepositioneerd, om zo een ideale gewichtsverdeling te bereiken. De motor is gekoppeld aan in de basis dezelfde achttrapsautomaat als in de DB11, maar met aangepaste ratio’s. De 60 mijl per uur wordt al na 3,2 seconden bereikt. Al met al is de auto ten opzichte van de DB11 veel meer op circuitgebruik georiënteerd.

Typenaamhistorie
De naam DBS verscheen in 1967 als eerste op een grand tourer, met onder de kap een zes-in-lijn. Nadat dit model in 1969 gezelschap kreeg van de DBS V8, de V8-versie van dezelfde auto, bleven deze DBS-modellen tot en met 1972 in productie. Daarna keerde de naam in 2007 weer terug voor de DBS V12, die het jaar daarop werd aangevuld met de DBS Volante. Deze DBS-reeks bleef tot en met 2012 in productie. Het ‘Superleggera’ in de typenaam verwijst naar Carrozzeria Touring Superleggera, waarmee Aston Martin in de jaren ’60 en ’70 veel samenwerkte.