achtergrondafbeelding

Autozoeker

Cupra

Jarenlang was Cupra de typeaanduiding voor de sportieve modellen van SEAT, maar in 2018 kwam daar verandering in. Gezien de toenemende vraag naar de Cupra-modellen wordt het label voortaan als merk op zich gepositioneerd. Het blijft bij sportieve SEAT’s, dus in feite verandert er niet veel meer dan het logo (en de merkpositionering). Wel lijkt het er op dat Cupra ook met eigen modellen zal komen, die niet als SEAT verkocht zullen worden. Lees verderAlle Cupra modellen

Cupra Ateca
Cupra Ateca
1 generatie,
1 uitvoering
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Jarenlang was Cupra de typeaanduiding voor de sportieve modellen van SEAT, maar in 2018 kwam daar verandering in. Gezien de toenemende vraag naar de Cupra-modellen wordt het label voortaan als merk op zich gepositioneerd. Het blijft bij sportieve SEAT’s, dus in feite verandert er niet veel meer dan het logo (en de merkpositionering). Wel lijkt het er op dat Cupra ook met eigen modellen zal komen, die niet als SEAT verkocht zullen worden.

De Cupra-modellen werden ontwikkeld door de autosportafdeling van SEAT, genaamd SEAT Sport. Deze afdeling is al sinds 1985 actief. Met de SEAT Ibiza Cupra uit 1996 presenteerde de autosportafdeling het eerste model voor op de openbare weg. Vele Cupra-sportuitvoeringen van SEAT-modellen volgden. Sinds 2018 vallen deze sportuitvoeringen dus onder Cupra als afzonderlijk automerk. De autosportafdeling van SEAT heet voortaan Cupra Racing.

Het eerste model dat onder de merknaam Cupra valt is de in 2018 gepresenteerde Cupra Ateca. Dat is een 300 pk sterke sportversie van de SEAT-versie. Het merk heeft grote plannen. Rond 2020 moet het aantal gepresenteerde modellen al op zeven stuks liggen. Daarbij gaat het niet alleen om sportversies van SEAT-modellen. Cupra zal ook volledig eigen sportmodellen op de markt brengen die niet ook als SEAT worden verkocht. De eerste daarvan is de Formentor.

Omdat Cupra nog een relatief klein merk is, is de kans echter groot dat er toch ook SEAT-versies van de Formentor zullen verschijnen. Al is het maar om de ontwikkelingskosten te drukken.