achtergrondafbeelding

Autozoeker

Ineos

De auto-afdeling van Ineos, Ineos Automotive, werd in 2017 opgericht door het vrijwel gelijknamige Britse moederbedrijf. Ineos is in de basis een chemieconcern. De letters van de merknaam staan dan ook voor ‘INspec Ethylene Oxide and Specialties’, zoals het bedrijf oorspronkelijk voluit heette. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende speler. Lees verderAlle Ineos modellen

Ineos Grenadier
Ineos Grenadier
1 generatie,
2 uitvoeringen
Specificaties
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

De auto-afdeling van Ineos, Ineos Automotive, werd in 2017 opgericht door het vrijwel gelijknamige Britse moederbedrijf. Ineos is in de basis een chemieconcern. De letters van de merknaam staan dan ook voor ‘INspec Ethylene Oxide and Specialties’, zoals het bedrijf oorspronkelijk voluit heette. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende speler.

Ineos: chemie met auto's
De man achter Ineos is Jim Radcliffe, voluit Sir James ‘Jim’ Arthur Ratcliffe. Je kunt wel stellen dat hij ook een ‘chemie’ heeft met auto’s. Toen de productie van de klassieke Land Rover Defender in 2016 stopte en het duidelijk was dat Land Rover zelf niet met een ‘echte’ opvolger zou komen, besloot Radcliffe die zelf dan maar te ontwikkelen. Daarvoor werd dus in 2017 Ineos Automotive opgericht. Dat zette vervolgens alles op alles om een spirituele opvolger van de Defender te ontwikkelen. Dat werd de Genadier. Die blijft zo veel mogelijk trouw aan de originele Defender, maar voldoet wel aan alle hedendaagse voertuigeisen. Ook wijkt met name de voorzijde genoeg af van het origineel om geen regelrecht kopie te zijn.

Wat doet Ineos nog meer?
Wat niet, eigenlijk. Ineos is als chemieconcern vooral groot geworden door overname van bestaande bedrijven of onderdelen daarvan. Ondanks de Britse hoofdvestiging ontstond het bedrijf fysiek gezien bijvoorbeeld in België, waar het een locatie overnam van BP. Door al die overnames is Ineos nu in heel brede zin actief in de chemische industrie. Inmiddels zijn er vestigingen in bijna dertig landen, voornamelijk in Europa. Daar bevinden zich ook de belangrijkste afzetmarkten, waar Nederland er ook een van is.

Ineos en de sportwereld
Naast de reguliere bedrijfsactiviteiten kan je Ineos ook kennen als sponsor in de sportwereld. Zo sponsort het een voetbalclub en heeft het een eigen zeil- en wielrenteam. Sinds 2020 is Ineos ook hoofdsponsor van het Formule 1-team van Mercedes-Benz.