
Autotest – Mercedes-Benz CLA Coupé (2019)
De vierdeurs coupé opnieuw uitgevonden?
Slechts een paar merken hebben een vierdeurs coupé van compacte afmetingen. De meer praktische hatchbacks verdrongen de coupé van het toneel. Mercedes-Benz houdt echter vast aan dit genre. En hoe! De CLA Coupé behoort tot de best verkopende modellen bij dit merk.
Koper CLA Coupé 10 jaar jonger
Mercedes-Benz lanceerde de eerste generatie van de CLA Coupé in 2013 in de Verenigde Staten. Bewust, want daar is er markt voor coupés met vier portieren. Het was ook meteen de eerste compacte Mercedes-Benz op de Amerikaanse markt. En een nieuw model op de bodemplaat van de A- en de B-klasse. Kort na de launch is de Coupé ook in Europa aan het gamma toegevoegd.
In de VS trok de CLA flink wat kopers. In korte tijd schopte hij het tot een van de best verkopende modellen van dit merk. In totaal zijn er momenteel wereldwijd zo’n 750.000 exemplaren van de eerste generatie CLA verkocht, inclusief de later uitgebrachte Shooting Brake. Met een gemiddelde leeftijd van tussen de 40 en 45 jaar is de koper ook zo’n 10 jaar jonger dan de doorsnee Mercedes-rijder.
Charme-offensief
Nu is de tweede generatie aan zet. Althans vanaf mei 2019, want dan verschijnt die in de showroom. AutoRAI heeft ‘m al gereden. Dat is eigenlijk best bevallen. De nieuwe CLA Coupé is een charme-offensief, met uiterlijk en rijgedrag. Het sportieve front, licht voorover hellend, imponeert. Het opvallend comfortabele onderstel vergroot het begeren.
LEES OOK: Autotest – Mercedes-Benz B 180 d (2019)
Shark-nose front
Mercedes-Benz spreekt van een shark-nose voorzijde. Het vriendelijke onderstel krijgt een gehaaider karakter zodra je bochten gaat nemen. Alsof de CLA zich schrap zet om overhellen te bedwingen en ervoor te zorgen alsof de auto op rails doorgaat.
Breder en langer
De stabiele wegligging in bochten is bereikt door een vergrote spoorbreedte (voor +63 mm en achter +55 mm) en een lager zwaartepunt in vergelijking met het vorige model. De meervoudig opgehangen achteras schijnt trillingen beter te dempen. Het zal bijdragen aan het veercomfort.
Van de dikkere stabilisatiestangen weet je echter zeker dat die het hellen in bochten de kop indrukken. De geteste CLA 200 had als optie actieve schokdemping. Dan kun je zelf nog de mate van comfort of sportiviteit extra inkleuren.
Opening kofferbak flink breder
De nieuwe CLA Coupé is allesbehalve compact op het oog. Je zou in eerste oogopslag zelfs zweren dat het een model uit de lijn van de C-klasse is. Dat komt zonder twijfel doordat het nieuwe model bijna 5 centimeter langer is dan zijn voorganger en meer dan 5 centimeter breder. Hij is ook veel praktischer, bijvoorbeeld doordat de opening van de kofferbak dik 26 centimeter is verbreed.
Ambitieuze plannen
“We positioneren de nieuwe CLA Coupé dan ook in een hogere klasse”, aldus een woordvoerder van Mercedes-Benz. “Zien hem zelfs als een mogelijk alternatief voor rijders van een BMW 3 Serie.” Dat klinkt ambitieus en is dat misschien ook wel.
Toch, de rijeigenschappen en de mogelijkheden zijn van beslist hoog niveau. Dus de potentie is er en met een prijsstelling vanaf 37.466 legt de nieuwe CLA Coupé ook een financieel motief op tafel.
LEES OOK: Onthuld: de nieuwe generatie Mercedes-Benz CLA Shooting Brake (2019)



Aan assistenten geen gebrek
Net als de nieuwe A-Klasse en B-Klasse van Mercedes-Benz heeft ook de CLA flink wat veiligheids- en rij-assistentiesystemen. De standaard aanwezige actieve spoorassistent en actieve remassistent zijn uit te breiden met een actieve afstandhoudassistent en actieve stuurassistent.
Die laatste is soms een bemoeial. Door remmen aan een kant en tegelijk bijsturen trekt de stuurassistent de auto tamelijk stevig terug in het gareel van een rijstrook als je als rijder wat te frequent buiten de lijntjes ‘kleurt’. Maar goed, het dient de veiligheid zullen we maar zeggen.




Daar is ze weer: ‘Hey Mercedes’
Verder is deze Mercedes-Benz overigens uiterst dienstbaar. Met ‘Hey Mercedes’ kun je met spraak vrijwel alle functies activeren en bedienen en informatie opvragen. De digitale assistent is ruim een jaar geleden voor het eerst aan het werk gezet in de A-Klasse en kwijt zich nu ook in de CLA van zijn taak.
Voorwaarde: je moet wel de optionele MBUX-optie aanvinken: een zelflerend multimediasysteem met een super gebruiksvriendelijke interface. Kost enige duizenden euro’s, maar als het kan budget het toelaat zeker er voor kiezen. Fijnere systemen zijn er niet op de markt in deze prijsklasse.
Compacte motoren
De aandrijving geschiedt via de voorwielen. Een zelf corrigerende achterophanging houdt de boel stabiel. De motoren zijn bescheiden van cilinderinhoud. De CLA 180 en 200 hebben bijvoorbeeld een viercilinder van 1.332 cm3 inhoud, die respectievelijk 136 en 163 pk leveren. De 200 is erg fijn. Die reageert lekker levendig door een koppel van 250 Nm. We zouden de meerprijs van ruim 2.000 euro ervoor overhebben.
Ook met vierwielaandrijving
De CLA 220 en 250 hebben een viercilinder van 2,0-liter van respectievelijk 190 en 224 pk. Beide modelversies zijn tevens verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Er is een dieseluitvoering. Dat is de CLA 180d met een 1,5-liter van 116 pk. Een krachtbron die we kennen van een eerdere test met de B-Klasse en waarbij hij zich bewees als kampioen laag verbruik.




Conclusie
Mercedes-Benz doet goede zaken met de CLA en lijkt dat te blijven doen. De nieuwkomer stuurt en rijdt goed, is nog een stuk groter en trekt met zijn uiterlijk de aandacht. Hij heeft de kwaliteiten en présence van een zakenauto, gebruiksmogelijkheden voor het gezin en is voor een Mercedes niet eens zo heel duur.
Een auto die door zijn grote spoorbreedte en langgerekte postuur bij langer verblijf achter het stuur totaal niet verveelt en vermoeit. De stoelen voorin zitten goed en geven voldoende steun in bochten. Met de optionele Energizing Coach is een elektronische masseur ingebouwd, die desgewenst fitnessaanbevelingen geeft.
LEES OOK: Mercedes-Benz populairste automerk op Instagram