achtergrondafbeelding

Autozoeker

Xpeng G9

De XPeng G9 is een volledig elektrische SUV voor de hogere middenklasse. De auto kwam in 2022 in China op de markt en maakte in 2023 ook de oversteek naar Europa. In Nederland is het bovendien een van de twee modellen waarmee het merk XPeng debuteert, samen met de P7, een sedan voor de hogere middenklasse. In sommige andere Europese landen was XPeng al een paar jaar actief, onder andere met de meer compacte SUV G3. De G9 onderscheidt zich van de andere XPeng-modellen doordat hij vanaf het begin is ontworpen met zowel de thuismarkt als internationale markten in gedachte. De eerdere modellen waren in de eerste plaats ontwikkeld voor China en werden pas later ook daarbuiten geleverd. Lees verder

Xpeng G9 uitvoeringen

De XPeng G9 is een volledig elektrische SUV voor de hogere middenklasse. De auto kwam in 2022 in China op de markt en maakte in 2023 ook de oversteek naar Europa. In Nederland is het bovendien een van de twee modellen waarmee het merk XPeng debuteert, samen met de P7, een sedan voor de hogere middenklasse. In sommige andere Europese landen was XPeng al een paar jaar actief, onder andere met de meer compacte SUV G3. De G9 onderscheidt zich van de andere XPeng-modellen doordat hij vanaf het begin is ontworpen met zowel de thuismarkt als internationale markten in gedachte. De eerdere modellen waren in de eerste plaats ontwikkeld voor China en werden pas later ook daarbuiten geleverd.

Technologie XPeng G9
XPeng positioneert zichzelf nadrukkelijk als concurrent voor Tesla en schermt dan ook met geavanceerde technologieën. Vooral op gebied van bestuurdersassistentie en geautomatiseerde rijfuncties. Er is zelfs al hardware voor autonoom rijden op het vergaande niveau 4 (waarbij de bestuurder niet meer hoeft op te letten), al ontbreekt daar voorlopig nog wel de software voor. Verder is er infotainment met AI-elementen (kunstmatige intelligentie), waarbij ook de vele grote schermen opvallen. Zelfs de voorpassagier heeft een groot eigen scherm. Natuurlijk zorgen over-the-air-updates ervoor dat de boel altijd actueel blijft. De technologie voor de elektrische aandrijving is natuurlijk ook niet onbelangrijk. De krachtige elektromotoren zorgen ervoor dat je geen motorvermogen tekort komt en de actieradius bedraagt afhankelijk van de uitvoering ruimschoots 500 kilometer (WLTP).

Duurzaamheid XPeng G9
Op gebied van duurzaamheid gaat Xpeng verder dan alleen die elektrische aandrijving. Men maakt bijvoorbeeld gebruik van een LPF-batterij, waarvoor geen kobalt nodig is. Los daarvan zou de batterij ook een langere levensduur moeten hebben dan conventionele lithium-ion-batterijen. Verder maakt XPeng voor het interieur gebruik van duurzame materialen en is de XPeng G9 voor 95 procent recyclebaar.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 98,0 kWh
Aandrijving achterwielen
Remmen v/a gev. schijven
Draaicirkel 11,8 m
Actieradius 570 km
Vermogensrange 230 tot 405 kW

Prestaties

Systeemvermogen 230 kW (313 pk)
Systeemkoppel 430 Nm
Acc. 0-100 km/u 6,2 s
Topsnelheid 200 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. SUV
Euro NCAP 5 sterren
Marktintroductie februari 2023
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 4 jaar
Vanafprijs € 61.990

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 255/55 R19
L x B x H 4.891 x 1.937 x 1.670 mm
Wielbasis 2.998 mm
Massa leeg 2.110 kg
Max. aanh. gew. 1.500 kg
Inh. bag. ruimte. 660 l

Verbruik

Energielabel A