achtergrondafbeelding

Autozoeker

Skoda Fabia

De directe voorgeschiedenis van de Skoda Fabia dateert terug tot 1987, als Skoda de Favorit presenteert als opvolger van de compacte sedans 120 en 130. De Favorit was redelijk populair, zij het vooral in Oost-Europa. Met de in 1994 geïntroduceerde Felicia kwam ook het grote succes in ons deel van Europa. Lees verder

De directe voorgeschiedenis van de Skoda Fabia dateert terug tot 1987, als Skoda de Favorit presenteert als opvolger van de compacte sedans 120 en 130. De Favorit was redelijk populair, zij het vooral in Oost-Europa. Met de in 1994 geïntroduceerde Felicia kwam ook het grote succes in ons deel van Europa.

De eerste Fabia
Hoewel de Felicia tot en met 2001 in productie bleef, introduceerde Skoda in 1999 alvast diens opvolger: de eerste generatie Fabia. De auto deelde zijn platform nu met (meer) modellen uit de Volkswagen-groep, zoals de SEAT Ibiza en Volkswagen Polo. De bedrijfswagenuitvoeringen die de Favorit en Felicia nog kenden kwamen te vervallen, maar de Fabia was met een hatchback-, stationwagen- en sedanversie nog steeds in genoeg smaken.

Ontwikkeld
In de loop der jaren heeft de Fabia zich ontwikkeld en bewezen als een serieus alternatief voor de Polo, die om meer redenen dan alleen de lagere prijs gekozen wordt. In 2015 kwam de huidige generatie op de markt. Hoewel de auto onderhuids nog steeds grotendeels gelijk is aan de Polo, neemt de Fabia daar qua positionering nu wel meer afstand van. De sedanversie kwam al na de eerste generatie te vervallen, maar de auto is er nog steeds als aansprekende hatchback en Combi. In 2018 kreeg de Fabia een tussentijdse facelift.