achtergrondafbeelding

Autozoeker

Citroen Berlingo

In 1996 presenteerde Citroën de Berlingo als opvolger van de populaire C15. Nieuw was dat er van de bestelbus ook een serieuze personenuitvoering verscheen: de Berlingo Multispace. Daarmee was de auto de uitvinder van de zogenaamde ludospace-MPV: een gezinswagen op basis van een bestelbus. Ook Peugeot bracht de auto uit, onder de naam Partner. Een paar jaar later haakte Renault op deze nieuwe carrosserievorm in met de Kangoo en nog veel meer merken zouden volgen. Lees verder

In 1996 presenteerde Citroën de Berlingo als opvolger van de populaire C15. Nieuw was dat er van de bestelbus ook een serieuze personenuitvoering verscheen: de Berlingo Multispace. Daarmee was de auto de uitvinder van de zogenaamde ludospace-MPV: een gezinswagen op basis van een bestelbus. Ook Peugeot bracht de auto uit, onder de naam Partner. Een paar jaar later haakte Renault op deze nieuwe carrosserievorm in met de Kangoo en nog veel meer merken zouden volgen.

Succesformule
Zoals de snelle groei van het aantal concurrenten al aangeeft was de eerste Berlingo een succes. De ondernemer had in de Berlingo een compacte en relatief luxe bestelwagen, terwijl gezinnen een zeer praktische familiewagen voor de deur konden zetten. In 2008 verscheen de tweede generatie. Tegenwoordig mag het MPV-segment dan in populariteit afnemen, dat weerhield PSA er niet van om in 2018 een derde generatie Berlingo/Partner te presenteren. Deze keer is ook Opel onderdeel van de samenwerking en wordt de auto ook geleverd als de nieuwe Combo. Later sloot ook Toyota zich bij de samenwerking aan. Dat levert de auto als de ProAce City.

Elektrisch
Na een eenmalige serie van 250 stuks voor de Franse post presenteerde Citroën in 2013 een elektrische versie van de Berlingo voor in het gewone modellenaanbod. Eerst alleen voor de besteluitvoering, maar vanaf 2017 kon ook de personenversie met volledig elektrische aandrijflijn worden besteld. Van de eerste generatie bestond echter ook al een volledig elektrische uitvoering, eveneens van oorsprong ontwikkeld voor de Franse post en gebouwd in een beperkte oplage. In 2021 verscheen wederom een elektrisch aangedreven versie van de Berlingo en sindsdien is dat voor de personenuitvoering zelfs de enige nog leverbare variant.

Technisch

Motortype elektrisch, 3-cilinder lijn
Accu lithium-ion
Capaciteit 50 kWh
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven/schijven
Draaicirkel 10,8 m
Actieradius 281
Laadtijd bij 220V 5:00 uur
Vermogensrange alleen 100 kW

Prestaties

Systeemvermogen 100 kW (136 pk)
Systeemkoppel 260 Nm
Topsnelheid 130 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. MPV
Euro NCAP 4 sterren
Marktintroductie oktober 2021
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 2 jaar
Vanafprijs € 38.670
Bijzonderheden De Berlingo is voortaan ook leverbaar met verlengde carrosserie en zeven zitplaatsen.

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 205/60 R16
L x B x H 4.404 x 1.848 x 1.844 mm
Wielbasis 2.785 mm
Massa leeg 1.639 kg
Max. aanh. gew. 750 kg
Inh. bag. ruimte. 597 l

Verbruik

Energielabel A