AutoRAI.nl, elke dag autonieuws
H

Hyundai pakt door met rijden op waterstof

Futuristisch ogende opvolger van Hyundai ix35 Fuel Cell

 •  Nieuws

Hyundai kwam als eerste in Nederland op de markt met een auto die op waterstof kan rijden. Dat is de ix35 Fuel Cell. De opvolger staat in de startblokken. In concept is hij klaar, gestroomlijnd en vol innovatieve technologie. En… met een actieradius van 800 km! Waterstof tanken kan even snel als benzine.

LEES OOK: Volvo onthult compleet nieuwe XC60

De Hyundai FE Fuel Cell Concept is geshowd als wereldprimeur op de Autosalon van Genève. In 2018 moet hij op de markt komen. Volgens de Koreaanse producent een van de veertien nieuwe ‘eco-modellen’ die nog voor 2020 te koop komen. Het gaat hier om vijf hybridemodellen, vier plug-in hybrides, vier elektrisch aangedreven auto’s en één brandstofcelauto. Ook de Hyundai Ioniq maakt deel uit van dit duurzame modellenoffensief.

Slimmigheden

De Hyundai FE Fuel Cell Concept zit vol slimme technologie. Zoals een luchtbevochtiger die het water dat uit de ‘uitlaat’ komt hergebruikt om een aangenaam luchtklimaat in het interieur te creëren. Ook slim zijn de draagbare accu’s – opgeladen door de auto zelf – om diverse apparaten mee op te laden. In de kofferbak bevindt zich een geïntegreerde opslag en oplaadstation voor een elektrische scooter.

Hyundai_FE_Fuel_Cell_Concept

Actieradius van 800 kilometer

De actieradius is indrukwekkend: 800 kilometer. Vergeleken met de huidige Hyundai ix35 FCEV is de brandstofcel van deze conceptauto 20% lichter, 10% efficiënter en 30% krachtiger, wat een positieve invloed heeft op de actieradius. In deze SUV debuteren ook nieuwe rijhulpsystemen.

Investering van 10 miljard euro

Om het geloof van Hyundai in waterstoftechnologie extra kracht bij te zetten, investeert het merk samen met andere internationale automerken en bedrijven de komende vijf jaar in totaal tien miljard euro in waterstofgerelateerde producten. Dat alles onder de noemer Hydrogen Council. Daarbij wordt ook geld gestopt in de bouw van meer waterstoftankstations. Nu is dat aantal uiterst beperkt. In Nederland zijn er twee. In 2018 zal dat aantal overigens groeien naar een stuk of tien.

Ontvang elke vrijdag om 15.00 uur onze 5 meest gelezen blogs van de week in je mailbox! iedere 20e inschrijver krijgt het boek Alle Auto’s 2017 (t.w.v. 9,95 euro) gratis opgestuurd Aanmelden
Reageer