achtergrondafbeelding
Rijbewijs jongeren

Vervroegd rijden voor 17-jarigen wordt 15 maart definitief ingevoerd

Dat 17-jarigen achter het stuur zitten is steeds gewoner

14 mrt 2018, 9:28  •  Autonieuws  •  Door
AutoRAI.nl AutoRAI.nl logo

Het begeleid rijden voor jongeren van 17 jaar werd in 2011 als experiment gestart om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het experiment is succesvol gebleken. Met ingang van 15 maart 2018 wordt de regeling daarom definitief ingevoerd.

17-jarigen doen het beter dan 18-jarigen

In 2017 zijn er voor het eerst meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen, dat meldt Rijksoverheid. De jongeren maken gebruik van de zogeheten regeling 2toDrive waarmee ze vervroegd hun rijbewijs kunnen halen en onder begeleiding van een coach de weg op kunnen.

Ruim 240.000 jongeren

Uit cijfers van Rijksoverheid blijkt dat sinds de start van 2toDrive al ruim 240.000 jongeren vervroegd hun B rijbewijs hebben gehaald. In totaal slaagden in 2017 ruim 33.000 17-jarigen bij de eerste keer voor het rijexamen. Ze haalden daarmee een beter resultaat dan de 18-jarigen.

Zo werkt 2toDrive

Hoe werkt 2toDrive? Jongeren kunnen vanaf 16 jaar hun theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar starten met praktijklessen. Bereiken ze de leeftijd van 17 jaar, dan kunnen ze het praktijkexamen voor het rijbewijs afleggen. Zijn ze geslaagd, dan mogen ze tot hun 18de verjaardag onder begeleiding de weg op.

“Deze jonge bestuurders gaan uiteindelijk met meer ervaring op pad.” – Minister Van Nieuwenhuizen

Onder begeleiding rijden

Jongeren hebben gemiddeld twee coaches waarmee zij maximaal een jaar onder begeleiding rijden, zodra ze geslaagd zijn. Zij mogen er maximaal vijf op de begeleiderspas hebben staan. Vaak gaat het om (een van) de ouders of iemand anders uit de naaste familie.

Ervaring

“Veilig rijden vraagt veel oefenen. Deze jonge bestuurders gaan uiteindelijk met meer ervaring op pad, omdat ze onder begeleiding al veel gereden hebben. 2toDrive is een beproefd recept waarmee steeds meer 17-jarigen het felbegeerde rijbewijs halen. Nu het experiment wordt omgezet in een definitieve wet maken we de weg vrij voor nog meer jongeren om vervroegd het rijbewijs te halen. Het is mooi om te zien dat zo veel 17-jarigen dit willen”, aldus Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Share Tweet Share Share E-Mail