achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mini Cooper

Rond de eeuwwisseling waren retromodellen helemaal in en daar speelde BMW op in. Onder de opnieuw in het leven geroepen merknaam MINI introduceerde het een op de bekende klassieker geïnspireerde hatchback. De typenaam van de auto was lange tijd afhankelijk van de specifieke uitvoering: One, Cooper of John Cooper Works. Overkoepelend werden de modellen aangeduid als de MINI Hatch(back) en later MINI 3-deurs en 5-deurs. Vanaf de in 2023 geïntroduceerde vierde modelgeneratie heten alle hatchback-modellen Cooper en wordt dat dus een typenaam in plaats van uitvoeringsnaam. Lees verder

Mini Cooper uitvoeringen

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Rond de eeuwwisseling waren retromodellen helemaal in en daar speelde BMW op in. Onder de opnieuw in het leven geroepen merknaam MINI introduceerde het een op de bekende klassieker geïnspireerde hatchback. De typenaam van de auto was lange tijd afhankelijk van de specifieke uitvoering: One, Cooper of John Cooper Works. Overkoepelend werden de modellen aangeduid als de MINI Hatch(back) en later MINI 3-deurs en 5-deurs. Vanaf de in 2023 geïntroduceerde vierde modelgeneratie heten alle hatchback-modellen Cooper en wordt dat dus een typenaam in plaats van uitvoeringsnaam.

Bierblikje als uitlaat
Wist je dat de eerste generatie MINI Hatch zijn prominente uitlaat heeft te danken aan een bierblikje? Toen het full-size kleimodel aan de directie gepresenteerd moest worden, realiseerde hoofdontwerper Frank Stephenson zich dat het model nog geen uitlaat had. Daarom duwde hij zo lang maar even een leeg bierblikje met een gat erin in de bumper van het kleimodel. De directie vond de algehele uitstraling van het model erg goed en zo haalde het ‘bierblikje’ het tot de productiefase.

MINI met een Nederlands tintje
De derde generatie van de moderne MINI had een Nederlands tintje, want het model werd onder andere bij Nedcar in Born geproduceerd. Het is ook vanaf de derde generatie dat de MINI Hatch leverbaar was als vijfdeurs hatchback, waarmee de typenaam dus wijzigde naar respectievelijk MINI 3-deurs en MINI 5-deurs. De stationcar blijft als Clubman als model op zich gepositioneerd.

Hoofdstuk vier: de MINI Cooper
In 2023 kwam de vierde modelgeneratie van de moderne MINI op de markt en opnieuw bracht het nieuwe model een naamswijziging met zich mee. Voortaan heten alle hatchback-modellen MINI Cooper. Dat heeft ermee te maken dat de hatchback vanaf nu altijd volledig elektrisch is aangedreven, met specificaties die vergelijkbaar zijn met de laatste Cooper-modellen. Daarom blijft alleen die naam gehandhaafd. Bovendien is het de meest bekende uitvoering van de eerdere MINI’s. De productie van de voorgaande MINI 3-deurs, MINI 5-deurs, MINI Cabrio en MINI Clubman blijft nog even doorlopen, maar op termijn zullen ook die worden vervangen door een nieuw model op basis van de nieuwe MINI Cooper.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 40,7 kWh
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven/schijven
Draaicirkel 10,8 m
Actieradius 305 km
Vermogensrange 135 tot 160 kW

Prestaties

Systeemvermogen 135 kW (184 pk)
Systeemkoppel 290 Nm
Acc. 0-100 km/u 7,3 s
Topsnelheid 160 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 3-drs. hatchback
Euro NCAP niet getest
Marktintroductie oktober 2023
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 3 jaar
Vanafprijs € 35.990

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 195/60 R16
L x B x H 3.585 x 1.756 x 1.460 mm
Wielbasis 2.526 mm
Massa leeg 1.540 kg
Max. aanh. gew. n.v.t. kg
Inh. bag. ruimte. 210 l

Verbruik

Energielabel A