achtergrondafbeelding

Autozoeker

Ford Transit courier

De Ford Transit is al sinds 1965 onderdeel van Fords modellenaanbod, of zelfs sinds 1953 als je de Taunus Transit meerekent. Dat was een bestelbus op technische basis van de Taunus personenwagen, terwijl de Transit uit 1965 voor het eerst een vanaf het begin als bestelwagen ontwikkeld model was dat op zichzelf stond in het modellenaanbod. De Transit bewees zich al snel als zeer populaire bedrijfswagen. In de loop der jaren is ‘de Transit’ uitgegroeid tot een hele bestelbusreeks, bestaande uit vier modellen. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

De Ford Transit is al sinds 1965 onderdeel van Fords modellenaanbod, of zelfs sinds 1953 als je de Taunus Transit meerekent. Dat was een bestelbus op technische basis van de Taunus personenwagen, terwijl de Transit uit 1965 voor het eerst een vanaf het begin als bestelwagen ontwikkeld model was dat op zichzelf stond in het modellenaanbod. De Transit bewees zich al snel als zeer populaire bedrijfswagen. In de loop der jaren is ‘de Transit’ uitgegroeid tot een hele bestelbusreeks, bestaande uit vier modellen.

Transit Courier
De Courier is de als laatste toegevoegde variant binnen de Transit-familie. Het is de kleinste bestelbus in de reeks, gebouwd op het platform en de techniek van de Fiesta. Daarmee is het een directe opvolger van de ‘gewone’ Courier die van 1991 tot en met 2002 in Europa geleverd werd (en tot 2013 wereldwijd). Ook dat was een kleine bestelbus (of pick-up) op Fiesta-basis, die tot de B-stijl gelijk was aan een gewone Fiesta.

Transit Connect
De Connect werd in 2002 toegevoegd, als compacter model naast de grote Transit. Met de Connect speelde Ford in op het destijds groeiende segment van ludospace-modellen, oftewel bedrijfswagens die ook als MPV leverbaar waren. Een goede zet, want ook deze nieuwe Transit-variant bleek al snel erg populair. In 2013 volgde een tweede en huidige generatie.

Transit Custom
In 2012 werd een derde Transit-model toegevoegd: de Custom. Dit was in feite de opvolger voor de kleinste carrosserie-uitvoeringen van de ‘gewone’ Transit, waarvan een jaar later de volledig nieuwe huidige generatie verscheen. In technisch opzicht is de Custom ook een direct afgeleide van de grote Transit. Wel concurreert de Transit met de Custom nadrukkelijker met de middelgrote bestelbussen.

Transit
De ‘gewone’ Transit is het grootste model in het aanbod en ook het model dat de spil vormt van de modellenlijn. Na een tweede generatie in 1986 en een derde in 2000 werd in 2013 de vierde en huidige generatie geïntroduceerd. Zoals vermeld zijn de kleinste varianten opgevolgd door de Custom, waarmee de Transit nu hoofdzakelijk concurreert in de grootste bestelbusklasse.

Ford Transit Tourneo-modellen
Sinds 1995 worden de personenuitvoeringen van de Ford Transit ook verkocht als Tourneo. De Tourneo-modellen zijn daarbij wat luxer dan de standaard personenuitvoering van de busjes en meer gericht op de particuliere markt en/of het wat hogere segment van de personenbusjes. Net als de Ford Transit is de Ford Tourneo er inmiddels in vele formaten. Van de compacte Ford Tourneo Courier tot de grotere Ford Tourneo Connect, Ford Tourneo Custom en de Ford Tourneo (zonder toevoeging, op basis van de grootste Transit). Inmiddels zijn lang niet al deze Tourneo-modellen officieel leverbaar in Nederland. Sterker nog, anno 2024 is de Tourneo Custom het enige overgebleven model. Wel is er een minder luxe personenversie van de grootste Transit.

Technisch

Motortype benzine, 3-cilinder lijn
Cilinderinhoud 995 cm³
Max. vermogen 75 kW (100 pk)
Bij 6.000 tpm
Max. koppel 170 Nm
Bij 1.400 tpm
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven/trommels
Draaicirkel 10,5 m
Vermogensrange 55 tot 74 kW

Algemeen

Transmissie 5MT
Carrosserietype 4-drs. bestelbus
Euro NCAP 4 sterren
Marktintroductie februari 2014
Laatste facelift mei 2018
Garantie 2 jaar
Vanafprijs € 10.600
Bijzonderheden Alle motorvarianten zijn optioneel ook leverbaar met start-/stopsysteem, wat het verbruik terugdringt.

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 195/60 R15
L x B x H 4.157 x 1.764 x 1.770 mm
Wielbasis 2.489 mm
Massa leeg 1.152 kg
Max. aanh. gew. 895 kg
Tankinhoud 48 l
Laadruimte 1,9 m3
Laadlengte 1.650 mm
Laadvermogen 628 kg

Verbruik

Verbr. gecomb. 5,5 l/100km
CO₂-emissie 124 g/km