achtergrondafbeelding

Autozoeker

Renault Espace

Bij introductie in 1984 was de Renault Espace een revolutionaire auto. Het was de allereerste MPV van een Europees merk. Dat segment, dat we toen nog ‘ruimteauto’s’ noemden, was pas kort daarvoor uitgevonden door enkele Japanse merken en daarmee in zijn algemeenheid een heel nieuw verschijnsel. Samen met de in hetzelfde jaar geïntroduceerde Chrysler Voyager was de Espace wel de allereerste echt grote MPV. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Bij introductie in 1984 was de Renault Espace een revolutionaire auto. Het was de allereerste MPV van een Europees merk. Dat segment, dat we toen nog ‘ruimteauto’s’ noemden, was pas kort daarvoor uitgevonden door enkele Japanse merken en daarmee in zijn algemeenheid een heel nieuw verschijnsel. Samen met de in hetzelfde jaar geïntroduceerde Chrysler Voyager was de Espace wel de allereerste echt grote MPV.

Renault Espace was grote gok
De Chrysler UK-Simca-Matra-groep was eind jaren ’70 met het ontwikkelingsproject begonnen, om de auto als Talbot op de markt te brengen. Na een overname van die merken kwam het project in handen van PSA, maar dat durfde de gok niet aan om de destijds unieke auto uit te werken tot een productiemodel. Via Matra kwam het project uiteindelijk in handen van Renault, dat het uitontwikkelde tot wat de Espace zou worden. De gok voor productie bleek een succes: de auto was de eerste jaren niet aan te slepen en vier generaties lang is de auto altijd een populaire keuze als gezinswagen geweest.

Renault Espace wordt meer SUV
In 2014 was het tijd voor de vijfde modelgeneratie. Inmiddels was de consument in zijn algemeenheid echter wat uitgekeken op MPV’s, zeker wat betreft grote modellen zoals de Espace. Men kiest nu liever voor een SUV-model, maar dat weerhield Renault er niet van om met een nieuwe Espace te komen. Wel kreeg de auto nu een minder traditionele MPV-vorm en zijn er wat SUV-achtige trekjes in het design opgenomen. In december 2021 hield Renault een 'schoonmaakactie' in het Nederlandse modellenaanbod, waarbij onder meer de Espace kwam te vervallen. Sinds 2020 was het model al uitsluitend leverbaar als luxe Initiale Paris. Buiten Nederland blijft de Espace nog gewoon in de prijslijsten staan.

Renault Espace wordt ‘Grand Austral’
In 2023 verscheen de volledig nieuwe zesde generatie Renault Espace en dat model komt wel weer naar Nederland. De Renault Espace is echter nogal van gedaante veranderd. In plaats van een grote MPV is de huidige Espace gewoon een wat grotere versie van de Renault Austral, die in 2022 op de markt kwam. Je kunt de huidige Renault Espace dan ook zien als een soort ‘Grand Austral’, met plaats voor tot zeven inzittenden.

Technisch

Motortype benzine-elektrisch, 3-cilinder lijn
Cilinderinhoud 1.199 cm³
Bij 4.500 tpm
Bij 1.750 tpm
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven/schijven
Draaicirkel 11,6 m
Vermogensrange alleen 147 kW

Prestaties

Systeemvermogen 147 kW (200 pk)
Systeemkoppel 230 Nm
Acc. 0-100 km/u 8,8 s
Topsnelheid 175 km/u

Algemeen

Transmissie 8AT
Carrosserietype 5-drs. SUV
Euro NCAP niet getest
Marktintroductie april 2023
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 2 jaar
Vanafprijs € 46.830

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 205/55 R19
L x B x H 4.722 x 1.843 x 1.645 mm
Wielbasis 2.738 mm
Massa leeg 1.559 kg
Max. aanh. gew. 1.500 kg
Inh. bag. ruimte. 581 l
Tankinhoud 55 l

Verbruik

Verbr. gecomb. 4,6 l/100km
CO₂-emissie 105 g/km
Energielabel A