Op culinair avontuur met de Fiat 500
Van Amsterdam naar Antwerpen en weer terug
Door Ilse Verweij. Creatieve copywriter die schrijft over (bijna) alles wat je met een auto kunt doen: een dagje weg, een stedentrip, op culinair avontuur of reizen door Europa. Maakt met veel plezier verhalen over mensen, lifestyle en duurzaamheid, voor zowel print als online. |
Onlangs vertrokken we met een Fiat 500 naar Antwerpen voor een culinaire roadtrip. Deze Belgische stad is ideaal voor een weekend weg, want binnen een kleine drie uur ben je in hartje centrum. En het voorwerk hebben wij al voor je gedaan. Vink onderstaande hotspots af en je hebt een heerlijke stedentrip.
Waarschuwing: dit artikel kan ervoor zorgen dat je gaat watertanden.
Lunch: ’t Zilte
Na zo’n 250 kilometer rijden heb je gewoon trek. Tijd voor de lunch! Dat doen we in ’t Zilte, bekroond met 2 Michelinsterren. Het restaurant bevindt zich aan de Schelde, op de negende verdieping van het MAS. Met een panoramisch uitzicht over Antwerpen en haar havens genieten we van een fantastisch 6-gangen menu. Van sardines tot langoustine en van kikkerbil tot Challons-eend met boekweitpoffertjes: elk gerecht is perfect tot in detail.
Cultuur: stadswandeling
Antwerpen heeft een rijke geschiedenis als hanzestad. Je kunt ‘m zelf verkennen, wij kozen voor een tour door stadsgids Jacques. Van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal lopen we eerst naar de imposante Sint-Carolus Borromeuskerk. Vervolgens gaan we via de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten richting de haven, waar naast het stadsarchief het kantoor van de beroemde Belgische modeontwerper Dries van Noten huist. Een mooie tocht met grappige feitjes die blijven hangen, zodat je bij je volgende trip met een ander gezelschap zelf als stadsgids kunt fungeren.
Diner: the Jane
The Jane is een begrip, en wij hadden het genoegen om er te mogen eten. Dit sterrenrestaurant van chefkoks Sergio Herman en Nick Bril werd bekroond met de titel ‘Mooiste restaurant ter wereld’ en wij kunnen dit alleen maar beamen. De oude kapel van een militair ziekenhuis werd omgetoverd tot The Jane, waar echt álles klopt. De piepjonge bediening is redelijk rock ’n roll maar weet exact hoe het moet, het interieur is zo intens dat we van 20:30 tot 01:30 onze ogen uit hebben gekeken en de keuken, die open is, lijkt een geoliede machine. En dan de gerechten. We eten bavette met oestertempura, rog en pijlstaartinktvis met bumbu bali en een crêpe suzette met kumquat. En dat zijn pas 3 van de 16 gerechten… ‘Can I stay a little longer, i’m so happy here’ prijkt er in grote neon-letters boven de keuken. En dat is exact hoe we ons voelen.
“‘Can I stay a little longer, i’m so happy here’ prijkt er in grote neon-letters boven de keuken”
Verblijf: hotel Julien
We verblijven in hotel Julien, wat voelt als een rustpunt te midden van de stad. Het hotel is gevestigd in twee volledig gerestaureerde panden uit de zestiende eeuw en een must-visit voor designliefhebbers. Onze kamer is voorzien van een heerlijk kingsize bed, grote regendouche en een fijn bad. Foodies komen ook hier aan bod: hoewel we de ochtend na The Jane nog steeds een volle buik hebben, is het ontbijt met zelfgemaakte granola, vers fruit en mini-brioche moeilijk te weerstaan.
Het zit er weer op. Terug naar Nederland in de Fiat 500, toch wel de ultieme metgezel tijdens een trip als deze. Het supercompacte model manoeuvreert zich met gemak door de smalle straten wanneer je zoekt naar de volgende hotspot of een goede parkeerplek. De 500 staat natuurlijk symbool voor Italië en dus voor lekker eten en drinken – precies (en zo’n beetje het enige) wat we de afgelopen dagen deden. Wil je meer weten over de Fiat 500? Hier lees je de volledige rijtest.