achtergrondafbeelding
Politiecamera

App naar de camera en krijg een boete

Politie werkt aan flitscamera’s tegen appen in het verkeer

14 mrt 2018, 9:53  •  Autonieuws  •  Door
AutoRAI.nl AutoRAI.nl logo

Het grootschalig gebruik van de smartphone achter het stuur stoppen – zoals bellen, appen en internetten – is een haast onmogelijke klus. Er is simpelweg een gebrek aan controle en de smartphoneverslaving van mensen is te groot. Toch wordt de kans op een boete voor appen in het verkeer in de toekomst groter, dankzij speciale flitscamera’s. Dat meldt de NOS.

Beeldmateriaal

De politie werkt aan camera’s waarmee mensen in de auto kunnen worden gefotografeerd. De politie kan vervolgens kijken of de bestuurder iets in de hand heeft. Het beeldmateriaal wordt zorgvuldig bekeken door een medewerker van de politie. Deze persoon bekijkt of er sprake is van een strafbaar feit. Omdat ook het kenteken wordt vastgelegd, weet de politie naar welk adres de boete moet.

Telelens

De nieuwe camera heeft de vorm van een grote telelens waarmee de politie beelden maakt van de voorruit van de voertuigen. Op die manier kan de politie herkennen of mensen aan het bellen/appen zijn of juist niet. Beelden van mensen die geen strafbaar feit plegen worden meteen vernietigd, benadrukt de politie.

Testfase

De politie benadrukt verder dat de nieuwe camera nog in de testfase zit. Onder meer de juridische aspecten moeten nog worden onderzocht, waaronder de privacy van weggebruikers. Toch hoopt de politie dat de nieuwe flitsers nog dit jaar in gebruik worden genomen. Een voordeel van de nieuwe camera’s is dat een bestuurder die in overtreding is niet elke keer staande gehouden hoeft te worden. Bovendien zijn de camera’s niet alleen op snelwegen te gebruiken, maar ook wegen waar er een goed beeld is van de voorruit van tegemoetkomend verkeer.

FLITSERS: Tegen appen achter het stuur

Share Tweet Share Share E-Mail