Waarom krijgt de ene Chinese autofabrikant een zwaardere Europese importtaks dan de andere?
De Europese Unie heeft onlangs de importtarieven voor Chinese autofabrikanten die hun elektrische auto’s naar Europa willen brengen flink opgeschroefd. Maar de ene fabrikant krijgt te maken met een hogere importboete dan de andere. Waarom?
Samenwerken
De Chinese autobouwer SAIC heeft de zwaarste klap gekregen door de nieuwe importtarieven. Het bedrijf, bekend in Europa van merken als MG en Maxus, moet een extra importtarief van maar liefst 36,3% slikken. Concurrent BYD komt er een stuk beter vanaf met een tariefverhoging van ‘slechts’ 17%. Maar waarom zit er zo’n groot verschil tussen deze importboetes? Het draait volgens Bloomberg allemaal om hoe goed je samenwerkt met de onderzoeken van de Europese autoriteiten.
SAIC
De Europese Commissie is niet bepaald te spreken over SAIC’s medewerking tijdens het onderzoek. Het bedrijf leverde belangrijke informatie te laat aan en hield gevoelige bedrijfsgegevens, zoals de chemische samenstelling van hun batterijen, achter. Dit viel niet in goede aarde bij de EU, die dit gebrek aan transparantie nu straft met forse importtarieven voor SAIC.
BYD en Geely
Concurrent BYD pakte het een stuk slimmer aan. Ze schakelden internationale advocaten in en werkten proactief samen met Brussel om netjes aan de EU-eisen te voldoen. Het resultaat? Een extra tarief van ‘slechts’ 17%, veel lager dan dat van SAIC. Ook Geely, het moederbedrijf van Volvo, Polestar, Lotus en Zeekr, wist dankzij goede samenwerking en documentatie hun tarief te beperken tot 19,3%.
Tesla
Hoewel Tesla een Amerikaans bedrijf is, rollen veel van hun auto’s van de band in China. Een deel daarvan komt vervolgens naar Europa. Brussel had daarom een importtarief van 20,8% ingesteld voor Tesla. Maar dat vonden de Amerikanen onterecht, omdat ze naar eigen zeggen veel minder banden met de Chinese overheid hebben en nauwelijks staatsteun ontvangen. Dat hebben ze kunnen bewijzen en daarom heeft Brussel het importtarief voor Tesla flink verlaagd: van bijna 21% naar 9%.
China komt met tegenacties
De Chinese overheid is uiteraard niet blij met de handelsstrijd die Europa begonnen is en heeft besloten om Europese subsidies op zuivelproducten onder de loep te nemen, een stap die gezien wordt als een directe reactie op de importheffingen van Europa. Daarnaast kijkt Beijing naar mogelijkheden om Europese auto’s die naar China komen te bestraffen met belastingmaatregelen.
Lees ook: Column: “Importheffing voor EV’s uit China maakt EV-markt kapot”