Review – Kia EV9 RWD (2024), de sweetspot?
De aandachtspunten op een rij
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Elektrische zevenzitters zijn er nog niet heel veel. Je kan denken aan de Mercedes-Benz EQB of de BYD Tang. Of de nieuwe Peugeot e-5008. Dan is er nog een Kia EV9, een onderscheidende elektrische SUV. We rijden in de Kia EV9 RWD. Is die uitvoering de sweet spot?
Slimme EV, die Kia EV9
De EV9 is het topmodel van de snel groeiende line-up van elektrische Kia-modellen. Het is de eerste Kia met laadtechnologie die V2H- (Vehicle-to-Home), V2G- (Vehicle-to-Grid) én V2V-laden (Vehicle-to-Vehicle) mogelijk maakt. De EV9 is verder de eerste Kia met bidirectionele laadtechnologie, waarmee hij niet alleen elektrische apparaten, maar bijvoorbeeld ook huizen van stroom kan gaan voorzien. Kortom: een slimme SUV met ook een zeer rijke uitrusting.
Uitrusting Kia EV9 Air
De Kia EV9 Air is standaard onder meer voorzien van elektrisch bedienbare voorstoelen, een navigatiesysteem inclusief Kia Connect en Live Services, een 360-camera en stoelverwarming én -ventilatie voor de voorstoelen en tweede zitrij. Eveneens standaard is het 29,6-inch ‘triple panorama display’. Op het gebied van rijhulpsystemen mag je denken aan adaptieve cruise control, snelwegassistentie en de autonome rijstrookvolgassistentie met hands-on-detectie. Veel van die systemen kunnen uit. Wie slim is, doet dat voor vertrek. Dat scheelt onderweg een hoop ergernis en piepjes.
De Kia EV9 Air heeft overigens 19-inch lichtmetalen velgen, deurgrepen met auto-flush-functie en privacy glass. In het interieur vallen de met vegan leder afgewerkte stoelen op.
Uitrusting Kia EV9 Plus
De Kia EV9 Plus is geheel nieuw in de line-up en is boven de Air gepositioneerd. Ook deze uitvoering is te bestellen als RWD Single Motor of AWD Dual Motor. De Plus is – ten opzichte van de Air – onder meer uitgerust met een luxere variant van de vegan lederen stoelbekleding, een digitale binnenspiegel, een bestuurdersstoel met geheugen- en massagefunctie en het Meridian premium sound system met veertien speakers in totaal.
Zowel de Kia EV9 Air als de Kia EV9 Plus zijn leverbaar met twee verschillende interieur typen. Er is keuze uit een tweekleurig interieur in lichtgrijs en in donkergrijs. Daarbij zijn respectievelijk grijze en donker grijze tinten verwerkt in het dashboard en de deurpanelen. Het interieur van de EV9 is afgewerkt met ongeveer 34 kilogram aan duurzame materialen.
De Launch Edition RWD Single Motor heeft dezelfde specificaties als de Plus Single Motor en voegt aan de al rijke standaarduitrusting een geavanceerd head-up display en metallic lak zonder meerprijs toe. De EV9 is er ook nog als vierwielaangedreven 282 kW (384 pk) sterke Launch Edition GT-Line Dual Motor. Die uitvoering biedt vooral extra veel power.
Kia EV9 RWD (2024): de aandachtspunten op een rij – Review – AutoRAI TV
Heb je al die power nodig?
De grote vraag: heb je die power ook echt nodig? Eigenlijk niet: de 150 kW (204 pk) en 350 Nm sterke Kia EV9 RWD volstaat ook. Verwacht met die aandrijflijn overigens geen wereldschokkende prestaties, maar gewoon ‘prima prestaties’. De topsnelheid van deze uitvoering komt uit op 185 km/u en de 0-100-sprint kost ongeveer 9,4 seconden. Voor een EV lijkt dat aan de langzame kant, maar omdat de elektromotor – die je ook in de elektrische Niro kunt vinden – over 350 Nm beschikt is er wel sprake van een aangename versnelling.
Zware auto, zo’n EV9
Je moet je ook realiseren dat de Kia EV9 maar liefst 2.401 kilogram weegt. De AWD-versie legt zelfs 2.525 kilogram in de weegschaal. Dat hoge gewicht komt onder meer door de 99,8 kWh lithium-ion batterij. Die weegt alleen al 566,5 kilogram. De EV9 RWD mag geremd 900 kilogram trekken. Wil je meer geremd trekvermogen? Neem dan de AWD. Die mag 2.500 kilogram trekken.
Actieradius Kia EV9 RWD
Op papier heeft de Kia EV9 RWD een actieradius van 563 kilometer. In de praktijk mag je rekenen op ongeveer 450 kilometer, afhankelijk van rijstijl. Het opladen van de batterij is echt peanuts. AC-laden kan met 11 kW, maar bij een snellader is het helemaal feest. De auto kan namelijk overweg met 210 kW laadvermogen. Het opladen van 10 tot 80 procent kost dan ongeveer 24 minuten.
Kia EV9 is allesbehalve klein
De Kia EV9 is een forse auto. De lengte van de SUV komt uit op 5.010 mm en de breedte bedraagt 1.980 mm. Hoog is hij ook met 1.755 mm. Dan hebben we nog de wielbasis: 3.100 mm. Oef! Je hebt werkelijk een zee aan ruimte in het interieur van de Kia EV9. Wat dat betreft is het een ideale familie-SUV. De bagageruimte bedraagt 333 liter als de derde zitrij in gebruik is. Met neergeklapte derde zitrij groeit de bagageruimte tot 828 liter. Klap je alles neer, dan ontstaat er zelfs 2.318 liter aan opbergruimte. Dat is nog exclusief ‘frunk’, want onder de ‘motorkap’ heb je nog een opbergbox van 90 liter (AWD: 52 liter).
Hoe rijdt een Kia EV9 RWD?
De Kia EV9 rijdt verrassend prettig. Hij is extreem stil en vooral ontzettend comfortabel. Het is een allemansvriend die opvallend genoeg compact aanvoelt als je in de auto rijdt. Toch hebben we ook nadelen kunnen bespeuren.
Nadelen Kia EV9
- Het aanraakgedeelte van de klimaatcontrole zit recht achter het stuur waardoor dit display eigenlijk buiten zicht is.
- Het is lastig om je hand te laten rusten op het rand van het dashboard omdat daar snelkoppelingen zijn ondergebracht. Je raakt dus soms per ongeluk een functie aan.
- Vermoeidheidsherkenning is wel heel erg enthousiast, we kregen soms al na één minuut een waarschuwing om pauze te nemen. Daar moet Kia nog wat aan fine-tunen. Want ook met normaal rijden vindt het systeem dat je pauze moet nemen.