
De skipiste op in een Subaru XV e-Boxer
Subaru Snow Days 2020 - DEEL 3
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

‘Doe eens gek’, hebben ze bij Subaru bedacht. En daarom stuurt Subaru ons in een nieuwe XV e-Boxer de skipiste op en af. Het is het begin van een winters avontuur met de Subaru XV in Rovaniemi tijdens de Subaru Snow Days 2020 in het hoge noorden van Finland. Hoe is die XV bevallen? Hier ons oordeel.
Welke Subaru’s zijn populair?
De XV, Forester en Outback zijn de populairste modellen van Subaru. Ze zijn in Europa goed voor liefst 89 procent van de totale verkoop. Kijken we alleen naar de Forester en XV, dan zijn die goed voor 70 procent van de totaalverkoop. Van de dik 30.000 auto’s die Subaru op jaarbasis verkoopt in Europa, komt dat dus neer op ongeveer 21.000 exemplaren.
900 dealers
Alle auto’s worden in Europa verkocht via 900 dealers. In 2020 krijgen die dealers er drie nieuwe producten bij: de XV e-Boxer, Forester e-Boxer en de Impreza e-Boxer. In deze test richten we ons puur op de XV. Dit model weet in Europa de meeste kopers te overtuigen (dik 40 procent). Benieuwd of die XV ook ons weet te imponeren.
Subaru XV e-Boxer & Forester e-Boxer – Subaru Snow Days 2020 – DEEL 2/4 – AutoRAI TV
Hoge Impreza
De Subaru XV is feitelijk een Impreza die hoger op zijn poten staat en een ruigere outfit heeft aangetrokken. Voorheen leverde Subaru de XV alleen met een 1,6-liter viercilinder boxermotor met 114 pk en natuurlijk permanente vierwielaandrijving. Een prima aandrijflijn, maar wat motorvermogen betreft niet indrukwekkend.
De 2.0i-S e-Boxer – zoals de hybride variant volmondig heet – is op papier een veel aantrekkelijkere aandrijflijn.












Hybride aandrijflijn
De Subaru e-Boxer combineert een elektromotor met een vermogen van 16,7 pk met een 2,0-liter viercilinder boxermotor met 150 pk. Deze nieuwe hybride aandrijflijn hoef je niet zelf op te laden. De auto regelt alles zelf. Bij afremmen en uitrollen vloeit er energie terug naar een compacte batterij onder de bagagevloer in de kofferbak. Die energie wordt gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen of om zeer korte afstanden elektrisch te overbruggen. Hij mag overigens 1.270 kilogram trekken, dat vinden Subaru-klanten altijd belangrijk om te weten.
Standaard AWD en automaat
De XV e-Boxer heeft standaard permanente Symmetrical All-Wheel Drive (S-AWD) en een automatische Lineartronic-transmissie (CVT). Goedkoop is de auto niet, want de vanafprijs begint bij 40.295 euro, maar daar staat dan wel een zeer rijke standaarduitrusting tegenover. In een notendop even een paar highlights: DAB+-radio, cruise controle, dubbele USB-poorten, Apple CarPlay, Android Auto, een botspreventiesysteem, een Subaru Starlink infotainmentsysteem met 8,0-inch display, CD-speler en zes speakers en nog veel meer. Ohja, verwarmbare voorstoelen en een zogeheten X-Mode inclusief Hill Descent Control heeft ie ook standaard.
De piste op
Die X-Mode komt goed van pas als Subaru ons de skipiste opstuurt. In deze rijmodus zorgen computers voor maximale grip onder alle omstandigheden, dus ook als we op ijs en sneeuw de heuvel op rijden. Het is eigenlijk kinderspel, misschien wel té makkelijk. Tijd voor het volgende level: we schakelen X-Mode en tractiecontrole uit. Uitdaging willen we! Maar ook dan is het nog steeds kinderlijk eenvoudig om op ijs naar boven te rijden. Het is goed merkbaar hoeveel ervaring Subaru heeft met AWD-systemen. Ze zijn foolproof.
Grenzen
Subaru laat tijdens deze skipistetrip zien hoe ver de grenzen nog liggen op ijs en sneeuw. Zelfs als het tempo wordt opgevoerd, geeft de auto geen krimp. Je moet spelen met zwaartekracht en de balans in de auto om hem dwars te krijgen. Als je dat eenmaal in de vingers hebt, is het best leuk sturen in de XV. Met een beetje fantasie bedenk je in een WRX STi te zitten. Toch heeft Subaru de XV vooral bedoeld als comfortabele crossover voor het hele gezin waarbij comfort en praktisch gebruiksgemak belangrijker zijn dan driften.












Naar beneden
De systemen geven niet snel de controle uit handen. Het permanente 4×4-systeem Symmetrical All-Wheel Drive (S-AWD) en X-Mode zorgen ervoor dat je altijd controle hebt. Ook als je bovenaan de skipiste staat en Subaru de opdracht geeft om naar beneden te rijden. ‘Zijn jullie serieus?’, vragen we ons hardop af. Maar Subaru meent het echt. En dus zetten we de afdaling in, terwijl we niet meer zien dan mist en een diepe afgrond. We schakelen Hill Descent Control in, een systeem dat ervoor zorgt dat je zelf geen gas hoeft te geven. Elektronica in de auto bewaakt het tempo en laat de auto gecontroleerd naar beneden rijden. Binnen no time staan we weer beneden. Ook dit ging weer als vanzelf. Maar leuk is het wel.
Ontdekkingsreiziger
Je komt al snel tot de ontdekking dat de Subaru XV een ontdekkingsreiziger is in een relatief brave outfit. Een soort Robinson Crusoe in een soort semi-chique outfit. Wat je ook van het uiterlijk vindt, deze auto maakt wel indruk. Allereerst met zijn offroadkwaliteiten, maar ten tweede ook als gezinsauto. Er is ruimte zat, ook achterin. De bagageruimte is groot genoeg voor wekelijkse boodschappen of vakantiespullen en alle knoppen in het interieur laten zich eenvoudig bedienen. Puike ergonomie noemen we dat.
Verbruik
Als auto is de Subaru XV in de meest simpele zin van het woord dus imponerend. Maar hoe zit het nu met die e-Boxer-aandrijflijn. Is die echt zuiniger? Dat hangt sterk af van je rechtervoet. Wie deze XV rustig rijdt, moet 1 op 14 of 1 op 15 kunnen halen. In extreme kou, in de bergen of met een aangekoppelde caravan is dat natuurlijk een ander verhaal, maar door het hogere systeemvermogen en het extra koppel van de elektromotor voelt deze XV e-Boxer wel veel vlotter aan. Je hebt meer powerreserve. Alleen al om die reden zou je altijd voor de e-Boxer-variant moeten gaan.















Conclusie
Na het avontuur op de skipiste rijden we per Subaru XV e-Boxer door een uitgestrekt natuurreservaat in Fins Lapland. De ideale test om de XV te testen waarvoor hij eigenlijk ontwikkeld is: langere afstanden afleggen. Na enkele honderden kilometers ga je de XV pas echt waarderen. De stilte aan boord, het comfort, de fijne stoelen, het goede zicht rondom. Misschien is de XV dan wel geen designhoogstandje, maar het is wel een uitstekend product waaruit direct blijkt dat de makers veel moeite hebben gedaan om er een goede en praktische auto van te maken die gebouwd is voor de eeuwigheid. Wellicht is dat wel de reden waarom Subaru zulke loyale klanten heeft.