
Onderzoek: te weinig laadmogelijkheden en te veel laadpassen zitten massale adoptie elektrische auto nog in de weg
Opbouwende kritiek

Shell Recharge publiceert de EV Driver Survey 2022: een groot, jaarlijks terugkerende onderzoek onder bijna 15.000 Europese EV-rijders, waaronder 4.145 Nederlanders. Waar zijn EV-rijders tevreden over, wat kan er beter en wat zijn de verwachtingen en zorgen voor de toekomst?
Elektrisch rijden
Niet alleen in Nederland stappen steeds meer mensen over op elektrisch rijden, bijna heel West-Europa heeft inmiddels de smaak te pakken. Europeanen hebben allemaal hun eigen redenen om te kiezen voor een volledig elektrische auto. De één kiest voor een EV omdat de overheid met flinke subsidies strooit, de ander maakt zich zorgen om de natuur en het klimaat. Shell Recharge heeft zo’n 15.000 EV-rijders gevraagd naar hun ervaring met elektrisch rijden. Wat gaat er goed en waar is er ruimte voor verbetering?

Redenen om een elektrische auto te kopen
Uit veel onderzoeken bleek al dat mensen die een elektrische auto kopen, daarna niet snel meer teruggaan naar een auto met een verbrandingsmotor. Het onderzoek van Shell bevestigd dit. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor. 78 procent van alle ondervraagde EV-rijders verkiest een elektrische auto boven een auto met een verbrandingsmotor vanwege de milieuvoordelen en 61 procent vanwege de kostenvoordelen. In sommige delen van Europa wordt op dit moment met aantrekkelijke subsidies en voordeeltjes gestrooid. Duitse EV-subsidies kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 9.000 euro.
Nadelen elektrische auto
Er komen ook een aantal zorgen naar voren in het onderzoek. Eén van de voornaamste zorgen is het gebrek aan een (toegankelijke) laadinfrastructuur. In Nederland mogen we niet klagen, maar in het buitenland is het een ander verhaal. Op veel plekken in Europa is nog sprake van een ‘laadwoestijn’. In veel delen van Frankrijk, Italië en Spanje is er in de wijde omgeving geen laadpaal te bekennen. Bijna een kwart (26%) van de Nederlandse respondenten geeft in het onderzoek aan dat de toegang tot laadpunten in het buitenland een probleem is.

Veel laadpassen
Het aantal verschillende laadpassen dat nodig is irriteert EV-rijders ook. 36 procent van de EV-rijders heeft momenteel vier of meer kaarten voor toegang tot publieke laadinfrastructuur, een stijging van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Onder Nederlandse respondenten ligt dit gemiddelde op 3,3 laadpassen. Meer dan de helft van alle respondenten is bereid extra te betalen voor toegang tot de gehele laadinfrastructuur met slechts één kaart.

Zorgen om elektriciteitsnet
Op zonnige dagen met veel wind lees je het vaak in het nieuws: het elektriciteitsnet barst uit zijn voegen. Netbeheerders zoals Liander en Enexis kunnen de grote hoeveelheid duurzame stroom van windmolen- en zonneparken niet aan. Daarnaast stappen veel grote gasverslinders, zoals tuinderijen, over van gas naar stroom, wat ook voor een overbelast elektriciteitsnetwerk zorgt.
Dan zijn er natuurlijk ook elektrische auto’s, die iedereen ’s avonds keurig aan de lader hangt. Meer dan de helft (55%) van de EV-eigenaren is bang dat het elektriciteitsnet hierdoor de vraag niet aankan. Ze zijn bang dat het publieke stroomnet te zwaar belast wordt als Nederland massaal overstapt op elektrisch rijden.
De ondervraagden willen graag meedenken aan een oplossing. 73 procent van de EV-rijders is bereid om een laadsessie later te plannen om een piek in de energievraag te voorkomen. 57 procent geeft aan een langere laadtijd te accepteren om het gebruik van duurzame energie te helpen maximaliseren. Het hele rapport kun je hier bekijken.
Bekijk ook: