achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mazda Mazda2

Als we de lijn van voorgangers volgen, dan komen we voor de Mazda2 bij de bolle 121 uit. Een meer directe voorganger is echter de Demio. Dat was een hoge hatchback met MPV-achtige trekjes en wordt daarom ook wel gezien als de grondlegger van B-segment-MPV’s. De auto was vooral een hit in thuisland Japan, maar ook hier in Nederland wist men goede verkopen neer te zetten. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Als we de lijn van voorgangers volgen, dan komen we voor de Mazda2 bij de bolle 121 uit. Een meer directe voorganger is echter de Demio. Dat was een hoge hatchback met MPV-achtige trekjes en wordt daarom ook wel gezien als de grondlegger van B-segment-MPV’s. De auto was vooral een hit in thuisland Japan, maar ook hier in Nederland wist men goede verkopen neer te zetten.

Vroege hybride
De tweede generatie Demio kennen we buiten Japan beter als de eerste generatie Mazda2. De kenmerkende hoge hatchbackvorm bleef behouden. Door de samenwerking met Ford die Mazda destijds nog had, deelde de 2 zijn basis met Fords Fiesta en Fusion. Een opvallende uitvoering was de alleen in Japan leverbare e-4WD met hybridetechniek. De in principe voorwielaangedreven auto kreeg dan elektromotoren die de achterwielen aandreven. Dit werd gedaan om voor meer tractie te zorgen en niet zozeer voor een beter brandstofverbruik zoals tegenwoordig.

Helemaal nieuw
In 2007 gooide Mazda het met de 2 over een andere boeg. De hoge carrosserie werd vervangen door die van een conventionele compacte hatchback. Een nieuwe variant was de sedanversie, die in Europa echter niet werd geleverd. Voor de in 2014 geïntroduceerde huidige generatie gaat men verder op de ingeslagen weg, waarbij de sedanversie wederom aan Europa voorbij gaat. Voor het eerst staat de auto niet meer op een basis van Ford, maar op een eigen platform dat ook voor de CX-3 wordt gebruikt.