
Autotest – Alpine A110 S, een heerlijke pretletter (2020)
Krachtige toegift voor Franse sportieve smaakmaker
Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen. |

Bij een sportauto kun je twee dingen doen om hem echt snel te maken: gewicht omlaag of extra pk’s. Alpine doet beide. De lichte A110 is er nu als S met nog eens 40 pk extra uit de 1,8-liter turbomotor. Hoe dat voelt? Lees snel verder!
Directe besturing
Het antwoord op de vraag luidt: gewoonweg feestelijk. Maar met wat kanttekeningen. Dat je geen bezwaar hebt tegen een behoorlijke harde vering, een motor die zich wil laten horen en een heel directe besturing. Het voelt alsof je in een kart zit: laag bij de grond in kuipstoelen en met een ongekende puurheid van rijden, echter wel met het comfort van een dichte auto, verwarming en airco.
Betoverend
Er is nog iets anders, waarom rijden in deze auto zo leuk is en anders voelt dan, in bijvoorbeeld, een Porsche Boxster. Alpine is betoverend, historie en bovenal een sportautomerk dat in de vorige eeuw door Renault op het schild is gehesen. Licht ontworpen carrosserieën met een aandrijflijn van Renault resulteerden in klinkende overwinningen in onder meer de rallysport. Dat lukte vooral met de toenmalige A110.
Lees ook: auto’s van toen: Alpine A110
Aandachttrekker
De uiterlijke kenmerken en contouren zijn met uiterste precisie getransformeerd naar een nieuwe A110 en nu is er ook de S-versie als een extra krachtige variant. Helemaal in deze matgrijze kleur Gris Tonnerre (meerprijs 4.840 euro) weet je bijna zeker dat je met een behoorlijk unieke auto op pad bent. Echt, de Alpine trekt als een magneet de aandacht. Vaak kregen we de vraag wat het voor een auto is. ‘Het is geen Porsche, maar wat wel?’ Geweldig toch die aandacht: als je investeert in iets aparts, dan is waardering heerlijke bijvangst. De enige auto die een zelfde soort van magie heeft en harten steelt, dat is de Alfa 4C. Die is echter niet meer nieuw te koop.
Proestend uitlaatgeluid
De S-versie biedt 40 pk extra, waarmee de 1,8-liter turbo nu 292 pk levert. Deze bonus merk je vooral bij hogere toerentallen. Dan is de krachtbron nog giftiger en zo klinkt hij ook als je de rode -sport- knop op het stuur indrukt. De besturing is dan directer en de Alpine reageert scherper op het gas. De 7-traps automaat met dubbele koppeling schakelt dan bij hogere toeren en doet dat ook echt voorbeeldig snel. Bij terugschakelen geeft de Alpine tussengas met proestend uitlaatgeluid. Dat hoor je ook bij opschakelen.
Verslavende stabiliteit
In rijmodus normaal hoor je de motor minder, maar een beetje extra gas levert ook dan een inhalerend gesnurk op van het blok. De motorruimte zit vlak achter de kuipstoelen. Deze middenmotoropstelling zorgt voor het aanstekelijk sportieve rijgevoel. Van richting veranderen gaat zo licht en gemakkelijk. De neus stuur je super direct de bocht in en de achterkant volgt perfect. Wat een verslavende stabiliteit!






De snelweg verveelt
Je wil eigenlijk niet anders dan sturen over bochtige wegen. De snelweg is saai en verveelt al rap. We geloven de topsnelheid van 260 km/uur wel. De lol zit in het sturen, het optrekken (in 4,4 seconden van 0-100 km/uur) en het afremmen. Alle drie de acties kun je verrassend laat inzetten. Het onderstel (4 mm lager bij de S) wekt vertrouwen, de extra krachtige remmen doen dat ook. Het is soms een opgave om niet telkens voorliggers voorbij te steken. Het kan, maar beheersing is vaak uit sociale overwegingen verstandiger. Of het circuit opzoeken…
Alpine A110S (2020), deze opties zijn mogelijk – AutoRAI TV
Hoe je de -S- herkent?
De Alpine A110 S onderscheidt zich van de andere 252 pk-sterke versies met zwarte Alpine-letters, oranje remklauwen, matzwarte GT-wielen, oranje stiksel op de bekleding en echt geweldig fijn zittende Sabelt-kuipstoelen. Het geteste exemplaar had nog een serie opties, naast de matgrijze lak, zoals audio van topmerk Focal. Eerlijk gezegd kun je die schrappen, want het motorgeluid is veel mooier. En dat wil je toch horen, als je Alpine rijdt.








Beschermengelen kun je op vakantie sturen
Het instrumentarium verandert mee met de rijmodus. Druk je de Sport-toets op het stuurwiel langer in, dan gaat hij over op modus Race. De toerenteller zie je dan groot in beeld plus informatie die bij circuitgebruik handig of welkom kan zijn. Gewoon een leuke gimmick, waarbij je wel moet bedenken dat de beschermengelen op vakantie zijn gestuurd. De rij-assistentiesystemen staan uit en dat kan best spannend zijn als je hard optrekt op een nat wegdek. Met zoveel vermogen en een korte wielbasis ligt uitbreken op de loer. Dat gaat dan snel en je moet geoefend zijn om dat op te vangen.



De prijzen
O ja, als je nog praktische wensen hebt, voorin en achterin zitten kleine bagageruimtes die groot genoeg zijn voor een kleine rolkoffer of weekendtas. En je kunt achter de stoelen wat kleine spullen kwijt. De Alpine A110 S kost 77.900 euro. Dat is 11.600 euro meer dan de versie Pure. Je krijgt beslist een pittiger en nog sportiever rijdende auto. Wil je meer weten en wil je eens zelf de Alpine ervaren: dat kan bij de twee Alpine Centers in ons land in Soestdijk en Hengelo.
Testnotitie Bart Oostvogels: “Wat een heerlijke auto. De Alpine A110 is in de basis al bijzonder leuk, maar als A110 S is ie helemaal áf. Dan heeft ie net dat beetje meer power voor nog meer rijplezier. Het onderstel steekt subliem in elkaar. Er is een mooie mix tussen comfort en sportiviteit. Je moet echt tempo maken, wil je onbalans in het onderstel oproepen. Bij normaal gebruik ligt de A110 S als een blok op de weg en geeft hij echt het gevoel dat jij in control bent. Een Franse lekkernij die rijdt zoals hij eruit zet: délicieux.”