achtergrondafbeelding
Rijangst

5 effectieve tips tegen rijangst

Zonder zweetaanvallen de weg op

21 nov 2017, 10:00  •  Autonieuws, Lifestyle & Fun  •  Door
AutoRAI.nl AutoRAI.nl logo

Wist je dat maar liefst de helft van de Nederlanders weleens met angst in de auto zit? Vooral vrouwen hebben last van dit vervelende probleem. Maar liefst een op de zes dames zit met zweethanden achter het stuur. Maar ongeacht of je man of vrouw bent, is de vraag natuurlijk: hoe kom je ervanaf?

Ik was allesbehalve zelfverzekerd

Ook ik – de schrijfster van dit stuk – heb jarenlang rijangst gehad. Toen ik mijn rijbewijs in één keer haalde, was mijn rijinstructeur er misschien dan wel van overtuigd dat ik de weg op kon, ikzelf was dat allerminst. Maar in plaats van te zeggen dat ik graag nog een paar lessen wilde, ging ik braaf rijexamen doen. Met het gevolg dat ik allesbehalve zelfverzekerd in de auto zat, zo zonder instructeur naast me.

“Hoe langer ik de auto liet staan, hoe groter de angst werd.”

En natuurlijk: je leert pas écht rijden na je rijexamen, dat zeggen ze altijd. Maar in mijn geval reed ik destijds niet vaak genoeg om het rijden écht goed onder de knie te krijgen. Ik ging op kamers wonen in de grote stad en deed alles op de fiets. Als ik dan weer een keer bij mijn ouders was en ze me aanmoedigden om even de auto te pakken, dan wilde ik dat niet. Ik vond het eng. En hoe langer ik die auto liet staan, des te groter die angst werd. Tot het moment dat ik nooit meer reed; ik durfde echt niet meer.

Duur joh

Uiteindelijk ben ik, toen mijn vriend en ik een auto kochten, op een speciale rijangstcursus gegaan. Het kostte zo ongeveer evenveel als m’n rijbewijs zelf, maar ik rij weer als een zonnetje! Wil jij er ook vanaf? Lemme give you some tips & tricks!

#1 Blijf toch rijden als je rijangst hebt

Merk je dat je angstig bent in de auto? Blijf rijden! Heb je net een auto-ongeluk gehad? Rij – als je auto nog enigszins heel is – zélf naar huis. Heb je tijdens je autorit 837 fouten gemaakt en bijna een kind van de stoep gereden? Blijf rijden, al rij je maar een rondje in een bekende omgeving. Zodra je de angst toelaat en minder of helemaal niet meer gaat rijden, zul je nooit meer achter het stuur kruipen.

#2 Besef: niet in elke auto zit een ongeduldige, boze man

Veel mensen met rijangst zijn bang voor de reacties van medeweggebruikers. Een auto een paar keer moeten steken terwijl er achter je een rij auto’s staat te wachten? Hell to the no! Slaat de motor drie keer af voor het stoplicht? Je gaat nog liever een weekend kamperen met je schoonouders dan dat weer te moeten meemaken. Maar waarom? Vooral vanwege de gedachte anderen tot last te zijn met je geklungel. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat 99 procent van de medeweggebruikers wel begrip heeft en niet à la minute op een afspraak hoef te zijn. Weleens aan gedacht dat er misschien wel iemand in die auto achter je zit die net zo onzeker is als jij?

Rijangst

#3 Oefen met een geduldig persoon naast je óf alleen

Angstig? Ga op zondag even oefenen op het parkeerterrein, met een persoon naast je die je vertrouwt. Bouw het ook langzaam op: eerst het industrieterrein, dan provinciale wegen, dan snelwegen en daarna door de stad – afhankelijk van wat je het spannendst vindt natuurlijk. Let er wel op dat de persoon naast je begrip heeft voor je angst en geduldig is. Toen ik namelijk zelf ging oefenen met m’n vriend, werd dat een regelrechte ramp: hij vond dat ik niet zo paniekerig moest doen en zat zuchtend en geïrriteerd naast me. Dat helpt je dus allerminst. Ga in dat geval alléén rijden of pak het professioneler aan.

#4 Neem rijlessen

Met professioneler aanpakken bedoel ik rijlessen nemen. Geef jezelf een fijne opfriscursus cadeau! Leg wel aan de rijschool uit dat je al een rijbewijs hebt en rijangst hebt. Dus geen ongeduldige, norse rijinstructeur voor jou. Denk je dat je ook met een paar rijlessen niet te redden bent? Google dan eens op rijangstcursussen. Er zijn rijscholen die instructeurs in dienst hebben die speciale rijangsttrainingen hebben gevolgd om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Rijangst

#5 Wees geduldig en verwacht geen wonderen

Verwacht geen wonderen van je rijlessen of rijangscursus. Na de cursus of de rijlessen stap je weliswaar weer in de auto, maar zul je niet direct als een zonnetje rijden. Tijdens de ene rit gaat het beter dan tijdens een andere. Waarschijnlijk beleef je nog heel wat angstige momenten. Maar als je blíjft rijden en blijft oefenen, zul je merken dat je langzamerhand steeds minder vaak klamme handjes hebt, totdat je ineens denkt: hé, dat autorijden is eigenlijk best ontspannend!

Rijangst

Share Tweet Share Share E-Mail

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

Je kunt hier aangeven welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Die staan dus altijd aan. Voor een perfect werkende website – dus inclusief embedded content als video’s – kun je het beste alle vakjes aanvinken. Hoe dan ook: veel plezier! Lees onze volledige privacyverklaring hier.