
SWOV: 130 km/u op snelweg niet onveiliger
Onderzoek naar effecten verhoging maximumsnelheid.

Er is geen verband tussen het toenemende aantal verkeersdoden op de Nederlandse snelwegen en de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/u. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
De SWOV deed uitgebreid onderzoek naar de effecten van de verhoging van de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Die ging in 2012 op veel plekken van 120 naar 130 km/u.
Uit het onderzoek blijkt op de eerste plaats dat de aanvullende infrastructurele veiligheidsmaatregelen niet volledig zijn uitgevoerd. Met name de bermveiligheid kan op veel plaatsen nog verbeterd worden. Verder blijkt dat de effecten van de verhoging van de maximumsnelheid sterk locatiegebonden zijn en op veel wegvakken klein.
De toename van het aantal verkeersdoden op de Nederlandse snelwegen in de afgelopen jaren kan volgens de SWOV niet eenduidig worden toegeschreven aan de verhoging van de snelheidslimiet. De kans op een ongeval (ongeacht de ernst daarvan) is weliswaar toegenomen op 130 km/u-wegen, maar minder dan op wegen waar de snelheidslimiet onveranderd is gebleven.
Vanwege de stikstofcrisis werd de snelheidslimiet afgelopen maart in heel Nederland teruggeschroefd naar 100 km/u. In veel gevallen geldt die limiet alleen tussen 6.00 en 19.00 uur en mag je tussen 19.00 tot 6.00 uur wel 130 km/u rijden. Daarom is het SWOV-onderzoek nog seeds relevant. Meer weten? Lees hier het volledige SWOV-rapport.