
Sneak preview: DS 9 E-Tense (2021)
Eerste kennismaking met het nieuwe vlaggenschip van DS
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

De DS 9 is het nieuwe vlaggenschip van DS. Je kunt hem in Nederland alleen krijgen als plug-in hybride, maar dan uiteindelijk wel in drie smaken. AutoRAI.nl-journalist Bart Oostvogels vertelt je in deze video alles wat je moet weten over de DS 9 die begin 2021 op de Nederlandse markt komt.
DS 9 (2021) – Sneak Preview – AutoRAI TV
Afwijkend platform
De 9 van DS staat niet op hetzelfde platform als de Peugeot 508. DS gebruikt het platform van de Chinese 508 L als basis, met een verlengde versie van het zogeheten EMP2-platform. Net als die Peugeot 508 L ziet ook de DS 9 in China het levenslicht.
Riante wielbasis
De wielbasis van de DS 9 meet liefst 2,9 meter. Dat is flink! En het heeft als bijkomend voordeel dat de DS 9 bijzonder ruim is, zowel voorin als op de achterbank. Daar heb je zelfs 27,7 centimeter aan beenruimte. Dat is veel, heel veel zelfs.
Grote sedan!
Klein is de DS 9 absoluut niet. Met zijn lengte van 4,96 meter en breedte van 1,85 meter is de 9 een lel van een auto. Je zou hem bijna moeten zien als concurrent van de Mercedes-Benz E-Klasse en BMW 5 Serie, maar dat is volgens DS niet het geval.
D-segment
De auto hoort volgens DS thuis in het D-segment, met concurrenten als de BMW 3 Serie, Audi A4, Mercedes-Benz C-Klasse, Opel Insignia, de Peugeot 508, Renault Talisman en Skoda Superb. Volgens DS heeft de DS 9 als unique selling point zijn bijzondere uitstraling, het hoge niveau van comfort en de standaard aanwezige plug-in aandrijflijn.
Drie PHEV-versies
Over die PHEV’s gesproken: er komen drie smaken, allemaal uitgerust met een achttraps automaat. DS trapt in het eerste kwartaal van 2021 af met de DS 9 E-Tense 225. De prijs van die versie maakt het merk in december bekend.
E-Tense 225
Deze 225-versie heeft een 180 pk sterke PureTech-benzinemotor en een elektromotor met 109 pk. Het systeemvermogen bedraagt 225 pk (165 kW). De elektrische range komt dankzij een 11,9 kWh lithium-ion accupakket uit op circa veertig kilometer. Elektrisch rijden kan tot een snelheid van 135 km/u.
E-Tense 360 4×4
Rond mei 2021 breidt DS het aanbod uit met een E-Tense 360 4×4-versie, ook met 11,9 kWh-accupakket en een elektrische range van 40 kilometer. Deze versie heeft 360 pk en sprint in minder dan 5 seconden naar 100 km/u. Deze aandrijflijn ligt overigens ook in de Peugeot 508 PSE.
E-Tense 250
Het derde PHEV-model heeft de naam E-Tense 250. Die komt in het eerste kwartaal van 2022 en krijgt een 15,6 kWh-accu, goed voor een EV-range van 60 kilometer. Deze versie heeft dus de grootste elektrische actieradius binnen de DS 9 line-up. In alle gevallen kun je de 9 opladen met een 3-fase 7,4 kW onboard lader. Snelladen is niet mogelijk.
Een overzicht van de versies:
- PHEV 225 FWD – 11,9 kWh – Q1 2021
- PHEV 360 AWD – 11,9 kWh – mei 2021
- PHEV 250 FWD – 15,6 kWh – Q1 2022
Opvallend design
Een ding is zeker: de DS 9 is wat styling en aankleding betreft een echte DS. Historische elementen heeft de DS 9 ook. Zo verwijzen de positielichten geplaatst in de stijlen van de achterruit naar de oorspronkelijke DS 19. Bij die DS 19 waren het nog clignoteurs, maar dat is bij moderne auto’s in verband met homologatie-eisen niet meer toegestaan. Daarom zijn het nu positielichten. In het interieur overheerst luxe. DS gebruikt rijkelijk leder, alcantara en opvallende vormen. Het B.R.M. 180-klokje is standaard en klapt automatisch weg als de auto wordt afgesloten. De verzonken handgrepen in de carrosserie zijn een ander kenmerk van de DS 9.
Technische snufjes
De technische snufjes van de DS 9 zijn in grote lijnen gelijk aan die van de DS 7 Crossback. Ook de 9 heeft dus opvallende LED-units met draaiende elementen. DS Active Scan Suspension heeft de 9 ook. Dit veersysteem scant via de bovenaan de voorruit geplaatste camera en verschillende sensoren in realtime het wegdek om zo op oneffenheden te kunnen anticiperen. De sensoren sturen deze gegevens in milliseconden naar een elektronische eenheid die elk wiel afzonderlijk aanstuurt. Afhankelijk van deze signalen wordt de schokdemping in een continu proces verstevigd of versoepeld voor maximaal comfort. Gelaagd glas is standaard, net als navigatie.
DS Lounge
Naar wens levert DS ook een zogeheten Lounge-achterbank. De stoelen achterin hebben dan zelfs een massagefunctie, maar ook verwarming en ventilatie.











