Review – Lexus UX 200 – Veel waar voor je geld
Een Lexus voor minder dan 40 mille
Sinds de CT uit productie is gegaan is de UX 250h de goedkoopste Lexus die je kunt krijgen. Maar je kunt nu voor nog minder geld een Lexus rijden. Er is namelijk een nieuwe basisuitvoering van de UX: de UX 200. Een Lexus voor minder dan 40 mille, is dat wat?
Review Lexus UX 200
De Lexus UX werd sinds zijn introductie in Nederland uitsluitend geleverd als hybride UX 250h, maar inmiddels kun je ook kiezen voor een variant met enkel een benzinemotor: de UX 200. Het scheelt vijf euro, maar de UX is er nu daadwerkelijk voor minder dan 40 mille. Voor de dikker aangeklede Preference Line-uitvoering die wij rijden betaal je uiteraard niet de instapprijs van 39.995 euro, maar 42.745 euro. Ter vergelijking, de hybride UX 250h rij je vanaf 44.645 euro.
Premium crossovers
Ondanks zijn lagere vanafprijs is de UX 200 nog steeds een echte premium crossover. Hij gaat de strijd aan met andere luxe SUV’s in het C-segment, zoals de Audi Q3, BMW X1, Mercedes-Benz GLA en Volvo XC40.
- Lexus UX 200 – 174 pk – 39.995 euro
- Lexus UX 250h – 184 pk – 43.395 euro
- Mercedes-Benz GLA – 136 pk – 49.881 euro
- Volvo XC40 T2 – 129 pk – 40.995 euro
- BMW X1 sDrive 18i – 140 pk – 45.044 euro
- Audi Q3 35 TFSI – 150 pk – 49.196 euro
Op papier is de UX 200 een prima deal. Sterker nog, een topdeal. De UX heeft aanzienlijk meer paarden onder de motorkap in vergelijking met de concurrerende modellen en dat voor een aanzienlijk lagere prijs. Alleen de Volvo XC40 T2 komt met zijn prijs in de buurt. Die rij je vanaf net geen 41 mille, maar heeft slechts 129 pk. Het staat voorlopig 1 – 0 voor Lexus. Maar geld zegt niet alles natuurlijk, hoe zit het verder met de UX 200?
Onderscheidend
Qua looks valt hij ook op. Dankzij zijn opvallende design weet de Japanse SUV zich te onderscheiden van de massa. De Lexus Spindle-grille en een opvallende lichtbalk, die bestaat uit 120 LED’s en over de hele breedte van de auto loopt, zijn enkele opvallende elementen. Maar denk ook aan de robuuste kunststofbescherming rondom de wielkasten. Dat zit er alleen voor de sier, want de UX heeft – net als veel andere crossovers – te weinig bodemvrijheid om af en toe het bos of een modderpoel in te duiken.
Mooie materialen
In het interieur kunnen we niet snel ontdekken waar op kosten bespaard is. Alles wat we aanraken voelt zacht aan en zit stevig in elkaar. Het is wat dat betreft gewoon een typisch Lexus-interieur, vol met hoogwaardige materialen. Pas als we achter het stuur kruipen merken we dat we wat zaken missen, die je normaal gesproken in een Lexus verwacht.
Zo zijn de stoelen niet elektrisch verstelbaar en is er geen draadloze telefoonoplader. Ook een navigatiesysteem ontbreekt en we moeten de achterklep net als de stoelen met de hand bedienen. Kleine zaken, waar prima mee te leven valt als je het ons vraagt. Uiteraard is een auto zonder navigatiesysteem ondenkbaar tegenwoordig, maar dankzij Apple Carplay en Android Auto kun je gewoon Google Maps op het infotainmentscherm tonen. Dat doen we ook regelmatig in auto’s die vijf keer zo duur zijn als de UX 200.
Leuke spullen
Er zijn verder behoorlijk wat leuke spullen aanwezig. De UX 200 mag dan wel het instapmodel zijn, het blijft wel een Lexus. Zo krijg je een achteruitrijcamera – met een wat korrelige beeld, maar toch – keyless entry, rijstrookassistent en adaptieve cruise control. Vooral die laatste twee zaken maken het leven in de UX zeer aangenaam.
De auto kan namelijk semiautonoom rijden. Op de snelweg zit je zo minder gespannen achter het stuur, want de auto neemt een aantal taken uit handen. De auto regelt zelf dat hij keurig binnen de lijnen blijft en op afstand van je voorligger, zonder dat je zelf het gas of rempedaal hoeft te gebruiken. De Preference Line die wij rijden is verder nog uitgerust met parkeersensoren, rear cross traffic alert en een blind spot monitor-systeem.
Infotainmentsysteem
Het infotainmentsysteem in de UX loopt inmiddels wel wat achter, of je nu voor de basisuitvoering gaat of niet. Vooral de bediening voelt wat ouderwets aan. Het infotainmentscherm bedien je niet met je vingers, maar via een touchpad. Zo eentje die je ook op je laptop hebt. Tegenwoordig ben je echter juist gewend alles via een touchscreen te bedienen. Of het nou je telefoon is of het scherm bij de McDonalds waar je je bestelling plaatst. Er valt prima mee te leven in de UX, maar we missen het gebruiksgemak van een touchscreen toch. We weten bovendien dat Lexus een geweldig infotainmentsysteem met touchscreen in huis heeft, want die zit in de vernieuwde NX.
Non-Hybride
De UX 200 is de enige Lexus die je zonder ‘h’ kunt krijgen aan het eind van de modelnaam. Een hybridesysteem ontbreekt dus. De aandrijflijn bestaat uit een 2,0-liter benzinemotor met 173 pk en 205 Nm. Het vermogensverschil met de UX 250h is klein, die heeft een systeemvermogen van 184 pk. Het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor van de 250h lijk je – op papier – ook niet te missen. De 0-100 sprint gaat in de UX 200 in 8,9 seconden, slechts 0,4 seconden langzamer dan in de UX 250h. De topsnelheid ligt op 190 km/u.
Rijervaring
Een Lexus koop je uiteraard niet omdat je dol bent op stoplichtsprintjes, maar de UX 200 komt dankzij de 2,0-liter viercilinder goed vooruit. Je komt nooit vermogen tekort en bovendien ligt het zwaartepunt laag. Zijn rijeigenschappen zijn dan ook uitstekend. Sportief zullen we het niet noemen, want hij is niet overdreven vlot, maar in de bochten voelt hij compacter aan dan hij is. Zelf schakelen is niet mogelijk, want een model zonder automaat gaat Lexus zelfs te ver.
Verbruik Lexus UX 200
Het verbruik valt ook op: de UX 200 is verrassend zuinig. Op de snelweg zitten we zonder al te veel moeite op een verbruik van 1 op 18. Niet slecht, voor een SUV met een flinke 2,0-liter benzinemotor zonder elektrische ondersteuning. Zodra je de snelweg verlaat en de stad induikt schiet het verbruik omhoog. Koop je een UX – om wat voor reden dan ook – als auto voor in de stad, dan kun je dus beter voor de UX 250h gaan. Die schittert dankzij zijn hybride aandrijflijn juist in de stad, omdat het optrekken veelal elektrisch gaat.
Conclusie
Lexus biedt met de UX 200 een zeer interessante versie aan. De auto voelt niet aan als een ‘goedkope’ basisuitvoering, vol met hard plastic en ongebruikte schakelaars. Oké, je moet wel je stoel met de hand verschuiven en de achterklep opent niet elektrisch, maar dat is het wel. Kort samengevat: in dit segment kun je rond deze prijs niet meer waar voor je geld krijgen dan bij Lexus.
Uiteraard zal niet iedereen warmlopen voor het opvallende design van de UX en ook de bediening van het infotainmentsysteem zal voor sommigen een reden zijn om verder te kijken. Voor zijn prestaties hoef je hem zeker niet te laten staan, want alleen Audi komt met de 150 pk sterke instapper van de Q3 in de buurt. Maar die is meteen 10.000 euro duurder. Je vraagt je dan ook af waarom je de UX zo weinig op de weg ziet…
Lees ook: