Review – Citroën e-Berlingo (2022)
Net zo praktisch, maar dan elektrisch
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |
Tegenwoordig is de personenuitvoering van de Citroën Berlingo alleen nog leverbaar met volledig elektrische aandrijving. Is de Berlingo daarmee nog steeds een sterk aanbod? AutoRAI.nl zocht het uit.
Sinds eind vorig jaar is de personenuitvoering van de Citroën Berlingo in Nederland alleen nog leverbaar als volledig elektrische Citroën e-Berlingo. Dat helpt de gemiddelde CO2-uitstoot van het Citroën-aanbod verder naar beneden te halen, maar is de Berlingo in volledig elektrische uitvoering nog steeds zo’n sterk aanbod? Dat zoeken we uit.
Net zo praktisch
Met volledig elektrische aandrijving is de Citroën e-Berlingo gelukkig onverminderd praktisch. Net als bij de eerdere brandstofversie is dat te danken aan de oorsprong als bedrijfsauto. Ook de besteluitvoering van de e-Berlingo is zo ontwikkeld dat de elektrische aandrijflijn geen negatieve invloed heeft op laadruimte en -vermogen. Alleen het trekgewicht is minder, dat is nog maar 750 kg.
Wel passen er nog steeds vijf tot (optioneel) zeven personen in en past afhankelijk van de uitvoering (vijf of zeven zitplaatsen, ‘kort’ of XL) nog steeds 597 tot 912 liter aan bagage achterin. Met de stoelen neergeklapt is dat zelfs maximaal 1.672 liter. Verder zijn er nog altijd talrijke opbergvakken en -mogelijkheden. Meer over de vele praktische eigenschappen van de Citroën e-Berlingo vind je in onze eerdere rijtest met de brandstofversie. Nu richten wij ons vooral op de elektrische aandrijving.
Op stap met de Citroën e-Berlingo
De Citroën e-Berlingo rijdt niet veel anders dan de brandstofversie. Eigenlijk zelfs fijner, dankzij de vloeiende aandrijving en de andere gewichtsverdeling. Hij is weliswaar zwaarder dan de gelijkwaardige brandstofversie (ruim 1.700 kg versus ruim 1.400 kg), maar het zwaartepunt ligt dankzij de batterij wel lager. Daardoor ligt de e-Berlingo net wat strakker op de weg, de koets helt minder over in bochten. In het veercomfort merk je het extra gewicht wel, in die zin dat de auto nog wel eens licht wil deinen op slecht wegdek. Echt storend is dat overigens niet.
Theoretische actieradius Citroën e-Berlingo
Op papier heeft de Citroën e-Berlingo in de door ons geteste XL-uitvoering een actieradius van 278 km (WLTP). Bij vertrek met volle batterij meldt de boordcomputer iedere keer een actieradius van ruim 260 km, dat komt netjes in de buurt. Eenmaal onderweg lopen de kilometers wel snel terug, zeker op de snelweg.
Citroën e-Berlingo actieradius in de praktijk
We hebben de batterij van de Citroën e-Berlingo geen enkele rit helemaal leeg gereden, maar als we de afwijking tussen gereden kilometers en verbruikte actieradius doorrekenen, moet je in de praktijk rekening houden met een totale actieradius van zo’n 220 tot 240 kilometer. Dat is een beetje afhankelijk van of je op de snelweg rijdt of via N-wegen en hoe vaak je daarbij moet afremmen (en dus energie terugwint). Rij je bijna alleen maar in stedelijk (file)verkeer, dan moet je die ruim 260 kilometer waarschijnlijk wel daadwerkelijk kunnen halen. Overigens hebben we de e-Berlingo niet getest met volle bepakking.
Het ‘laadkabelmanagement’
Hoewel de Citroën e-Berlingo een praktisch ruimtewonder is, hebben we juist op dat punt nog wel een verbeterpunt gevonden: het zogeheten laadkabelmanagement. In normaal Nederlands: waar laat je de laadkabels? Veel elektrische auto’s hebben daarvoor een opbergvak in de bagageruimte(vloer), maar dat ontbreekt hier. Wel levert Citroën een laadkabeltas mee. In theorie is de laadkabel daarmee compact opgeborgen, maar laten we eerlijk zijn: je gaat niet na iedere laadsessie proberen om de kabel nauwkeurig in die tas te krijgen. In de praktijk slingert de kabel dus los in de bagageruimte. Dan hebben wij in dit geval ook nog een extra laadkabel meegekregen, voor opladen aan een huishoudelijk stopcontact. Dat is best een kabelbende achterin.
Prijzen Citroën e-Berlingo
De Citroën e-Berlingo is op dit moment leverbaar vanaf 38.715 euro. Daarvoor krijg je de ‘korte’ versie met uitrustingsniveau Live. Voor meer luxe is er ook de keuze uit de niveaus Live Edition, Feel en Shine. Die laatste is er vanaf 42.940 euro en de andere twee zitten er tussenin. Liever meer ruimte? Dan is er de verlengde e-Berlingo XL vanaf 44.920 euro. Een flink prijsverschil, maar dan heb je ook meteen uitrustingsniveau Feel. Andere uitvoeringen zijn er niet voor de XL. Het volledige aanbod van uitvoeringen en bijbehorende uitrusting vind je op www.citroen.nl.
Conclusie
Op zichzelf is de volledig elektrische Citroën e-Berlingo een heel sterk aanbod. Hij is onverminderd praktisch en je kunt dus moeiteloos met veel personen en/of bagage op pad zonder daar een grote SUV voor nodig te hebben. Daarnaast rijdt de e-Berlingo ook nog eens fijner dan de brandstofversie, dankzij de vloeiende aandrijving en het lagere zwaartepunt.
Het enige echte nadeel van de Citroën e-Berlingo is de wat beperkte actieradius. Die moet maar net passen bij hoe je de auto wilt gebruiken. Zolang je iedere rit volledig opgeladen kunt beginnen is de actieradius voldoende voor veruit de meeste van je ritten. Wij hebben er tijdens de testweek geen enkele moeite mee gehad. Een auto als de Citroën Berlingo wordt echter ook gekocht om lekker mee op reis te gaan. Met het groeiende netwerk aan (snel)laadstations hoeft ook dat geen probleem te zijn, maar zeker in het buitenland zal je je verre reizen wel extra goed moeten plannen.
Hoewel Citroën “avontuurlijke gezinnen” nog altijd als de belangrijkste doelgroep ziet voor de Berlingo, is hij voor hen gezien de relatief beperkte actieradius toch wat minder interessant dan voorheen. De Citroën e-Berlingo is wat ons betreft echter wel een heel interessant aanbod voor taxibedrijven en bijvoorbeeld aanbieders van (andere) shuttlediensten. Uiteindelijk blijft de Citroën e-Berlingo wel gewoon een comfortabele en fijn rijdende auto waar alle passagiers en hun bagage moeiteloos in passen.
De e-Berlingo van andere merken
Voor de volledigheid: de Citroën e-Berlingo is ook leverbaar als vrijwel identieke Peugeot e-Rifter, Opel Combo-e Life en Toyota ProAce City Verso. De Toyota-versie is als enige nog levervaar met brandstofmotoren en heeft (vooralsnog) juist geen elektrische versie. Deze modellen krijgen binnenkort ook nog eens gezelschap van de Fiat e-Doblo.
(Weinig) directe concurrenten
De vier-/vijfling heeft het rijk in hun segment inmiddels min of meer alleen, want van directe concurrenten als de Ford Tourneo, Renault Kangoo en Volkswagen Caddy wordt de personenuitvoering niet langer in Nederland geleverd. Wel biedt Mercedes-Benz de aan de Kangoo gerelateerde Citan Tourer en straks ook de luxere T-Klasse.