Hoeveel jerrycans benzine mag je meenemen uit Duitsland en België?
Benzine in Duitsland door accijnsverlaging 50 cent goedkoper
Door een stevige verlaging van de accijns op benzine en diesel is Duitse brandstof vanaf 1 juni extra goedkoop. Op sommige plekken is de benzine bij onze oosterburen 50 tot 60 cent per liter goedkoper. Vanaf 1 juni loont het dus extra om je auto vol te gooien over de grens. Maar mag je ook één of meerdere jerrycans met benzine vullen, zodat je niet iedere keer naar Duitsland hoeft te rijden?
Benzine tanken in Duitsland
Voor Nederlanders die aan de grens met België of Duitsland wonen is het de normaalste zaak van de wereld: tanken bij de buren. Nederland heeft de duurste brandstof ter wereld, dus een bezoekje brengen aan een tankstation over de grens scheelt een hoop euro’s. Maar ook in deze landen zijn de brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne naar een recordhoogte gestegen. Toch is het nog steeds erg voordelig om te tanken in Duitsland of België, zelfs na de accijnsverlaging die de Nederlandse regering op benzine en diesel heeft doorgevoerd op 1 april.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Benzine Duitsland veel goedkoper
Vanaf 1 juni wordt het prijsverschil aan de pomp tussen Duitsland en Nederland nog veel groter. Het Duitse parlement heeft namelijk ingestemd met een forse accijnsverlaging, waardoor tanken in Duitsland nog aantrekkelijker wordt voor Nederlanders. Benzine wordt 30 cent goedkoper en de accijns op diesel gaat met 14 cent omlaag. Voor een liter Euro 95 (E10) betaal je over de grens vanaf 1 juni ongeveer 1,70 euro. In Nederland ligt de adviesprijs op 2,36 euro. Uiteraard kun je bij veel Nederlandse tankstations voor een lager bedrag tanken, maar het prijsverschil met Duitsland blijft in alle gevallen aanzienlijk. Op een volle tank kun je in Duitsland al snel 25 tot 50 euro besparen.
Ik woon niet aan de grens, wat nu?
Nu het prijsverschil aan de pomp zo groot is, zullen steeds meer Nederlanders willen tanken in Duitsland. Eventjes de grens overwippen is voor mensen die in het oosten van het land wonen eenvoudig, maar wat als je in het midden of het westen van Nederland woont? Ook dan loont het vaak om te tanken in Duitsland, maar dan bespaar je hooguit een paar euro’s. Er zullen Nederlanders zijn die het daarom groot willen aanpakken en zo veel mogelijk brandstof uit Duitsland willen meenemen naar huis. Niet alleen in hun benzinetank, maar ook in grote jerrycans. Handig, want dan kun je even vooruit. Maar mag dat eigenlijk wel, honderden liters benzine de grens over smokkelen?
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Mag je benzine in een jerrycan meenemen uit Duitsland?
In Europa moeten gevaarlijke stoffen, zoals benzine en diesel, worden vervoerd volgens de regels van een Europees Verdrag met een lange Franse naam: ADRAccord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route. Beter bekend als het ADR. Het ADR is geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving in de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen en de Regeling Vervoer over land van gevaarlijke stoffen. Voor consumenten zijn in het ADR een paar uitzonderingen toegevoegd, die het vervoeren van brandstof eenvoudiger maakt. Het is bijvoorbeeld toegestaan om als consument benzine te vervoeren in een jerrycan, zolang het om reservebrandstof voor persoonlijk gebruik gaat.
Hoeveel liter benzine mag je in een jerrycan in je auto vervoeren?
De maximale hoeveelheid brandstof die je mag vervoeren is ook vastgelegd in het ADR. Benzine of diesel mag je alleen in jerrycans met een maximale inhoud van 60 liter vervoeren. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof vervoeren. Dus bijvoorbeeld vier jerrycans van 60 liter. Daarnaast ben je verplicht om de jerrycans stevig vast te maken in je kofferbak. Ze mogen niet verschuiven tijdens een rit. Ook moet je er alles aan hebben gedaan om te zorgen dat ze niet kunnen gaan lekken.
Is het verstandig om met 240 liter benzine in je kofferbak rond te rijden?
Dat het mag, betekent niet dat het verstandig is. Met 240 liter ontvlambare vloeistof in je kofferbak ben je in feite een rijdende bom. Als je van de weg raakt of een aanrijding krijgt, dan heb je een ernstig probleem. Ons advies is dan ook: gebruik je gezonde verstand en waag je leven niet om honderd euro te besparen.
Accijns benzine Duitsland
Bovendien loop je het risico dat je aan de grens alsnog accijns moet betalen, als je wordt aangehouden omdat je kofferbak over de grond schuurt. Als je meer dan 10 liter reservebrandstof de grens oversmokkelt, stuurt de Belastingdienst je een naheffing als je gepakt wordt. De kans is klein dat je wordt aangehouden, maar wellicht voert de politie en douane binnenkort meer controles uit, nu de benzine in Duitsland zo goedkoop is. Wil je toch goedkoop tanken, maar binnen de landsgrens? Hier kun je lezen waar de 10 goedkoopste tankstations per provincie staan en wat het goedkoopste tankstation van Nederland is.