GRIP Combat Racing – Gamereview
Je bent je frustraties zo kwijt
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Combat racing, vroeger was het een groot genre. Denk aan Rollcage op de PlayStation. Met futuristische voertuigen, een flink arsenaal aan wapens, uitdagende tracks en onrealistisch hoge snelheden elkaar het leven zuur maken. Leuke tijden waren dat. GRIP Combat Racing is geïnspireerd op Rollcage, maar is de uitwerking ook geslaagd?
Combat racer
In het winkelschap kijk je misschien al vrij snel over GRIP Combat Racing heen. Heel veel aandacht is er door uitgever Mindscape namelijk niet aan gegeven. En toch is de game de moeite waard, zo blijkt als we aan de slag gaan met deze combat racer.
Meer dan 700 km/u
Wat direct opvalt? Je rijdt in futuristische omgevingen op verschillende planeten. Dat rijden doe je in unieke magnetische ‘voertuigen’. Van auto’s kun je niet écht spreken. Het zijn meer futuristische skelters die in staat zijn om snelheden van 600 km/u tot zelfs meer dan 700 km/u te halen. Dat is natuurlijk ongelofelijk rap. Heb je dan ook een snelheidsgevoel? Jazeker! Enorm zelfs. Daarbij blijft de frame rate van deze racegame – de snelheid van de frames – mooi in balans. De ‘motor’ – de befaamde Unreal Engine 4 – achter GRIP is duidelijk krachtig genoeg om alles vloeiend te laten verlopen.
Lachwekkend
Doordat de voertuigen magnetisch zijn en ze enorm grote banden hebben, kunnen ze rijden over de grond, de muren en zelfs over het plafond. Over de kop gaan is niet erg. De voertuigen rijden gewoon door. Het is eigenlijk lachwekkend. De voertuigen zijn ook te personaliseren. Kleuren, stickers en onderdelen, het is allemaal te vinden in de configurator.
Plasmakanonnen
Tijdens races is het zaak dat je power-ups en wapens oppakt, zodat je een voorsprong krijgt op je tegenstanders. Raketten, plasmakanonnen, shotguns, beschermingsschilden en turbo’s: je kan onder weg van alles vinden. Heb je een wapen? Dan is het kwestie van een tactisch moment kiezen, even goed mikken, op de knop drukken en je bezorgt je tegenstander de nodige hoofdpijn. Eigenlijk heel vermakelijk.
Arenabattles
Toch waren het niet de races die ons het meest hebben vermaakt. Dat waren vooral de arenabattles. Zet tien auto’s in één arena bij elkaar, zorg ervoor dat de wapens voor het oprapen liggen en je hebt automatisch ontzettend veel lol. Alleen spelen kan, maar nog veel leuker is om het met vier vrienden tegelijk tegen elkaar op te nemen. Online kan ook.
Gewoon netjes
De graphics van GRIP Combat Racing zien er best fraai uit. Geen hoogstaand werk, maar wel gewoon netjes. Alles oogt vooral futuristisch. Ook de omgevingen zien er tof uit. Je rijdt in extreme koude werelden, alien jungles tot uitgestrekte onaardse steden.
In huis halen?
Nou, eigenlijk wel. GRIP Combat Racing biedt gewoon de nodige fun. Oldschool fun zelfs. Verstand op nul en jezelf helemaal uitleven. Best wel eens fijn als je je frustraties na een zware dag op kantoor op school kwijt wilt.
GRIP Combat Racing in het kort:
- Spirituele opvolger van Rollcage op PlayStation 1
- Singleplayer, split-screen (tot 4 spelers) of online
- 8 voertuigen met personaliseringsmogelijkheden
- Meer auto’s in de toekomst!
- 6 spelmodi: Classic Race, Ultimate Race (puntensaldo), Elimination, Time Trial, Arena (Deathmatch), Carkour
- 10 racetracks, 3 arena’s en 15 Carkour locaties
GRIP is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows.