
Gespot: een BMW Z1
Deze roadster was nieuw al heel bijzonder
![]() | Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |

De BMW Z1 is al vanaf het begin een exclusieve roadster, dus de kans dat je er zomaar een in het verkeer tegenkomt is niet groot. Wij hadden geluk. Een mooie aanleiding om het verhaal van de Z1 weer eens te vertellen.
Het gespotte exemplaar
In het dorpje Achtmaal (Noord-Brabant) kwamen wij deze mooie BMW Z1 tegen. Hij staat geregistreerd op Belgische oldtimerkentekens. Die kan je niet zomaar natrekken, dus kunnen we over dit specifieke exemplaar niet veel meer zeggen dan dat de donkergroene kleur hem erg stijlvol staat. De spot is wel een goede aanleiding om weer eens in het verhaal van de Z1 te duiken.
BMW Z1: van concept tot productie
In 1985 richtte BMW de afdeling BMW Technik GmbH op. Deze afdeling was in algemene zin verantwoordelijk voor de ontwikkeling van conceptcars en nieuwe technologieën. Als eerste project besloot het team om een roadster te ontwikkelen. Sinds de productiestop van de 507 in 1959 had BMW niet meer zo’n model gehad. Het designteam stond onder leiding van Nederlandse auto-ontwerper Harm Lagaay. Aanvankelijk werd ook gewerkt aan een coupéversie, maar alleen de open roadster haalde het conceptstadium. In 1987 volgde de productieversie: de BMW Z1. Daarbij staat de ‘Z’ voor ‘Zukunft’, ofwel ‘toekomst’.

BMW Z1 is innovatieve roadster
Het team van Lagaay maakte er een bijzonder ontwerp van. De auto is voorzien van schuifdeuren, die omlaag in de dorpel verdwijnen. De daardoor wel vrij hoge dorpels vormen ook meteen de zijdelingse bescherming, waardoor de Z1 veilig met de deuren open gereden kan worden. Ook in andere opzichten was en is de BMW Z1 een bijzondere auto. Zo heeft hij kunststof carrosseriepanelen, die eenvoudig verwisselbaar zijn en het mogelijk maken om relatief eenvoudig de carrosseriekleur te wijzigen. In theorie dan, in de praktijk is dat nog best een klus. Verder is de rolbeugel geïntegreerd in de voorruitomlijsting.
Een innovatie op technisch vlak is dat de Z1 een van de eerste BMW’s is met een multi-link achteras. De specifieke constructie werd de Z Axle genoemd en is later ook toegepast bij andere modellen. De auto heeft ook een vlakke onderzijde. Dat is niet alleen aerodynamisch, het zorgt ook meteen voor een zuigende werking. Net als een Formule 1-auto wordt de Z1 op hogere snelheid als het ware aan het wegdek gezogen voor een betere wegligging. De bijbehorende diffuser is in de achterbumper geïntegreerd: vandaar die kier onder de achterklep.

Aandrijflijn BMW Z1
De aandrijflijn was dan weer minder innovatief: die kwam – net als veel andere technische componenten – volledig overeen met die van de toenmalige BMW 325i (generatie E30). Dat betekent een 2,5-liter zes-in-lijn met 125 kW (170 pk), gecombineerd met een handgeschakelde vijfbak en natuurlijk achterwielaandrijving.
Productie en opvolging van de BMW Z1
De BMW Z1 werd direct goed ontvangen. Al voor de start van de productie werden 3.500 orders genoteerd. De productie liep van 1989 tot en met 1991 en in die tijd zijn precies 8.000 stuks geproduceerd, mede doordat BMW maar een beperkt aantal exemplaren per dag kon produceren. Veruit de meeste exemplaren werden in thuisland Duitsland verkocht. Interessant is dat officieel in Frankrijk geleverde exemplaren afwijken van de rest: die hebben gele koplampglazen.
De BMW Z1 was leverbaar in rood, zwart, groen en lichtgeel, waarbij die eerste drie veruit het meest populair waren. Het interieur is vrijwel altijd donkergrijs, slechts 38 eigenaren kozen voor het optionele rode interieur. Slechts eenmalig zijn een blauw en oranje exemplaar gebouwd, voor respectievelijk Ulrich Bez (eerste directeur van BMW Technik GmbH) en ontwerper Harm Lagaay.
Na enige jaren werd de BMW Z1 in 1996 opgevolgd door de BMW Z3 en zo ontstond een inmiddels lange reeks BMW Z-modellen.