
Autotest – Volkswagen Touareg (2018)
Het beste dat Volkswagen te bieden heeft, maar is dat genoeg?
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

Waarom zou je een Volkswagen Touareg kopen als je voor hetzelfde bedrag een Audi Q7, een BMW X5 of nieuwe Mercedes-Benz GLE kunt aanschaffen? Die vraag komt het eerste in ons op als we met de nieuwe Touareg 3.0 V6 TDI 4Motion R-Line op pad gaan. Het antwoord lees je hier.
Concurreren met de grote namen
De nieuwe generatie Volkswagen Touareg gaat nadrukkelijk de strijd aan in de top van het SUV-segment. En dat kun je best opmerkelijk noemen. We kennen Volkswagen natuurlijk als het mainstream automerk voor het grote publiek. Als het wat luxer mag, kun je shoppen bij Audi en voor een kleiner budget heb je Skoda en SEAT. Allemaal merken die behoren tot het grote Volkswagen-concern.
Maar nu heeft Volkswagen dus een SUV in dezelfde prijsklasse als de grote SUV van haar eigen luxemerk Audi en de traditionele luxemerken BMW en Mercedes-Benz. Prijst de Touareg zich hiermee bij voorbaat uit de markt, of zit het toch anders?
Laten we meteen met de deur in huis vallen. Het zit toch anders, want Volkswagen heeft werkelijk een dijk van een SUV ontwikkeld. Een alleskunner, een luxepaard, een technologisch vlaggenschip.
Een model voor de veeleisende SUV-rijder die verder kijkt dan het merklogo op de grille. Voor wie misschien helemaal niet gezien wil worden in een Audi, BMW of Mercedes-Benz. Een dikke vette SUV, maar dan politiek correct, kun je zeggen.






Wat heeft de Touareg te bieden?
Wij rijden met de 210 kW (286 pk) sterke Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 4Motion R-Line, de duurste uitvoering op de prijslijst, die inclusief een aantal opties meer dan een ton kost.
We kunnen lang stilstaan bij het exterieurdesign met die opvallende grille en scherpe lijnen over en weer. Maar onze aandacht gaat direct naar het interieur. Want daar zien we de zogeheten ‘Innovision Cockpit’ met een volledig digitaal 12-inch instrumentenpaneel en een 15-inch (!) beeldscherm van het infotainmentsysteem. Vijftien inch! Dat is laptop-formaat.
Als je het beeldscherm achter het stuurwiel en het grote centrale scherm hetzelfde laat tonen, bijvoorbeeld de navigatiekaart, dan is het allemaal een tikkeltje overdreven. Zó groot hoeft ook weer niet. Maar de weergave is ronduit prachtig.
Dat geldt ook voor de rest van het interieur. Alles wat je ziet en aanraakt is van hoge kwaliteit. De afwerking is naadloos. Zeer fraai is die houten strip die bijna de gehele onderrand van het dashboard volgt en doorloopt tot in de deurpanelen, met een ambient light strip daar strak tegenaan.
Het gehele interieurontwerp en de wijze waarop alles verlicht wordt, is een lust voor het oog. Als je ’s avonds aan het rijden bent en vanuit de bestuurderspositie om je heen kijkt, voel je je welhaast een bevoorrecht mens. En dat is toch de essentie van een premium auto. Het gevoel creëren dat je in iets bijzonders rijdt, iedere keer weer. Dat lukt bij de Volkswagen Touareg vrij aardig, moeten we bekennen.
LEES OOK: Volkswagen en Ford lanceren wereldwijde alliantie






Hoe rijdt de Touareg?
De nieuwe Volkswagen Touareg is een forse SUV van 4,87 meter lang en 1,98 meter breed. En dat merk je. Je zit als een vorst achter het stuur. Hoog in een uiterst comfortabele zetel, met royaal zicht op de weg.
Met een leeggewicht van een slordige 2.000 kg is de door ons gereden Touareg een behoorlijk zwaargewicht, maar die beul van een dieselmotor en het geavanceerde onderstel weten het hoge gewicht aardig te verbloemen.
Dankzij de zescilinder turbodiesel met 600 Nm trekkracht en 210 kW (286 pk) vermogen schiet de Touareg furieus uit de startblokken, mede geholpen door de standaard 8-traps automaat. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u duurt op papier slechts 6,1 seconden, maar belangrijker is de souplesse, de fluisterstille loop en het speelse gemak waarmee de Touareg accelereert van 80 naar 130 km/u of harder.
En dan het onderstel, waar geen cent op is beknibbeld. De Touareg is gebouwd op hetzelfde platform als de Porsche Cayenne en Bentley Bentayga. De door ons gereden Touareg 3.0 V6 TDI 4Motion R-Line is voorzien van permanente vierwielaandrijving, vierwielbesturing en instelbare luchtvering het hoogteregeling. Dat laatste zorgt voor uitzonderlijk veercomfort in de comfortabele stand. Je voelt de Touareg erg ver doorzakken als het wat hobbeliger wordt.
Maar de instelbare luchtvering is ook in staat om de demping flink te verstevigen in de sportstand en de koest mooi stabiel te houden in bochten. Samen met de meesturende achterwielen voelt de Touareg in bochten beweeglijker en wendbaarder dan je zou verwachten van zo’n twee ton zware tank.






Serieuze offroader
Maar zoals eerder aangegeven, is de Touareg een alleskunner. Dankzij de hoogteregeling, vierwielaandrijving en slimme technologie op het gebied van krachtverdeling is de SUV ook een offroader om serieus rekening mee te houden. De gewenste rijmodus is eenvoudig in te schakelen via de touchscreen of de draaiknoppen om de middenconsole.
Andere interessante (optionele) technologieën zijn Night Vision, dat met behulp van een warmtecamera in het donker mensen en dieren projecteert in het instrumentarium, en Road Work Lane Assist met Traffic Jam Assist, dat tot 60 km/u semi-autonoom stuurt, versnelt en remt, óók bij wegwerkzaamheden met alternatieve wegbelijning.
LEES OOK: Autotest – Volkswagen Polo GTI (2019)






Kans van slagen?
Om terug te komen op de vraag waarom je een Volkswagen Touareg zou aanschaffen als je voor een vergelijkbaar bedrag ook een Audi Q7, BMW X5 of Mercedes-Benz GLE kunt rijden, of een Volvo XC90 voor minder geld, is het antwoord: waarom niet? Op het gebied van kwaliteit, luxe, technologie en rijprestaties is de Touareg niet minder. Zo simpel is het.
Toch is de verwachting dat we niet veel exemplaren op de Nederlandse wegen gaan zien. Want eerlijk is eerlijk. Imago speelt wel degelijk een rol. Het merklogo op de grille is wel degelijk belangrijk voor SUV-kopers in deze klasse.
De verwachting is dat de Touareg in veel gevallen niet eens wordt overwogen. En dat verdient die niet. Wellicht verandert de zaak als de Touareg straks leverbaar is als plug-in hybride, die fiscaal fors minder wordt belast dankzij de lage CO2-uitstoot.





