
Wist je dat: deze Toyota vormde inspiratie voor McLaren F1
Een bijzondere coupé uit de jaren negentig
Door De Redactie. |

Een centrale zitpositie, 6,1-liter V12-motor en een topsnelheid van 386,5 km/u. De McLaren F1 uit 1994 maakt nog steeds indruk. De bijzondere vlinderdeuren waren echter al eerder toegepast. Ontwerper Gordon Murray werd geïnspireerd door een Toyota die hij elke dag passeerde. Wat is dat voor bijzonder model?
Bijzondere deuren
Vleugel- en schaardeuren zijn een essentieel kenmerk van diverse beroemde sportauto’s. Denk bijvoorbeeld aan de modellen van Lamborghini. Op menig poster staan ze met geopende deuren afgebeeld. De McLaren F1 heeft zogenoemde vlinderdeuren. Die scharnieren niet volledig verticaal omhoog, maar draaien met een zwaai open. Toyota was één van de eerste die een productiemodel van vleugeldeuren voorzag.
Sportieve Toyota’s
Het Japanse merk timmerde in de jaren tachtig en negentig hard aan de weg met diverse, sportieve modellen. Denk bijvoorbeeld aan de MR2, Celica en Supra. In diezelfde periode werkte Toyota ook aan een compacte coupé op basis van de Starlet.




AXV-II
In 1988 werd op de Tokyo Auto Salon de AXV-II concepcar gepresenteerd. De auto zag er behoorlijk productierijp uit, maar had nog wel de typische stijlkenmerken van een conceptcar. Kijk bijvoorbeeld eens naar die vlinderdeuren. Niemand had ooit gedacht dat die het productiestadium zouden halen.
Op basis van de Starlet
Maar Toyota had lef en in 1990 presenteerde het de Sera. De compacte coupé werd aangedreven door een 1,5-liter vier-in-lijn benzinemotor met 81 kW (110 pk). Die was gekoppeld aan een automatische viertrapstransmissie of een handgeschakelde vijfversnellingsbak.




Enorm licht interieur
De enorme achterruit zorgt in combinatie met het glazen dakpaneel voor een enorm licht interieur. De Sera is dan ook standaard voorzien van airconditioning en twee dakpanelen die te verwijderen zijn voor extra frisse lucht.


Inclusief autotelefoon en fax
Behalve de futuristische deuren had de Sera ook diverse bijzondere opties aan boord. De coupé was bijvoorbeeld verkrijgbaar met een uniek ventilatiesysteem, diverse spoilers, een skidrager (die met de vlinderdeur meescharnierde), parkeersensoren en een autotelefoon met faxapparaat!


Cultstatus
Mocht je interesse hebben in de bijzondere coupé dan moet je goed zoeken. Tussen 1990 en 1995 zijn er slechts 15.852 geproduceerd. De Sera heeft in Japan, Groot-Britannië en Australië een ware cultstatus. In Nederland rijden er naar verluidt drie rond.
Illustrerend rijtje
Heb je er één gevonden? Dan heb je geluk. Dankzij zijn unieke vlinderdeuren is de Sera in één adem te noemen met supercars als de Alfa Romeo 33 Stradale, Ferrari Enzo en McLaren F1. Wie had ooit gedacht dat een compacte coupé op Starlet-basis in dat rijtje zou passen.



