Waarom zou je Apple CarPlay gebruiken?
Apple CarPlay lijkt als een razend vuurtje het autolandschap te veroveren. Steeds meer autofabrikanten omarmen de software. In sommige modellen is het zelfs al de vervanger voor geïntegreerde navigatiesystemen. Maar wat kun je eigenlijk met Apple CarPlay? En is elke smartphone geschikt?
Wat is Apple CarPlay?
Apple CarPlay is een door Apple ontwikkelde software waarmee je je smartphone via het infotainmentsysteem van de auto kunt bedienen. Klinkt ingewikkeld, maar feitelijk bedien je de smartphone via het touchscreen van de auto. Daarvoor dien je de iPhone met een kabel via een USB-poort van de auto aan te sluiten, al zijn er ook modellen die draadloos met CarPlay verbinden. Overigens is Apple CarPlay niet de enige besturingssoftware die op deze manier werkt. Veel autofabrikanten hebben een zelfontwikkeld alternatief genaamd MirrorLink. Verder biedt Android – de grote concurrent van Apple – Android Auto aan. Maar dat is vooralsnog niet officieel in Nederland geïntroduceerd.
Sinds 2014 op de markt
Apple CarPlay lijkt misschien splinternieuw, maar is toch al enkele jaren oud. Apple introduceerde de software in 2014, dat toen mondjesmaat de handen op elkaar wist te krijgen. Het eerste automerk dat CarPlay volledig omarmde was Ferrari, gevolgd door Mercedes-Benz en Volvo. Sindsdien maken steeds meer autofabrikanten infotainmentsystemen geschikt voor Apple CarPlay. Bij veel infotainmentsystemen is het zelfs de vervanger van geïntegreerde navigatiesoftware. Bij modellen zoals de Toyota Aygo, Peugeot 108 en zelfs de grotere Mitsubishi Eclipse Cross dien je via een navigatie-applicatie op jouw eigen smartphone te navigeren. Het lijkt erop dat veel autofabrikanten volgen.
De voordelen
Is het ontbreken van een geïntegreerd navigatiesysteem verkeerde zuinigheid of juist slim? Navigatie via bijvoorbeeld een iPhone XS biedt diverse voordelen. De navigatie-applicatie werkt namelijk sneller dan een traditioneel systeem, dankzij de real-time internetverbinding en data van andere gebruikers. Dat kan het verschil maken tussen onverwachts in de file staan of net op tijd een alternatieve route rijden.
Welke applicaties werken met Apple CarPlay?
Het grote voordeel van Apple CarPlay is dat je niet afhankelijk bent van één applicatie. Navigeer je bijvoorbeeld via het geïntegreerde navigatiesysteem van de auto, dan moet je het doen met de aanwijzingen, beeldkwaliteit en functies van die software. Daarentegen heb je via Apple CarPlay de keuze uit talloze navigatie-apps. Behalve de standaard aanwezige Google Maps en Apple Kaarten kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de applicaties van Waze, TomTom, Flitsmeister of de ANWB. Verder kun je muziek afspelen via Spotify, een podcast luisteren of een restaurant zoeken via Tripadvisor. De lijst met geschikte applicaties groeit gestaag. Er zijn ook veel autofabrikanten die zelf applicaties ontwikkelen. Op die manier kun je bijvoorbeeld een rittenregistratie bijhouden of contact opnemen met het betreffende merk.
Geschikte iPhones
Dan uiteraard de hamvraag, is elke iPhone geschikt voor Apple CarPlay? Nee, helaas niet. Alleen vanaf generatie 7 is een iPhone te koppelen. Ook de nieuwste toestellen, zoals de iPhone XR en iPhone XS Max zijn uiteraard geschikt. Heb je wel Apple CarPlay maar geen geschikte smartphone? Bekijk dan het actuele aanbod iPhones op mobiel.nl.