Tijden van de F1 GP Brazilië 2022
Wordt dit opnieuw een kletsnat Braziliaans spektakel?
De Grand Prix van Brazilië belooft een kletsnat racespektakel te worden. Kunnen we komend weekend een herhaling verwachten van de legendarische regenrit van Max Verstappen uit 2016? In deze vooruitblik vertellen we onder meer de tijden van de F1 GP van Brazilië 2022.
Hoe laat begint de kwalificatie van de F1 GP Brazilië 2022?
De kwalificatie voor de F1 GP van Brazilië begint op vrijdag 11 november om 20.00 uur. Kwalificeren op een vrijdag? Jawel, het is namelijk een sprintweekend: de kwalificatie wordt in Brazilië verreden op vrijdag, de sprintrace is op zaterdag. Ook is er een tijdverschil tussen Zuid-Amerika en Nederland. Voor ons begint alles vier uur later dan in Sao Paolo. In dit artikel vertellen we je onder meer de tijden van de F1 GP Brazilië van 2022.
Beide kampioenschappen zijn beslist: Max Verstappen heeft zijn tweede wereldtitel binnen en Red Bull is niet meer te kloppen bij de constructeurs. Hoe spannend worden de laatste twee races in Brazilië en Abu Dhabi dan nog?
Tijden van de F1 GP Brazilië 2022
Bekijk hieronder het schema met alle tijden van de F1 GP Brazilië 2022.
Datum | Sessie | Nederlandse tijd |
Vrijdag 11 november | 1e vrije training | 16.30 – 17.30 |
Vrijdag 11 november | Kwalificatie | 20.00 – 21.00 |
Zaterdag 12 november | 2e vrije training | 16.30 – 17.30 |
Zaterdag 12 november | Sprint | 20.30 – 21.30 |
Zondag 13 november | Race | 19.00 – 21.00 |
Wat gebeurde er tijdens de GP van Brazilië in 2021?
Het raceweekend in Brazilië van 2021 begon tumultueus: titelkandidaat Lewis Hamilton was de snelste in de kwalificatie, maar werd uit de uitslag geschrapt nadat zijn DRS-achtervleugel niet aan de regels voldeed. Ook deelde de FIA een boete van 50.000 euro uit aan Max Verstappen, omdat hij in de parc fermé de achtervleugel van de Mercedes toucheerde.
De sprintrace werd een prooi voor Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas. Daarachter sprokkelde Verstappen met een tweede plaats waardevolle WK-punten. Het grootste spektakel kwam echter van Hamilton. Na zijn diskwalificatie moest hij vanaf de laatste startplaats komen. Toch wist de ontketende Brit zijn Mercedes vanaf de laatste startplaats de sprintrace op de vijfde plaats te finishen.
Opnieuw een tegenvaller voor Hamilton bij de start van de hoofdrace: omdat Mercedes eerder zijn motor had gewisseld, kreeg hij vijf plaatsen gridstraf. Vanaf een tiende startplaats zou de Brit opnieuw een imposante race rijden.
Titanengevecht tussen titelrivalen
Bij de start stuurde Verstappen zijn Red Bull eenvoudig voorbij de Mercedes van Bottas. Ook Sergio Pérez was Bottas snel voorbij. Het gevaar kwam echter van Hamilton, die na slechts vijf ronden al was opgeklommen naar de derde positie. Na een spannend duel om de tweede plek moest Pérez zich gewonnen geven aan Hamilton.
De Mercedes-rijder ging vervolgens op jacht naar Max Verstappen. Na de tweede serie pitstops maakten de twee titelrivalen, nu op een nieuw setje harde banden, er een waar titanengevecht van. In ronde 48 van de 71 koos Hamilton in bocht 4 buitenom de aanval, maar Verstappen weigerde de leiding af te staan. Hierdoor dwong Verstappen zichzelf en Hamilton naast het asfalt, iets wat de wedstrijdleiding na onderzoek besloot onbestraft te laten.
Het duurde tot ronde 59 voordat Hamilton opnieuw een poging kon doen. Opnieuw was het knokken in bocht 4, maar ditmaal was het wel raak. Hamilton brak het verzet van Verstappen, bekroonde een oppermachtig raceweekend en verkleinde met zijn 101ste zege uit zijn F1-carrière zijn achterstand in het WK tot 14 punten.
Wat kunnen we deze keer verwachten in Brazilië?
De vrijdag van dit Braziliaanse raceweekend wordt belangrijk. In slechts een uurtje vrije training moeten de coureurs hun ideale afstelling vinden voor de kwalificatie. Daarin zal de startopstelling worden bepaald voor de sprintrace op zaterdag. De uitslag van die race, over een afstand van 100 kilometer, bepaalt de startvolgorde voor de hoofdrace op zondag.
Veel rijders weten al waar ze volgend jaar aan toe zijn: contractverlenging in de Formule 1 of een ‘functie elders’. Voor enkele coureurs is het nog behoorlijk spannend of ze overtuigend genoeg gepresteerd hebben dit seizoen. Zij zullen dus alles op alles zetten om een goed resultaat te halen. Zo is er nog geen duidelijkheid of Mick Schumacher ook volgend seizoen nog coureur is bij Haas F1. Williams neemt na dit jaar afscheid van Nicolas Latifi, maar heeft officieel nog geen tweede coureur benoemd naast Alex Albon.
F1 GP van Brazilië: weersvoorspellingen
Het belooft een kletsnat raceweekend in Sao Paolo te worden. Voor de vrijdag, de dag van de vrije training en kwalificatie, wordt een regenkans van 90 procent voorspeld. Zaterdag, als de sprintrace verreden wordt, zou het ietsje beter moeten zijn. Toch is er 50 procent kans op buien. Voor zondag, de echte raceday, voorspellen weerdiensten een temperatuur van zo’n 29 graden, 60 procent kans op regen en mogelijk zelfs onweersbuien.
Wat moet je weten over het circuit in Brazilië?
Het circuit in de heuvels van Sao Paolo heet sinds 1985 officieel Autódromo José Carlos Pace. Een eerbetoon aan de Braziliaanse coureur die op dit circuit in 1975 voor een uitzinnig thuispubliek zijn enige Formule 1-zege boekte. Vanwege zijn ligging tussen twee meren kennen veel liefhebbers de baan ook als Interlagos: ‘tussen de meren’.
De eerste drie Formule 1-races op het circuit werden door Braziliaanse coureurs gewonnen. Emerson Fittipaldi zegevierde in ’73 en ’74, Pace won in ’75. Strengere veiligheidsvoorschriften maakten dat er tussen 1980 en 1990 geen F1-races werden gehouden. De oorspronkelijke baan was bijna 8 kilometer lang, maar werd ingekort tot 4,3 kilometer en kreeg moderne voorzieningen.
Liefhebbers roemen het circuit vanwege zijn kenmerkende hoogteverschillen en schuin aangelegde bochtencombinaties. Daarnaast maakt het zeer lange rechte stuk langs start/finish dat inhalen in de eerste bocht goed mogelijk is. Pitstops wil je als coureur voorkomen: Interlagos heeft de langste pitstraat van de kalender.
Autódromo José Carlos Pace in feiten en cijfers:
Officiële naam: Formula 1 Heineken Grande Prêmio de São Paolo 2022
Locatie: Autódromo José Carlos Pace
Lengte circuit: 4,309 km
Aantal ronden: 71
Aantal bochten: 15
Totale raceafstand: 305,879 km
Ronderecord: 1:10:540 Valtteri Bottas (2018)
Rondje meerijden met Fernando Alonso? Zo ging het eraan toe bij de start van de race in 2012: