
Checklist: zo comfortabel mogelijk over drempels rijden
6 tips op een rij

Opvallend onderzoek van Citroën: hoe rijd je zo comfortabel mogelijk over drempels? Het Franse automerk komt met een checklist voor de comfortabelste manier om een drempel te nemen.
Vele vormen en maten
Nederland ligt vol met drempels. Ze zijn met het oog op de verkeersveiligheid geplaatst. Verkeersdrempels zijn er sinds de jaren tachtig in vele vormen en maten. Je vindt ze in drukke woonwijken, bij crèches en scholen, in de buurt van sportverenigingen en op veel andere plaatsen. Ook op N-wegen.
Effectievere methoden
Aangezien verkeersborden met een maximumsnelheid (te) weinig effect hadden, zochten (lokale) overheden naar effectievere methoden om de snelheid omlaag te brengen. En zo deed de verkeersdrempel zijn intrede. Ze zijn er in eerste instantie om de snelheid te reduceren in de bebouwde kom of op provinciale wegen. Vooral de drempels in de bebouwde kom zijn echte comfortkillers en kunnen zelfs schade aan de auto toebrengen als je daar niet op de juiste manier overheen rijdt.
Checklist
De juiste snelheid bij het nemen van drempels voorkomt dat de auto abrupt, sterk inveert. Zo voorkom je ook schades aan bijvoorbeeld spoilers en de onderzijde van de auto. Ergeren aan verkeersdrempels heeft geen zin. Ze liggen er nu eenmaal, het zijn blijvertjes en ze zijn nuttig voor de verkeersveiligheid. Hoe rijd je daar dan zo comfortabel mogelijk overheen? Citroën heeft een checklist samengesteld:
1: Een vooruitziende blik
Goed anticiperen en kijken naar de vorm van de drempel helpt bij het juist inschatten van de snelheid waarmee de drempel genomen kan worden. Houd daarbij ook rekening met de belading van de auto. Bij zware belading door veel bagage of meerdere passagiers, zal de auto nog verder inveren, dus moet je nog rustiger over de drempel heen.
2: Laat los!
Rem ruim op tijd af en laat vlak voor de drempel het rempedaal los. De voorkant van de auto, die naar beneden geduwd wordt tijdens het remmen, komt dan weer omhoog. Dat verlaagt de kans op beschadigingen, maar geeft ook de vering en dempers de kans om de klap comfortabel op te vangen.
3: Twee is ideaal
In de bebouwde kom geldt dat de tweede versnelling het ideale drempelverzet is. Laat de auto in deze versnelling vooral rustig over de drempel rijden. Bij een auto met een automaat kiest de auto zelf de juiste versnelling.
4: Rollen
Laat de auto met gelijke snelheid over de drempel rollen. Accelereer pas weer naar de maximaal toegestane snelheid als je de verkeersdrempel volledig gepasseerd bent, zodat de achterkant van de auto niet te ver inzakt bij het verlaten van de drempel. Wel zo prettig voor passagiers achterin.
5: Diagonaal
Snijd de drempel eventueel diagonaal aan als de auto een laag onderstel heeft of als er een relatief grote afstand zit tussen de voorbumper en het voorste wiel (grote vooroverhang). De kans dat je de onderkant van de bumper of andere onderdelen beschadigt, is dan kleiner dan als je frontaal over een drempel rijdt.
6: Twee wielen
Als de drempel niet de volledig breedte van de weg inneemt, rijd dan met de linker of rechter wielen langs de verkeersdrempel. Dat zorgt voor minder carrosseriebewegingen en meer comfort dan als je met vier wielen over de drempel rijdt.





