
Review – Skoda Superb Combi (2025) – Als je écht veel bagageruimte nodig hebt

Plug-in hybrides zijn heel gewild anno 2025. Ze zijn lekker zuinig en krachtig, maar bieden helaas vaak weinig bagageruimte, want de accu neemt veel ruimte in. Skoda heeft een auto die zo’n grote kofferbak heeft, dat er alsnog veel ruimte overblijft: de Superb Combi plug-in hybride. Is die de ideale gezinsauto waarmee je in de zomer bepakt en bezakt op vakantie kunt gaan zonder laadstops, terwijl je de rest van het jaar lekker op stroom in Nederland kunt rondtuffen?
Ruimte? Meer dan genoeg
De Skoda Superb Combi heet niet voor niets Superb. Het is het beste wat Skoda te bieden heeft. Qua luxe, maar ook qua ruimte. Met een bagageruimte van 680 liter kun je gerust je hele huis inpakken en meenemen op vakantie. Klap je de achterbank om, dan heb je maar liefst 1.920 liter aan ruimte.

Kies je voor de plug-in hybride, dan snoept het accupakket 150 liter van de bagageruimte af. Dan blijft er nog ruim 500 liter over, waarmee hij nog steeds praktischer is dan menig SUV. Bovendien zit de accu netjes in de bodem verwerkt, waardoor je nog steeds lange voorwerpen kunt meenemen.

Tweede zitrij
Op de tweede zitrij hebben inzittenden niets te klagen. De wielbasis van 2,84 meter zorgt ervoor dat zelfs lange volwassenen comfortabel zitten. De beenruimte is riant en ook de hoofdruimte is meer dan voldoende. Kinderen zullen al helemaal niets tekortkomen. Skoda heeft slimme details toegevoegd, zoals opbergvakjes voor smartphones en een tablethouder in de armsteun. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de kids zich vervelen tijdens lange ritten. Tablet aan en gaan.

100 kilometer op stroom
De vierde generatie Superb verscheen in 2024 en werd eerst geïntroduceerd als 110 kW (150 pk) sterke mild-hybride. Die deed keurig wat hij moest doen, maar miste wat pit. De plug-in hybride versie lost dat probleem op. Hij gebruikt dezelfde 1,5-liter viercilinder, maar krijgt hulp van een 80 kW (110 pk) sterke elektromotor.
Met een gecombineerd vermogen van 150 kW (204 pk) is de Superb lekker vlot. Bijna snel, durven we te stellen. Dat komt niet alleen door het extra vermogen, maar ook hoe het vermogen geleverd wordt. Terwijl de benzinemotor op toeren komt bij het gasgeven, knalt de elektromotor er direct in, waardoor je een soort tweetrapsraket krijgt.

Met ‘slechts’ 110 pk verwacht je niet dat de elektromotor ook in zijn eentje de grote Superb Combi vlot van zijn plek krijgt, maar dat is wél het geval. Daar heb je weer het voordeel van direct verkrijgbaar koppel. Zelfs op stroom ben je vaak als eerste weg bij het stoplicht, tenzij er een volledig elektrische auto naast je staat.

100 kilometer elektrisch rijden
Het extra vermogen in de PHEV is tegenover de mild-hybrid mooi meegenomen, maar de echte winst zit hem in de elektrische actieradius van ruim 100 kilometer. Op papier kom je zo’n 130 kilometer ver op een volle accu, maar tijdens onze test bij temperaturen rond het vriespunt haalden we de 100 kilometer zonder problemen. Bij beter weer zit er dus nog meer in het vat.
Opladen gaat vlot. Bij een 11 kW laadpaal is de accu in 2,5 uur volgeladen. Bijzonder voor een plug-in hybride is dat hij ook kan snelladen. Met 50 kW laadvermogen zit de accu in 25 minuten voor 80% vol. In Nederland zal je dat waarschijnlijk niet vaak doen, want snelladen is niet altijd goedkoper dan tanken en duurt dus relatief lang.

Interieur
Skoda heeft opnieuw indruk gemaakt met het interieur. De afwerking voelt premium aan, met veel zachte materialen en een verfijnde afwerking. Alles wat je aanraakt is bekleed met hoogwaardig materiaal, waardoor het een aangename plek is om te zijn.

Qua technologie kom je niets tekort. Het grote infotainmentscherm reageert razendsnel en opent menu’s zonder enige vertraging. Wel is de menustructuur soms wat onlogisch, waardoor je even moet wennen aan waar alles zit. Na een week heb je dat wel door. Voor je neus zit een 10-inch digitaal instrumentarium en in de middenconsole vind je zogeheten Smart Dials. Dit zijn draaiknoppen met een klein display die meerdere functies kunnen bedienen. Door erop te drukken wissel je van functie, zodat je met één knop bijvoorbeeld de stoelverwarming, ventilatiesnelheid en rijmodi kunt instellen. Handig en intuïtief.

Prijzen: mild hybride vs. plug-in hybride
De 1.5 TSI mild-hybride met 150 pk kost 48.990 euro en heeft een kleine lithium-ion batterij die energie opslaat tijdens het remmen. Die energie wordt gebruikt om een kleine elektromotor – eigenlijk gewoon de startmotor – te ondersteunen bij het optrekken, waardoor het verbruik iets daalt. Echt hybride kun je deze versie niet noemen en dat zie je terug in de relatief hoge CO₂-uitstoot, wat hem duurder maakt in de aanschaf, vanwege hogere CO₂-belasting.

De plug-in hybride is, dankzij de lage CO₂-uitstoot, met een vanafprijs van 43.990 euro 5.000 euro goedkoper dan de mild hybrid, terwijl hij krachtiger en zuiniger is. Je levert wel 150 liter bagageruimte in, maar daar krijg je ruim 100 kilometer elektrische actieradius en een betere rijervaring voor terug. Naast de Combi is er ook een hatchback – die je qua uiterlijk beter kunt omschrijven als sedan – die als PHEV 1.000 euro goedkoper is dan de Combi.

Conclusie: waarom een SUV als je dit hebt?
De Skoda Superb Combi is een auto die alles biedt wat je van een moderne gezinsauto mag verwachten: ruimte, comfort, technologie en een efficiënte aandrijflijn. Er zijn weinig gezinsauto’s die meer ruimte bieden en weinig PHEV’s die een grotere actieradius bieden. Het is dan ook een aanrader wat ons betreft.
Is er dan niets negatiefs te melden? Ja, maar dan gaan we het over smaak hebben en smaak is subjectief. Maar als je het toch vraagt: de nieuwe generatie Superb is qua design niet radicaal veranderd ten opzichte van zijn voorganger uit 2015. Zo ziet hij er een beetje uit, alsof hij uit 2015 komt. Zeker in de grijze lease-kleur van onze testauto is het een onopvallende verschijning die opgaat in de menigte. Maar je kunt het ook anders zien: Skoda liep in 2015 gewoon tien jaar voor.
Bekijk ook: Skoda Superb (2024) review – Goedkoper (en beter?) dan Passat – AutoRAI TV