Review – Skoda Superb Combi (2024) – Meer auto heb je niet nodig
Zoek je een gezinsauto die niet alleen comfortabel is, maar ook zeeën van ruimte biedt? Dan moet de nieuwe Skoda Superb Combi hoog op je verlanglijstje staan. In vergelijking met zijn neefje, de Volkswagen Passat, biedt de Superb op papier een verleidelijk pakket aan tegen een aantrekkelijkere prijs. Maar hoe bevalt hij in de praktijk?
De slag om de portemonnee
De nieuwe Volkswagen Passat en Skoda Superb komen haast gelijktijdig op de markt en vechten beide om aandacht van consumenten die graag veel bagageruimte zoeken. De auto’s zijn technisch gelijk aan elkaar, maar het prijskaartje verschilt aanzienlijk. De Skoda is er vanaf 44.990 euro, terwijl Volkswagen 4 mille meer vraagt voor de Passat.
Zo’n twintig jaar geleden was de keuze snel gemaakt. Want een Volkswagen was een Volkswagen en een Skoda een Skoda. Maar tegenwoordig hoef je je niet te schamen voor een Skoda. Bij het merk krijg je al jaren veel waar voor je geld. Ook bij de nieuwe Superb lijkt dat weer het geval.
Stijlvol en praktisch
In de omgeving van Lissabon maken we onze eerste testmeters met de nieuwe Skoda Superb Combi. De grote Skoda komt ook weer in hatchbackvorm op de markt, maar de Combi mag aftrappen. De Superb is misschien wel het minst uitgesproken model van Skoda. Het is een typische zakenauto, die niet te veel moet opvallen. Het exterieur is elegant maar niet overdreven. De vierde generatie behoudt de herkenbare Superb-uitstraling, maar met een modern tintje, zoals een prominenter aanwezige achthoekige grille en opvallende LED Matrix-koplampen.
Ruimtewonder
De Superb Combi heeft wat extra lengte gekregen, wat betekent dat er meer bagage in past dan ooit tevoren. Achterin kun je maar liefst 680 liter kwijt. Ter vergelijking: in de Skoda Enyaq – de grootste elektrische SUV van het merk – past ‘maar’ 585 liter. Klap je de achterbank naar voren, dan creëer je een immense ruimte van maar liefst 1.920 liter. Dichterbij een verhuiswagen kom je niet met een personenauto. Let op: In de PHEV-versie slokt een accupakket bijna 150 liters opbergruimte op.
Slim interieur
Binnenin biedt de Superb een verfijnde omgeving met hoogwaardige materialen en doordachte details. De Superb doet hier niet onder voor een Passat. Sterker nog, wij vinden de Skoda vanbinnen zelfs wat mooier dan zijn Duitse neefje. De standaard 10-inch Virtual Cockpit en het 13-inch infotainmentscherm tillen het interieur naar een hoger niveau, terwijl een slimme functies zoals Smart Dials het dagelijks leven achter het stuur aanzienlijk prettiger maken. Met deze intuïtieve draaiknoppen bedien je moeiteloos de klimaatcontrole, stoelverwarming, ventilatiesnelheid en zelfs de rijmodi, zonder te hoeven priegelen op het infotainmentscherm. Hoewel de draaiknoppen wat goedkoop aanvoelen, willen we eigenlijk nooit meer een auto rijden zonder soortgelijke multifunctionele fysieke bedieningsknoppen. Wie helemaal niet meer naar een scherm wil turen, kan voor het eerst in de geschiedenis van het merk een head-up display krijgen in de Superb.
Tweede zitrij
Met een vergrote wielbasis van 2,84 meter is er overvloedige interieurruimte voor het hele gezin, waar ook de passagiers op de achterbank van kunnen meegenieten. Opgroeiende pubers die door hun lengte geselecteerd worden voor het lokale basketbalteam kunnen comfortabel plaatsnemen achterin. Met slimme details, zoals opbergvakjes voor smartphones achter de stoelen en een handige tablethouder in de armsteun, kunnen ze zich urenlang vermaken met hun favoriete films of games tijdens lange reizen.
Mild- en Plug-in Hybride
Skoda levert de Superb in Nederland altijd met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Je hebt keuze uit twee smaken: mild-hybride en plug-in hybride. Beide maken gebruik van een 1,5-liter TSI-benzinemotor. De mild-hybride Superb beschikt over 150 pk. In de PHEV ondersteunt een stevige elektromotor de benzinemotor, waardoor het vermogen stijgt naar 204 pk. Een 26 kWh accupakket zorgt ervoor dat de elektromotor zo’n 100 kilometer al het werk alleen af kan, voordat de benzinemotor moet bijspringen. Is de accu leeg voordat je thuis bent? Bij een snellader kan hij 50 kW aan en zit hij binnen 25 minuten weer op 80% acculading. Welke aandrijflijn onze voorkeur heeft, vertellen we je in de video hieronder: