Review – Hyundai IONIQ 5 N (2024) – Dit verandert alles…
De leukste EV van dit moment...
De Hyundai Ioniq 5 N is momenteel dé sensatie in autoland. Deze EV klinkt én voelt als een echte benzineauto. Kan de extra sportieve Ioniq 5 het gemis van de Hyundai i20 N, i30 N en Kona N in Nederland opvangen? AutoRAI.nl zocht het uit.
Hyundai Ioniq 5 N
Volgens Hyundai N, de performance-afdeling van het Koreaanse merk, is de Ioniq 5 N de meest uitdagende N-auto die ze ooit hebben gebouwd. Ze hebben alles uit de kast gehaald om van een elektrische auto een performance-monster te maken waarbij je je als bestuurder echt betrokken voelt. Want dat is natuurlijk het lastige aan elektrische auto’s: ze maken geen geluid en kunnen vaak maar één trucje: keihard optrekken in een rechte lijn. De Ioniq 5 N kan veel meer trucjes…
Vol met functies
De Koreaan onderscheidt zich van alle andere snelle elektrische auto’s door een scala aan bijzondere functies die Hyundai heeft geïntegreerd om hem te laten rijden als een echte sportwagen. Zo is er bijvoorbeeld de Drift Optimizer, waarmee je gecontroleerd overdwars kunt gaan, perfect voor op het circuit. Collega Bart heeft deze functie onlangs getest en vakkundig de Ioniq 5 zijwaarts over het circuit gestuurd. Hoe dat ging lees je hier.
Daarnaast biedt de auto flexibele vermogensverdeling, met standaard 4WD maar ook de mogelijkheid om alleen vermogen naar de voor- of achterwielen te sturen. Hyundai heeft ook de stuurinrichting en het onderstel stevig aangepast. Daarnaast zijn er grotere banden en remmen geïnstalleerd, samen met een extra omvormer die de auto veel harder kan laten afremmen op de elektromotor. Dankzij al die knappe snufjes wordt het nemen van bochten een feestje. Dat zware gevoel dat je normaal gesproken bij een EV hebt? Vergeet het maar! Hij kan moeiteloos op snelheid door bochten zigzaggen, net als een échte sportwagen.
Benzinemotor
De kers op de taart zijn de geluidgenerator en de virtuele achttrapsautomaat. Eerst even dat geluid, hoe klinkt dat? Hoewel de Ioniq 5 N niet de eerste elektrische auto is die geluid over de luidsprekers afspeelt, is het wel de auto die dat het beste uitvoert. Het voegt echt iets toe en betrekt je als bestuurder enorm bij de rijervaring. Het geluid reageert nauwkeurig op de hoeveelheid gas die je geeft en ook wanneer je het gas loslaat klinkt het verrassend realistisch. Je hoort zelfs de typische plofjes uit de uitlaat.
Je hebt keuze uit drie verschillende geluidprofielen. Twee daarvan klinken als iets rechtstreeks uit een sciencefictionfilm, terwijl de derde het geluid van een benzine N-model nabootst. Die eerste twee geluidprofielen klinken wat nerveus, maar het geluid van de benzinemotor tovert gegarandeerd een grote glimlach op je gezicht.
Zelf schakelen
Maar het geluid is niet het enige wat deze auto bijzonder maakt; het is de versnellingsbak die écht het verschil maakt. De elektrische Hyundai is uitgerust met een achttrapsautomaat, compleet met dubbele koppeling. Oké, technisch gezien heeft hij dat natuurlijk niet, maar zo voelt het wel. De Koreanen hebben namelijk een stukje software ontwikkeld waardoor je met een druk op de knop plotseling geen lineaire acceleratie meer hebt en je zelf moet schakelen om vooruit te komen. Doe je dat niet, dan bereik je de virtuele toerenbegrenzer en merk je dat de auto begint te bokken.
Wanneer je dan wel opschakelt, lijkt de motor een nanoseconde in te houden voordat de auto in volle vaart vooruit schiet en je stevig in je stoel gedrukt wordt, net zoals dat bij een sportauto met een echte benzinemotor zou gaan. Bij het terugschakelen hoor je niet alleen het geluid van een terugschakelende motor, maar je voelt ook daadwerkelijk de auto fors afremmen op de motor. Rij je te langzaam in een hoge versnelling, dan begint hij te bokken en kom je nauwelijks vooruit. Het klinkt op papier als een gimmick, maar het voelt zó realistisch, dat je niet beter zou weten dat je in een benzineauto zit. Dát maakt de Ioniq 5 de leukste EV die je nu kunt kopen.
Snelladen
Niet alleen zijn vermogen, rijeigenschappen en die virtuele automaat maken hem zo leuk, maar ook zijn laadvermogen. De reguliere Ioniq 5 – die je veel ziet op de Nederlandse wegen – is een van de snelst ladende auto’s op de markt. Ook de N-uitvoering profiteert van de hypersnelle laadtechnologie van Hyundai. Hij kan tot ver boven de 200 kW snelladen, een prestatie die bijna geen enkele andere EV evenaart. Bij een laadsessie langs de snelweg zien we tot onze verbazing dat het display van de Fastned-lader 266 kW laadkracht aangeeft, terwijl de batterij al over de helft is volgeladen. Een prestatie die minstens zo indrukwekkend is als de rijprestaties van de Ioniq 5 N. In de praktijk betekent dit dat je deze auto helemaal leeg kunt rijden op het circuit of op de Autobahn en vervolgens slechts iets meer dan een kwartiertje nodig hebt om de accu weer tot 80% op te laden. Laat dat even op je inwerken…