
Review – Een week leven met een Ram 1500 (2025)
Hoe is het om in Nederland met zo’n pick-up te rijden?
![]() |
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |

Full-size pick-ups zoals de Ram 1500 zie je ook in Nederland met regelmaat rijden. Dat terwijl ze eigenlijk niet ideaal zijn voor ons land. Wat maakt ze toch zo populair? Om dat uit te zoeken rijden we een week lang zelf met zo’n Ram 1500.
Wat heb je eigenlijk aan zo’n pick-up?
We merken dat het fenomeen pick-up lang niet door iedereen wordt begrepen. Dat terwijl het wereldwijd een van de meest populaire soorten bedrijfswagens is. Vooral vanwege zijn veelzijdigheid. Zeker een moderne pick-up combineert de capaciteiten van een bedrijfswagen met het comfort van een personenauto. In plaats van een bedrijfswagen voor het werk en een personenauto voor daarbuiten, heb je nog maar één voertuig nodig. Zo is een pick-up zelfs ruimte besparend, in plaats van een ‘veel te grote bak’.

Kan je er wel een beetje normaal mee parkeren dan?
Toegegeven, met een full-size pick-up zoals de Ram 1500 kan parkeren een uitdaging zijn. Onze test-Ram 1500 is 5,9 meter lang, ongeveer twee meter breed en net geen twee meter hoog. Parkeergarages kunnen daarmee net te laag zijn (het meest gangbaar is een doorrijhoogte van twee meter, dat gaat dus nét aan) en met de lengte moet je ook rekening houden. De breedte valt op zich mee. Tegenwoordig zijn er genoeg gewone middenklassers die ook (bijna) de twee meter aantikken.
Toch hebben we tijdens de testweek geen parkeerproblemen ondervonden. Vanwege de lengte moet je soms een of twee keer extra steken en een enkele keer was niet meteen het eerste de beste plekje geschikt. Maar het is geen enkele keer voorgekomen dat we op bestemming echt moesten zoeken naar een plek. Dankzij de parkeersensoren en een veelvoud aan camera’s zie je bovendien precies hoeveel ruimte je nog om je heen hebt en of er iets vlak naast de pick-up staat.
Overigens is onze Ram 1500 ook wel meteen het grootste type pick-up dat in Europa nog ‘gangbaar’ is. Modellen zoals de Ford Ranger zijn al een heel stuk handzamer.

Wat kost zo’n pick-up eigenlijk, zeker nu je bpm betaalt?
In de eerste plaats bepaalt natuurlijk het soort pick-up de prijs. Net als bij andere soorten voertuigen zijn er goedkope en dure modellen. Laten we de populaire Ram 1500 als voorbeeld houden. We gaan verder uit van de dubbele cabine en korte laadbak, ofwel de meest populaire configuratie qua carrosserie. Verder wordt vaak gekozen voor een wat luxere uitvoering, zoals de Laramie.
Een ongeveer tien jaar oud exemplaar vind je in Nederland vanaf een kleine 30.000 euro. Dan gaat het al om vrij luxe uitvoeringen zoals die Laramie, want de echte basisuitvoeringen zie je in Europa niet veel. Mag de pick-up zo’n twintig jaar of ouder zijn, dan kan je al voor pak ‘m beet 5.000 euro een net exemplaar vinden. Uiteraard is een gloednieuw exemplaar een stuk duurder. Zeker nu je ook bpm moet betalen voor bedrijfswagens.

Omdat het om grijze import gaat, is de prijs vaak op aanvraag. Met dank aan importeur KW Automotive kunnen we wel een vrij nauwkeurige indicatie geven. Vorig jaar was een 1500 Laramie nog te bestellen vanaf zo’n 65.000 euro. Met het vervallen van de bpm-vrijstelling zit je voor dezelfde pick-up in 2025 op zo’n 93.000 euro. Daarbij gaan we even uit van het grijskenteken, want als je hem als gewone personenauto registreert pakt de bpm nog ongunstiger uit. Dan gelden namelijk iets andere tarieven. Gelukkig hebben diverse importeurs nog een voorraadje bpm-vrije exemplaren, die eind vorig jaar al op kenteken zijn gezet. Snel toeslaan dus, als je interesse hebt.

Hoeveel betaal je aan wegenbelasting?
Ook dat hangt uiteraard af van de specifieke pick-up, maar laten we onze Ram 1500 als voorbeeld nemen. Ons testexemplaar – een luxe 1500 Limited Night Edition – heeft een kentekengewicht van 2.435 kg en is daarmee een van de zwaardere types in dit segment. Uitgaande van het grijskenteken komt dat neer op een wegenbelasting van 214 euro per kwartaal. Gemiddeld, want het exacte bedrag verschilt iets per provincie. Ter vergelijk: voor een gemiddelde bestelbus gaan we even uit van een kentekengewicht van rond de 2.000 kg en dan zit je op zo’n 180 euro per kwartaal.

Zo’n pick-up zal wel veel verbruiken zeker?
Uiteraard verschilt dit ook weer per model pick-up, maar écht zuinig zijn ze niet nee. Aan het einde van onze testweek (met een variatie aan snelwegen, N-wegen en ook wel wat stadskilometers) vermeldde de boordcomputer een gemiddeld praktijkverbruik van 12,2 l/100 km (1 op 8,2). Om dat wel even in context te plaatsen: een net zo grote bestelbus rijdt ook al gauw 1 op 10.
Dankzij de grote brandstoftank vergeet je het verbruik trouwens al snel – zolang je hem niet staat te vullen. Volgens de boordcomputer komen we met een volle tank 970 kilometer ver. Dat is op basis van ons praktijkverbruik en in theorie dus een reële inschatting. Bovendien heeft ons testexemplaar nog zijn standaard benzinemotor. Laat je lpg inbouwen, dan scheelt dat al een hoop voor de brandstofkosten.

Mag je er milieuzones mee in?
Vooropgesteld: gewone milieuzones gelden in Nederland alleen voor dieselvoertuigen. Dit soort pick-ups rijden vrijwel altijd op benzine en/of lpg en mogen er dus gewoon in. Zit er toch een dieselmotor in, dan gelden dezelfde toegangsregels als voor alle andere dieselvoertuigen. Naast milieuzones zijn er ook zero-emissiezones specifiek voor bedrijfswagens. Daar moet je wellicht wel rekening mee houden.
Of je een zero-emissiezone in mag, hangt er vanaf hoe je de pick-up gebruikt. Daarbij is het feitelijk gebruik van de pick-up leidend, niet de registratie bij de RDW. Dat wil zeggen: rij je de pick-up op grijskenteken en heb je hem in gebruik als bedrijfswagen, dan mag je net als met iedere andere bedrijfswagen met brandstofmotor niet een zero-emissiezone in (er zijn overigens ook volledig elektrische pick-ups). Rij je de pick-up echter als privéauto, dan heb je net als met iedere andere personenauto niets met zero-emissiezones te maken.

Zo praktisch is een Ram 1500
Terugkomend op het begin van dit verhaal: een moderne pick-up biedt echt het beste van twee werelden. Laten we beginnen met het bedrijfswagengedeelte, met onze Ram 1500 als voorbeeld. Het laadvermogen bedraagt voor deze uitvoering een flinke 900 kilogram en je kunt maar liefst 3.500 kg aan de haak slaan. Eigenlijk zelfs 5.200 kg, maar die 3.500 kg is een Europees wettelijk limiet.
Dankzij de open laadbak maakt het ook bijna niet uit hoe groot je lading is. Die kan best iets aan de achter- of bovenkant uitsteken, terwijl je bij een busje nog wel eens zit te worstelen met de laadopening of -hoogte van de laadruimte. Dan heeft onze voorbeeld-pick-up nog maar de ‘standaard’ laadbak. Verlengde varianten zijn er ook (al dan niet in ruil voor een kortere cabine). Onze testauto heeft – optionele – opbergbakken in de achterspatborden. Goed voor 68 kg bagage per bak en waterbestendig, dus makkelijk schoon te spoelen. Een inhoudsmaat in liters wordt niet opgegeven, maar achterin een A-segment hatchback kan je soms minder kwijt. In de laadbak staat nog een verplaatsbare scheidingswand, die je ook kunt uitnemen en als werktafeltje gebruiken.






Vaak zitten de pick-ups ook vanbinnen nog vol slimme opbergmogelijkheden. Zomaar wat voorbeelden van onze Ram: de achterbank klap je eenvoudig op om een extra laadruimte te creëren. Met de bank in positie zit onder het zitvlak nog een opbergruimte, die bovendien in formaat aanpasbaar is. In de cabinevloer zitten ook opbergvakken – uitneembaar voor eenvoudig schoonmaken. Middenconsole en dashboard bieden ook nog talrijke opbergmogelijkheden. Wat dat betreft is het interieur net zo praktisch als een MPV – of zelfs nog praktischer dankzij de vierkante carrosserievorm. Zelfs met vijf volwassen inzittenden heeft iedereen volop de ruimte.



Zo luxe is een pick-up
De luxe aan boord hangt volledig af van de uitvoering die je koopt. Je kunt het zo luxe maken als je wilt. Van vrij kale uitvoeringen die vergelijkbaar zijn met een simpele bestelbus tot modellen die niet onder doen voor een luxe SUV. Onze testauto behoort tot die laatste categorie. Van heerlijke massagestoelen tot een eigen infotainmentscherm voor de voorpassagier: het ontbreekt je aan niets. Op afwerking en materiaalgebruik is ook niets aan te merken.






Hoe rijdt zo’n Ram 1500?
Verrassend goed. Ja, je merkt dat je met een groot voertuig onderweg bent, maar ook qua rijcomfort en wegligging doet hij niets onder voor een gewone SUV. Zeker zodra je zelf gewend bent aan de afmetingen rijdt de Ram opmerkelijk strak en behendig door het verkeer. Meer over de rijeigenschappen van specifiek de Ram 1500 lees je in deze eerdere review.
Dankzij de (zeer) hoge zitpositie heb je bovendien uitstekend overzicht op de weg. Het zicht rondom is ook verrassend goed, juist dankzij de vierkante carrosserie met vrij grote ramen. Oké, dingen echt vlak naast je, zoals stoepjes, zijn even opletten. Aan de andere kant: je leert de pick-up al snel goed te plaatsen en bij moderne exemplaren kijken sensoren en camera’s met je mee.

Bovendien: bij rechts afslaan kunnen we het fietspad langs de weg veel beter overzien dan in de gemiddelde moderne middenklasser met zijn dikke raamstijlen. In een bestelbus zie je al helemaal nauwelijks wat er om je heen gebeurt en daar hoor je niemand over. Wie nog zegt dat dit soort pick-ups te onoverzichtelijk zijn voor in de stad, heeft er duidelijk niet zelf mee gereden.
Conclusie na een week Ram 1500 rijden in Nederland
Dat wordt een week lang nergens kunnen parkeren en dagelijks tanken, dachten we van tevoren. Dat bleek gelukkig reuze mee te vallen. Parkeren en manoeuvreren op krappe plaatsen is verrassend goed te doen en op lpg zijn ook de brandstofkosten te overzien. Bovendien zijn er tegenwoordig ook geëlektrificeerde modellen. Tel daarbij op het uitstekende overzicht op het verkeer, het heerlijk comfortabele interieur en de indrukwekkende uitstraling – wij weten nu wel waarom die pick-ups zo populair zijn.









