Project Cars 2 – Gamereview
In huis halen, als je durft
De langverwachte racegame Project Cars 2 is eindelijk gelanceerd. En we konden maar beter niet aan een review beginnen. Want de digitale kilometerteller loopt nog altijd in hoog tempo op. Project Cars 2 is goed. Héél goed. Maar niet voor iedereen.
Dat geluid!
California Highway: dik 20 kilometer aan uitdagende bochten en lange rechte stukken. Het vervoer? Een Porsche 911 GT3 RS MkII met atmosferische zescilinder boxermotor met 500 pk. Zelf schakelen, hulpmiddelen uit. Volgas! We zijn onder de indruk. Niet alleen door de graphics van Project CARS 2, maar vooral door alles daaromheen. Met name het geluid. Wat klinkt die Porsche-zespitter goed zeg. Haast niet van echt te onderscheiden.
Meer dan 180 auto’s
In Project CARS 2 is het genieten geblazen. Welke auto je ook kiest: ontwikkelaar Slightly Mad Studios verdient een groot compliment voor de nauwkeurigheid waarmee alle aspecten van de meer dan 180 auto’s in de game zijn nagemaakt. Realisme is in een simulator enorm belangrijk. Auto’s moeten realistisch rijden, maar vooral realistisch klinken. En dat is het geval.
Koop een stuurwiel
Over dat rijden gesproken: rijden met een normale controller is af te raden. Gedoseerd remmen is extreem lastig met een simpele drukknop en van sturen met een knuppel wordt alles er ook niet beter op. Sterker nog: sturen is in sommige gevallen gewoon niet te doen. Of beter gezegd: het is gewoon te moeilijk. Tip: koop een stuurwiel en een setje voetpedalen. Project CARS 2 verdient een stuurwiel. Alle aspecten van de game komen dan zoveel beter tot hun recht, ook al blijft de game ook dan bijzonder moeilijk.
Zolder
De volgende uitdaging: Circuit Zolder in België met aan de start een zestiental Radical SR8-RX’en met in elke auto twee aan elkaar geknoopte Suzuki Hayabusa-viercilindermotoren. Dat resulteert in een V8 met dik 450 pk. Razendsnel dus. De lichten gaan op groen en we moeten ons van de laatste positie naar voren weten te vechten. Dat is een heerlijke uitdaging. De kunstmatige intelligentie van tegenstanders is namelijk dik in orde. Ze rijden geen uitgetekende rondjes, maar vliegen soms uit de bocht, maken een ‘360’ of knallen vol op een andere auto. Knap gedaan.
Prachtig schademodel
Als je overigens op een andere auto knalt en je hebt het schademodel in de meest uitgebreide vorm ingeschakeld, dan krijg je een fantastische schade te zien. Deze schade heeft uiteraard invloed op de ‘digitale’ techniek van de auto. Hier kunnen andere racegames nog wat van leren.
De keuze is reuze
In Project CARS 2 is kiezen een vak. Niet alleen door het uitgebreide aanbod auto’s en circuits, ook in de verschillende modi en afstelmogelijkheden van auto’s. In dat opzicht is deze game té uitgebreid voor de fans van arcade racers. Die kunnen Project CARS 2 dan ook beter laten liggen. Voor iedereen die wel van keuze en realisme houdt, is deze game een must. Hier en daar zitten er nog wel wat bugs in de game, maar die belooft ontwikkelaar Slightly Mad Studios spoedig te verhelpen.
In huis halen of niet?
Ben je wel in voor een uitdaging en kan je tegen je verlies? Dan zeker doen. Winnen is in Project CARS 2 een prestatie op zich. Toch maken de prachtige graphics, hoogwaardige audiokwaliteit, uitstekende simulatie, keuzevrijheid, hoeveelheid content en de mooie weerseffecten Project CARS 2 absoluut de moeite waard. De game is overigens geschikt voor een vr-bril. Dan lijkt het alsof je echt in de auto zit.
Project CARS 2 is verkrijgbaar voor de Playstation 4, Xbox One en PC.
PLUS
+ Prachtige graphics
+ Uitstekende motorgeluiden
+ Uitgebreid wagenpark
+ Zeer veel circuits!
+ Realistisch
MIN
– Besturing met normale controller geen aanrader
– Soms wat lange wachttijden
– Voor de leek te uitgebreid
– Te moeilijk