Private lease: Staar je niet blind op het laagste maandbedrag
Weeg je keuze goed af met deze tips
Nederlanders zijn lekker prijsbewust. Dat is helemaal niet erg, maar goedkoop betekent niet altijd beter. Vooral in het geval van private lease ben je met het laagste maandbedrag niet altijd beter af. AutoRAI.nl geeft samen met de ANWB tips om je keuze zo goed mogelijk af te wegen.
De prijs, daar begint het mee
In de zoektocht naar een passend private lease-aanbod wordt er vaak gekeken naar prijs. Daar begint natuurlijk alles mee, maar staar je niet blind op het laagste maandbedrag. Als je zo weinig mogelijk wilt betalen voor private lease, dan neem je de kaalste uitvoering, zonder opties, de kleinste kilometerbundel en de langste looptijd. Sommige leasemaatschappijen zijn sterren in het aanbieden van auto’s voor bizarre prijzen. Een A-segmenter voor 149 euro per maand. Klinkt goed, maar realiseer wel dat dit echt zeer kale uitvoeringen zijn. Zonder airco en radio. Zelf ‘vroem vroem’ roepen hoeft nog net niet.
Dit is inbegrepen bij Private Lease
Het punt is duidelijk. Auto’s met nagenoeg geen opties zijn lekker goedkoop. Maar goedkoop betekent niet altijd beter. De vraag is dan wat de kosten van private lease zijn en waar je dan voor betaalt. Het is je vast bekend dat in het maandbedrag van private lease zaken als rente, afschrijving, reparaties, onderhoud, het vervangen van banden, de motorrijtuigenbelasting, allriskverzekering, schade, ruitbreuk, BTW, afleverkosten (de kosten voor het rijklaar maken van de auto) allemaal zijn inbegrepen. Alleen eventuele verkeersboetes en de brandstof moet je nog zelf betalen. Het brandstofverbruik is dus ontzettend belangrijk.
Pechhulp
Private lease via de ANWB heeft nog als voordeel dat je in geval van pech mag rekenen op de bekende en vertrouwde service van de Wegenwacht: Wegenwacht Europa Standaard. Voor meer voordelen van private lease, kun je ook eens deze lijst bekijken. Afgezien van alle voordelen is het vooral belangrijk dat je in je zoektocht naar een passend aanbod scherp bent op de kleine details. Niet iedere aanbieder heeft bijvoorbeeld dezelfde samenstelling. Kijk goed naar de uitrusting. Wat heeft een auto wel? En wat juist niet? Vergelijken dus.
Aanbod online bekijken
Er bestaan diverse online tools om te bekijken welke auto’s via private lease verkrijgbaar zijn. Via dit online overzicht kun je meer dan 40 modellen in het populaire A-segment en B-segment bekijken. Zo kun je eenvoudig je auto samenstellen en het uiteindelijke maandbedrag berekenen. Het hoeft overigens niet een nieuwe auto te worden, want naast het leasen van nieuwe auto’s zie je tegenwoordig ook steeds vaker dat er tweedehands auto’s worden aangeboden met private lease. Een auto waar ‘de kop af is’, zullen we maar zeggen. Weet dat de tarieven voor het privé leasen van een gebruikte auto niet per definitie lager zijn dan het maandelijkse leasebedrag voor een nieuwe auto. Ook hier geldt: vergelijken is essentieel. En let nogmaals op de samenstelling.
Had ik maar…
Tijdens het samenstellen van een nieuwe auto valt op dat elke optie de maandprijs verder opdrijft. Soms is het een kwestie van eurowerk en soms een kwestie van een tientje of twee meer in de maand. Stel je auto in ieder geval samen zoals jij hem graag zou willen rijden. De meeste private lease-contracten duren 48 tot 60 maanden, dat is 4 of zelfs 5 jaar. Het is dan wel zo prettig om in die periode een auto te rijden die je een goed gevoel geeft. Achteraf een gevoel hebben van ‘had ik maar’ is nooit prettig.
Private lease: extra advies
Private lease is al vaker besproken op deze website. In een eerder bericht schreven we bijvoorbeeld al over zes handige punten die je moet weten als je geïnteresseerd bent in Private Lease. Daarnaast heeft de ANWB een compleet dossier opgebouwd over private lease auto’s. Genoeg informatie om jezelf goed in te lezen in het fenomeen private lease. Extra advies kan nooit kwaad.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de ANWB.