Overpass – Gamereview (2020)
In deze racegame schuilt een belangrijke levensles
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Vergeet alles wat je weet over racen. In Overpass gelden andere regels. Het vinden van de juiste apex is volstrekt overbodig. Overpass stelt andere eisen aan de speler en aan het voertuig. Tactiek, stalen zenuwen en voorkomen dat je schade krijgt zijn het belangrijkst. Een originele insteek dus voor een racegame, maar maakt dat van Overpass ook een geslaagde racegame?
Simulatie
Overpass is wat je noemt een simulatie. De game is er op gericht om een zo realistisch mogelijke ervaring te bieden wat betreft offroaden. Je rijdt niet op geasfalteerde circuits, maar bedwingt verschillende soorten terrein, in met name onoverzichtelijke omgevingen. Rotsen, losliggende stenen, modderpoelen, boomstammen, je noppenbanden komen met alles in aanraking. Aan jou de taak om het hoofd koel te houden en doordacht te rijden, want alleen dan bereik je de finishlijn zonder brokken te maken.
>> LEES OOK: Gamereview Need For Speed Heat
Kansloos
Kennis van de techniek en het soort ondergrond is dan wel op z’n plaats. In Overpass ben je namelijk kansloos als je overal volgas overheen scheurt. Dat geeft geheid problemen of je rijdt je zelf helemaal vast. Juist het vinden van de juiste snelheid en de juiste hoeveelheid gas en type gearing zorgen ervoor dat je je een weg door het parcours kunt banen. Ga slim om met obstakels en voorkom helemaal dat je voertuig schade oploopt.
Diverse voertuigen
Over die voertuigen gesproken: waar kun je dan mee rijden? Overpass heeft een aanbod van 25 buggy’s (UTV’s) en quads (ATV’s) van grote merken, zoals Arctic Cat, Yamaha, Polaris en Suzuki. Een aantal van 25 stuks is mooi, maar dat hadden er wat ons betreft gerust meer mogen zijn. Overpass biedt wel zogeheten DLC’s aan. Je krijgt dan tegen betaling wat extra voertuigen. Kijk overigens goed naar de specificaties van de machines in Overpass, want soms is het handig om te beschikken over een blokkeerdifferentieel of de mogelijkheid om overschakelen van tweewiel- naar vierwielaandrijving.
Gamemodi
Wat modi betreft biedt Overpass nagenoeg dezelfde componenten als elke andere racegame. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit de Career-mode waarin je een seizoen kunt beginnen en deelneemt aan diverse races om zo binnen het offroadwereldje reputatie op te bouwen en sponsors aan te trekken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je de competitie wint. Overpass heeft ook een online multiplayer-mode voor maximaal acht spelers, een Quick Race-modus en Local play (splitscreen of hotseat). Dat zit dus wel snor.
“De modderspetters op het voertuig zijn te tellen.”
Graphics
Grafisch gezien is er wellicht nog ruimte voor verbetering. De game oogt netjes, maar mist op diverse punten wat details, met name de omgevingen kunnen wat meer detail gebruiken. Je komt onderweg bijvoorbeeld niemand tegen, geen toeschouwers, helemaal niemand. De voertuigen zelf en de parcours die je moet afleggen ogen daarentegen juist erg goed. De modderspetters op het voertuig zijn te tellen en de wielen rollen daadwerkelijk door de blubber heen. Let tijdens het offroaden vooral op de wielophanging en de vervorming van de banden. Dat hebben de makers van Overpass goed voor elkaar.
Trial-game
Overpass zal voor diverse spelers goede herinneringen oproepen bij spelers. De beroemde trial-spelletjes van weleer – waarbij je vaak in 2D met een quad of crossbrommer heelhuids van A naar B moest rijden – krijgen met Overpass een zeer volwassen vervolg. Maar je moet wel rekening houden met een stevige moeilijkheidsgraad. Het komt voor dat je een parcours twintig keer opnieuw moet afleggen voordat je een keer de finish haalt. Uitdagend? Zeker! Maar voor iemand met een kort lontje vast en zeker ook frustrerend. Je krijgt tijdstraffen als je onbedoeld van een obstakel schiet. En het komt ook voor dat bijvoorbeeld een quad of buggy al bij een beperkte hellingshoek omvalt. Op die momenten klinkt er gegrom.
“Voor iemand met een kort lontje heel frustrerend.”
Besturing
De besturing van alle voertuigen onder de knie krijgen is vooral een kwestie van oefening, al missen we hierin wel wat realisme. De game voelt op dit aspect meer aan als arcade, dan als een simulator. Wellicht dat de makers in dit opzicht nog wat verbeterpunten kunnen doorvoeren.
Conclusie
Leuk is Overpass zeer zeker. Het idee dat in dit geval niet de ideale lijn geldt, maar het juiste inzicht op het type ondergrond geeft veel voldoening. Ontspanning is er niet echt bij. Maar dat geven de makers gelukkig ook toe: “deze game beproeft de koelbloedigheid van spelers op technische hindernissenparkoersen en wildernistracks.” Je bent in Overpass continu bezig met het zoeken naar de juiste aanrijhoek, in welke gearing je het voertuig moet zetten en hoeveel gas je moet geven om een heuvel of obstakel op te komen. In dat opzicht is Overpass een echte simulatie en juist op dat aspect blinkt deze game ook echt uit. Wie als een kip zonder kop de heuvel op stormt, valt op een gegeven moment stil. Je moet je snelheid en acceleratie nauwkeurig doseren om te voorkomen dat je grip verliest en omlaag glijdt. Wat dat betreft biedt Overpass dus ook een belangrijke levensles: denk eerst goed na, voordat je actie onderneemt.