Officieel: ook McLaren gaat aan de SUV
Belangrijke nieuwkomer voor het merk
Na Porsche, Bentley, Maserati, Lamborghini, Lotus en recent ook Ferrari gaat nu ook McLaren het SUV-segment betreden. Dat heeft het merk nu officieel bevestigd. De McLaren SUV wordt bovendien het eerste volledig elektrische model van het merk.
De populariteit van SUV’s blijft maar toenemen. Porsche was met de Cayenne in 2003 een van de eerste sportwagenmerken die in het segment actief werden. Inmiddels zijn vele merken gevolgd. De nieuwste toevoeging aan het rijtje is McLaren, dat de komst van een SUV-model nu officieel heeft bevestigd. Het nieuwe model wordt niet alleen de eerste SUV van het merk, maar is ook nog eens hun allereerste volledig elektrische model.
Trouw aan McLaren-DNA
Toch benadrukt Michael Leiters, de nieuwe CEO van McLaren, in een interview met CAR Magazine dat de aanstaande SUV trouw blijft aan het McLaren-DNA. Reken dus op goede prestaties en rijdynamiek, mogelijk gemaakt door een (relatief) lichte constructie. Saillant detail: voor zijn komst bij McLaren werkte Leiters bij Ferrari aan de Purosange, ook een eerste SUV-model voor dat merk.
Vraag naar McLaren SUV-model
Een SUV staat haaks op wat we de afgelopen jaren van McLaren gewend zijn, maar is gewoon hard nodig voor de inkomsten van het merk. Volgens Leiters zouden huidige McLaren-klanten zelfs hebben gevraagd om een ‘auto voor het hele gezin’. Geef Leiters eens ongelijk. Bij Lamborghini groeide de Urus voor het merk bijvoorbeeld al snel uit tot het meest verkochte model ooit.
Lichtgewicht constructie
Dat het SUV-model voldoet aan de merkwaarden is voor Leiters wel belangrijk. Zoals gezegd krijgt de McLaren SUV bijvoorbeeld een lichtgewicht constructie. Dat is voor een groot deel te danken aan koolstofvezel. Het McLaren Composite Technology Center in Sheffield onderzoekt nu de mogelijkheden om de koolstofvezel structuren zoals ze die nu maken te ‘vergroten’. Daarvoor overweegt McLaren een constructie met een koolstofvezel carrosserie op een aluminium chassis, die samen één geheel vormen.
Nieuwe designtaal voor McLaren
De nieuwe SUV zal ook meteen een nieuwe designtaal voor het merk introduceren. Niet alleen omdat de voor het merk geheel nieuwe carrosserievorm nieuwe mogelijkheden biedt, maar ook omdat McLaren zelf ook wel vind dat de huidige modellen qua design teveel op elkaar lijken. Aerodynamica blijft bij dat nieuwe design natuurlijk een grote rol spelen. De Formule 1-afdeling van het merk zal helpen om de SUV zo aerodynamisch mogelijk te maken.
McLaren SUV wordt volledig elektrisch
Wat in ieder geval al vast staat, is de aandrijving van de McLaren SUV. Die wordt volledig elektrisch. Het gewicht van de huidige generatie lithium-ion-batterijen is wel een probleem, erkent Leiters. Vooral voor het bochtgedrag van de auto. Daarom heeft McLaren (nog) geen plannen voor een elektrische supercar. Voor de SUV is het hogere gewicht minder problematisch omdat dat toch wel een grotere auto wordt. Om het gewicht goed kwijt te kunnen zal de batterij in ieder geval in de bodem van de auto worden verwerkt, zodat het zwaartepunt mooi laag komt te liggen.
De batterijen voor de hybride McLaren Artura zijn afkomstig van BMW, maar het is nog niet zeker dat het merk uit Beieren ook de batterijen voor de McLaren SUV gaat leveren. Zo zouden er ook gesprekken zijn met andere fabrikanten en techbedrijven.
Geavanceerde software
Op gebied van software heeft McLaren ook grote plannen voor de SUV. Met name op het gebied van rijdynamiek moet geavanceerde technologie voor grote voordelen zorgen. Zo kan de vermogensafgifte lineair worden gemaakt, zodat het net als bij een brandstofmotor geleidelijk wordt vrijgegeven. Dat maakt de auto beter beheersbaar. Ook voor overige rijeigenschappen kan geavanceerde software een grote rol spelen, bijvoorbeeld voor elektrische vierwielaandrijving met differentieelfunctie. Leiters laat weten dat McLaren de software voor de rijdynamiek in eigen huis wil ontwikkelen.
Hoe heet de McLaren SUV?
Leiters vind niet alleen dat de verschillende McLaren-modellen qua design teveel op elkaar lijken, ook de modelnamen met hun letter- en cijferscombinaties zijn te verwarrend. Daarom zal de SUV waarschijnlijk een ‘echte’ naam krijgen, maar wat die wordt is nog niet bekend.
McLaren SUV in productie
Naar eigen verwachting zal de McLaren SUV de totale productieaantallen van het merk gaan verdubbelen. Dat brengt wel een uitdaging met zich mee, want het McLaren Production Center in Woking is berekend op zo’n 6.000 auto’s per jaar. Voor de SUV zal dus een nieuwe fabriek moeten worden gebouwd. Of gezocht, want waarschijnlijk zal McLaren voor de productie samen gaan werken met een externe partij. Volgens de huidige vooruitzichten komt de McLaren SUV in 2026 op de markt.