Gespot: een Buick Regal Limited uit 1992
Een feest der herkenning
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |
Deze keer een Gespot met een persoonlijk tintje. Deze week schittert in deze rubriek namelijk een Buick Regal van hetzelfde type als ondergetekende zelf heeft. Ik kocht mijn Buick mede omdat het een auto is die je niet vaak tegenkomt. Als je dan wel eens een andere ziet, is dat extra leuk.
De derde generatie Buick Regal
Voor modeljaar 1988 verscheen een volledig nieuwe generatie Buick Regal. Met het vorige model had Buick nadrukkelijk de sportiviteit opgezocht, met zelfs een aantal modellen die zich met recht een muscle car mochten noemen. Met het nieuwe model besloot Buick om juist weer terug te keren naar de oorsprong van het model: de markt van de ‘personal luxury car’.
In eerste instantie was de auto er dan ook alleen als tweedeurs coupé en er was geen sportieve uitvoering meer. Er stond ook geen V8 of zelfs maar een turbomotor in de prijslijst. Het motorenaanbod bestond slechts uit één 2,8-liter V6 van Chevrolet, met een bescheiden vermogen van 92 kW (125 pk). De transmissie was een viertrapsautomaat. Ook had de Regal voor het eerst voorwielaandrijving. Als eerste auto van het concern werd de Regal gebouwd op het nieuwe W-platform, dat de auto later nog zou delen met de Chevrolet Lumina, Oldsmobile Cutlass Supreme en Pontiac Grand Prix.
Buick Regal Custom en Limited
De Regal was bij introductie leverbaar als Custom en als luxere Limited, wat voor modeljaar 1989 werd aangevuld met de Gran Sport, een semi-sportief aankledingspakket. Voor datzelfde modeljaar werd de 2,8-liter V6 vervangen door een 3,1-liter met 103 kW (140 pk), ook van Chevrolet.
Regal ook als sedan
De markt voor de zogenaamde ‘personal luxury cars’ begon eind jaren ’80 echter in te zakken. Daarom werd het Regal-aanbod in 1990, voor modeljaar 1991, alsnog uitgebreid met een sedanversie. Die had dezelfde wielbasis, maar uiteraard vier portieren en een geheel eigen, wat moderner gelijnde voor- en achterzijde. Verder werd dat jaar het motorenaanbod uitgebreid met een optionele 125 kW (170 pk) sterke 3,8-liter V6. Dat was een blok van Buick zelf, dat binnen het W-platform alleen voor de Regal werd geleverd.
Updates
Voor modeljaar 1992 werd ABS standaard, behalve voor de Custom. Voor de modeljaarupdate van 1993 waren de wijzigingen ingrijpender. Dat jaar werd een subtiele facelift doorgevoerd, waarbij de sedan een iets grotere grille en achterlichten kreeg. De Coupe kreeg strakkere bumpers, een nieuwe, juist wat kleinere grille en iets gewijzigde lichtunits. Onderhuids werd de transmissie voortaan elektronisch aangestuurd en kreeg de instapmotor er 15 kW (20 pk) bij. Qua uitrusting was ABS nu standaard voor alle uitvoeringen, samen met de introductie van een airbag voor de bestuurder. Ook standaard waren elektrisch bedienbare ramen. Verder verdween de Limited-uitvoering voor de Coupe.
Pas voor modeljaar 1995 onderging ook het interieur een facelift, waarbij het strakke jaren-’80-dashboard werd vervangen door een rond jaren-’90-dashboard met twee airbags. Tot slot bracht de modeljaarupdate voor 1996 nog 26 kW (35 pk) meer voor de 3,8-liter V6. Dit was het laatste modeljaar voor de auto. De verkopen liepen nog wel door tot in 1997, toen de auto werd afgelost door een nieuwe modelgeneratie.
Buick Regal wordt een Opel
Die hield het op zijn beurt uit tot en met 2004, waarna de Regal-lijn stopte. De typenaam werd in 2011 weer opgepakt en sindsdien werd de Opel Insignia in Noord-Amerika en enkele andere landen verkocht als Buick Regal. In 2020 besloot Buick zich in de VS volledig te richten op SUV-modellen, maar in China wordt de Regal (met een lokale facelift) nog altijd verkocht.
De Buick Regal in Nederland
De eerste drie modelgeneraties van de Buick Regal werden ook officieel in Nederland geleverd, dus ook het gespotte model. In totaal zijn er nu nog 99 Buick Regals in Nederland, waarvan 31 van deze derde generatie. Naast de origineel Nederlandse exemplaren zijn er ook een paar via import hierheen gekomen. Interessant is dat iemand ook een Buick Regal uit 2016 heeft geïmporteerd, terwijl dat dus eigenlijk gewoon een Opel Insignia is.
Het gespotte exemplaar
Aan de rand van Houten zagen we deze Buick Regal Limited uit 1992. Voor mij is het voor het eerst dat ik een Buick Regal van deze generatie in Nederland tegenkom, afgezien van mijn eigen natuurlijk. Deze Limited is sinds 2017 in Nederland en daarmee dus een van de geïmporteerde exemplaren. De gespotte Regal is trouwens van eind 1992, dus je ziet hier al het eerste faceliftmodel van 1993. Hij heeft de 3,8-liter V6 onder de kap, net als mijn eigen Regal.
Mede dankzij het pre-facelift dashboard ziet het gespotte exemplaar er nog wat Amerikaanser uit dan mijn eigen Regal, maar eerlijk gezegd vind ik de mijne zowel qua uitvoering als staat wel wat mooier. Bij het gespotte exemplaar bladdert de toplaag van de lak op de motorkap af en ontbreken het motorkapornament en een van de chroomdelen op het spatbord. Die verbleekte stickers en extra badges achterop laten hem er ook niet beter uitzien. Aan de andere kant zie ik bij deze Regal nergens roest en dat kan ik over die van mij dan weer niet zeggen. Voor de volledigheid: het grijze exemplaar op de laatste foto’s is mijn eigen Buick Regal: een Custom van eind 1994 (dus modeljaar 1995, met het nieuwe dashboard).