Gespot: de Chrysler Pacifica in Nederland
De MPV met V6, die toch heel zuinig kan zijn…
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |
In Europa is de MPV op zijn retour, maar er is nog altijd wel markt voor. Sommigen halen hun MPV zelfs van ver. Uit Amerika bijvoorbeeld, waar de Chrysler Pacifica de bloedlijn van de Voyager voortzet.
Het MPV-aanbod is in Europa de laatste jaren flink verminderd. Niet zozeer omdat er geen vraag meer is naar grote ruime auto’s, maar MPV’s waren gewoon zo duur geworden dat men dan voor hetzelfde geld liever een SUV koopt. Wie nu nog een MPV koopt, maakt daarmee dus eigenlijk juist een onderscheidende keuze. Voor wat extra onderscheid haal je die MPV uit het buitenland of zelfs van een ander continent. Dan zie je gelijk dat MPV’s echt niet saai hoeven te zijn.
Verrassing onder de motorkap
In Amsterdam kwam AutoRAI.nl een tijdje geleden deze Chysler Pacifica S uit 2018 tegen, die sinds 2020 op Nederlands kenteken staat. Wij vinden zo’n Pacifica een geslaagd ding. Ga maar na: alle luxe die je nodig hebt, volop ruimte voor tot liefst acht inzittenden of veel bagage en dat in een erg mooie verpakking. Daarnaast onderscheid je je ook nog eens van de massa SUV’s die inmiddels op de Nederlandse wegen rondrijden. Wij begrijpen de eigenaar van deze Chrysler Pacifica dus wel.
Wie de Chrysler Pacifica nog niet kent, wordt misschien verrast door wat er onder de motorkap ligt. Geen bescheiden viercilinder, maar een 3,6-liter V6! De motor is goed voor een vermogen van 211 kW (287 pk). Het is nog de standaard motorvariant ook. Om vermogen zit je in de grote MPV dus ook nooit verlegen.
De Chrysler Pacifica in vogelvlucht
De Chrysler Pacifica zoals je die hier ziet kwam in 2016 op de markt voor modeljaar 2017. Met de gelijknamige crossover uit 2003 heeft hij niets te maken. Wel is de huidige Chrysler Pacifica de opvolger van de Dodge Caravan en de luxere Chrysler Town & Country, die we als Chrysler Voyager met iets minder luxe ook hier in Europa hebben gekend.
In grote lijnen gaat de Chrysler Pacifica verder waar de Voyager gebleven was. Over de voorganger gesproken, sinds modeljaar 2020 heten de twee minst luxe uitvoeringen van de Pacifica toch weer Chrysler Voyager. Voor modeljaar 2021 onderging de Pacifica een tussentijdse facelift, eenvoudig herkenbaar aan de kleinere koplampen en over de breedte lopende achterlichten.
De zuiniger optie: Chrysler Pacifica Hybrid
Met een officieel gemiddeld verbruik van ongeveer 11,0 l/100 km (volgens de strenge Amerikaanse EPA-norm en afhankelijk van uitvoering) lust de V6 helaas wel een slok. Gelukkig is er vanaf het begin ook een plug-in hybrideversie, de Pacifica Hybrid. Die heeft nog steeds die V6 aan boord, maar dan gecombineerd met een elektromotor.
Opvallend genoeg lever je dan wel iets aan vermogen in, want het systeemvermogen bedraagt 191 kW (260 pk). Ook nog meer dan voldoende. Verder wordt de negentrapsautomaat bij de Hybrid vervangen door een CVT. Het officiële gemiddelde verbruik van de Hybrid bedraagt 2,8 l/100 km (EPA), mits je hem braaf oplaadt. De EPA test ook wat het gemiddelde verbruik is als je dat niet doet: 7,4 l/100 km. Dat scheelt dus nog steeds een hoop ten opzichte van de niet-hybride. De officiële volledig elektrische actieradius bedraagt 53 kilometer.
Chrysler Pacifica in Nederland
Wij zijn overigens niet de enige die de Chrysler Pacifica wel zien zitten. Op moment van schrijven staan er toch nog 190 op Nederlands kenteken. Dat terwijl de auto hier nooit officieel is geleverd. Een gemiste kans? Natuurlijk is het grote merendeel van de Nederlandse Chrysler Pacifica’s een Hybrid. Daar zijn wij ook al meerdere exemplaren van tegengekomen. In het centrum van Amsterdam zagen we bijvoorbeeld dit grijze exemplaar uit 2017 (sinds 2019 in Nederland) en wat langer geleden stond bij een importbedrijf dit mooie donkerblauwe exemplaar uit 2020 klaar voor een nieuwe eigenaar. Die eigenaar is inmiddels gevonden, want de auto staat niet meer op de website van het bedrijf.