Wist je dat: de pianospelende F1-coureur
Een ster op de vleugel en het circuit
De geschiedenis van de Formule 1 is gevuld met bijzondere persoonlijkheden. Denk maar aan Lewis Hamilton, die leeft als een ware superster en er zelfs een rapcarriére op nahoudt. Of wat dacht je van de introverte Kimi Räikkönen? Ook vroeger werd de startgrid gevuld met uitzonderlijke persoonlijkheden, één daarvan is de Italiaanse Elio de Angelis. Volgens sommigen de laatste gentleman van de Formule 1.
De aandacht van Enzo Ferrari
Het racen zat de kleine Elio in het bloed. Zijn vader wist in de jaren zestig en zeventig veel powerboat-kampioenschappen te winnen en zodra het kon, stapte Elio zelf in een raceauto. Zijn ster was rijzende en al snel trok hij de aandacht van Enzo Ferrari, die een zwak had voor Italiaanse coureurs. In 1977 leek De Angelis dan ook de perfecte opvolger voor Niki Lauda te zijn, maar op het laatste moment koos Ferrari toch voor Gilles Villeneuve. De Angelis moest nog twee jaar wachten voordat hij met het team van Shadow zijn debuut in de Formule 1 mocht maken.
Een concertpianist in race overall
Het had overigens weinig gescheeld of Elio had een heel ander pad gekozen. De keurige Italiaan was vanaf kleins af aan namelijk een benadigd pianospeler! Hij was zelfs zo goed, dat hij makkelijk concertpianist kon worden. Elio vermaakte dan ook regelmatig de andere coureurs tijdens bijeenkomsten en evenementen. Zijn beroemdste optreden vond plaats tijdens de coureursstaking van 1982 in Zuid-Afrika. De FISA (toentertijd de overkoepelende organisatie) besloot toen dat er nieuwe regels kwamen, waarbij de coureurs minimaal drie jaar aan een team verbonden waren. Als reactie hierop besloten diverse coureurs -onder leiding van Niki Lauda en Didier Pironi- zich op te sluiten in een hotel in Johannesburg. Gedurende de staking zorgde De Angelis voor het entertainment op de vleugel in het restaurant.
Een rijzende ster
Elio werd zelfs gevraagd om in 1985 tijdens de Grand Prix van Duitsland op te treden. Naast zijn stijl op de vleugel, viel ook zijn stijl op het circuit in de smaak. De Angelis reed van 1981 tot 1985 in de beroemde John Player Special Lotus en stapte in 1986 over naar het Brabham-team van Bernie Ecclestone. De Brabham BT55 was een beruchte auto en tijdens een testrit op het Franse Paul Ricard ging het ook helemaal mis. De vleugel brak af en De Angelis vloog met hoge snelheid over de vangrail. De auto vloog in brand en Elio was niet in staat om zichzelf te bevrijden. Er was een groot gebrek aan marshalls en pas na een half uur kwam de traumahelikopter. Elio de Angelis stierf 29 uur later als gevolg van verstikking in het ziekenhuis.
Een van de beste ooit
De Angelis was de laatste coureur die stierf in de Formule 1 totdat Roland Ratzenberger en (ex-teamgenoot) Ayrton Senna het leven lieten in 1994. Elio wist nooit een race of kampioenschap te winnen, maar een academisch tijdschrift verkoos hem na een uitgebreide, mathematische studie toch tot een van de beste Formule 1-coureurs aller tijden. Naast zijn uitmuntende rijkwaliteiten wordt de Italiaan vooral herinnerd als een slimme en galante gentleman en waarschijnlijk de beste pianospelende Formule 1-coureur ooit!